-- İngilizce Öğrenme, Yazılar

İnternetten ingilizce nasıl öğrenilir (geliştirilir) ?

Canımızın istediği zaman, istediğimiz yemeği internetten söylediğimiz, istediğimiz eşyayı mağazaya gitmeden bir kaç tıklama ile evimize sipariş ettiğimiz, dünyanın öbür ucundaki arkadaşımızla yazılı görüntülü sesli konuşabildiğimiz bir dünya da ingilizce kursuna gitmeye gerek var mı?Yaklaşık 650 milyon tane web-site arasından yabancı dilinizi geliştirebileceğiniz en faydalı web platformları ve onlar hakkındaki ipuçlarına hazır mısınız?

goto_power

1. Livemocha

Bir numarada livemocha’nın bulunmasını sebebi benzer siteleri arasındaki en geniş ve en profesyonel şekilde hazırlanmış olması. Siteye ücretsiz üye olabiliyorsunuz. Puan toplama ve topladığınız puanlarla kurs alma mantığı ile ilerliyor. Başlangıçta bir miktar puanla başlıyorsunuz. Kursları oldukça başarılı, video izleyerek onun hakkındaki sorular alıyor, bazı sorulara mikrofonunuzla cevap veriyorsunuz. Puan toplamak için başkalarının ses kayıtlarını değerlendirme gibi işlemler yapabiliyor ya da kredi kartınızla puan satın alabiliyorsunuz. Bu sitenin püf noktası kayıt olacağınızda anadiliniz olarak Türkçe değil, İngilizce seçmenizi öneririm. Çünkü değerlendirilecek kayıtlar arasında hiç Türkçe kayıt yok. Eğer ingilizceniz sıfır derecede değilse başkalarının ingilizce kayıtlarını değerlendirerek puan kazanabilirsiniz. Livemocha’ya alternatif olarak Busuu‘ya da bakabilirsiniz.

2. Voscreen

Soru cevaplama, boşluk doldurma mantığından sıkıldıysanız bu site tam size göre. İngilizceyi dinleyerek anlama becereniz üzerine yoğunlaşmış bir site. İzlediğiniz kısa video’da geçen cümleyi bilmeniz isteniyor. Tamamıyla ücretsiz. Videolar filmlerden kesilen sahnelerden oluşuyor, oldukça eğlenceli.

3. Visuwords

İngilizce kelime eksiğinizi kapatmak için hazırlanan farklı bir site. Daha önceleri Megahafıza gibi setlerle kelime öğrenmeye çalışıyordum. Bu setlerde kelimelerle ilgili sıradışı birşey düşünerek akılda kalması sağlanıyordu. Kelimelerin hepsini ezberliyordunuz ve tek tek baktığınızda anlamını hatırlıyordunuz. Ancak önemli bir sorun vardı. O kelimeye ihtiyacınız olduğunda nasıl hatırlayacaksınız? O kelime hakkındaki sıradışı olayı hatırlamanız imkansız çünkü olay kelime ile ilgili değil. Bunun yerine kelimenin nelerle ilgili olduğu hakkında bir mantık kurgusu yapmak önemli. Visuwords internette gördüğüm en iyi kelime ağacını gösteren site. Bu şekilde kelimeleri unutmanız çok zor.

4. Konuşarak Öğren

Baştan söylemek gerekirse burası ücretli bir platform ancak en efektif olanı diyebilirim. Programınıza uygun seçeceğiniz paketlerde yabancı kökenli ingilizce öğretmek isteyen insanlarla skype ya da telefon üzerinden konuşma sistemi sunuyorlar. Konuşma üzerine ders veren kurslarla karşılaştırıldığında fiyatı oldukça uygun. Ücretsiz deneyebilirsiniz, web site üzerinden Ücretsiz Deneyin formunu dolduruyorsunuz ve sizi yabancı bir ülkeden bir kişi arıyor bi süre ingilizce sohbet ediyor ve seviyenizi belirliyor daha sonra firmanın yetkilisi sizi arıyor ve programa katılmak isteyip istemediğinizi belirliyorsunuz. Oldukça sistemli.

5. Preply

Yeni keşfettiğim Preply sistemi: dil öğreniminin modüler hali diyebilirim. Konuşmak istediğinizi dili, ücreti, eğitmenin doğum yerini ve zamanı gibi seçeneklerle arama yapabiliyorsunuz. Eğitmenlerin puanlarını ve hakkında yapılan yorumlarını inceleyebiliyorsunuz. Şeffaf bilgi üretimi üzerinde duran bu sistem ile kendi tercihlerinize göre programınızı şekillendirebilirsiniz. Kiev/Ukrayna çıkışlı Preply, şu anda 27 farklı dilde 47 bin eğitmen ile hizmet vermekte. Son olarak unutmadan: sitede dil eğitimi de verebiliyorsunuz. Belki Türkçe eğitmenliği ile kazanç bile elde edebilirsiniz. Ayrıca iyi bir müşteri müşteri hizmetleri alabileceğinizi düşünüyorum. Benim iletişime geçtiğim kişinin iletişimi güçlü ve yanıtlar hızlıydı.

5. V-SET English Class

Bir gün Ankara karanfil sokakta yürürken japon girişimci bir arkadaşla tanışma üzerine keşfettiğim bir grup. Türkiye’deki yabancı öğrenciler Güvenpark’da buluşup ingilizce öğrenmeye çalışıyor ve birlikte vakit geçiriyorlardı. İletişimi bu facebook grubu sayfası üzerinden sağlıyorlardı. Üstelik hiç bir para gereksinimi duymadan arkadaş olarak. Yaz aylarında oldukça aktif olan bu grup, bazı yabancı öğrencilerin ülkelerine dönmesiyle şu an pasif durumda, ama fikir çok orjinal. Belki bilmediğimiz bu şekilde başka gruplar bulabilirsiniz, bu konsepti araştırmak gerek.

Bir reklam afişi görmüştüm şöyle yazıyordu, “Herkes çatpat ingilizce konuşuyor, fransızca öğrenmeye ne dersin?” yazıyordu. Bu sloganla bir çok fransızca öğrenmek isteyeni kayıt ettirmişlerdir. Peki çatpat ingilizce ne kadar işimize yarıyor? Eğer önünüzdeki planlarda ingilizcenin en iyi öğrenebileceği şekil yurtdışına çıkma gibi bir planınız yoksa, kesinlikle web’te ingilizce üzerine zaman harcayarak ingilizce seviyenizi yükseltebilirsiniz. Altyazılı izlediğimiz filmler 1 birim ingilizcemizi geliştiriyorsa, bu sitelerde geçireceğiniz aynı zaman 100 birime değer. Sanırım şunu söylemekten sıkılmayacağım, Facebook da harcadığınız zamanı azaltın, çünkü buna değmez. İngilizce öğrendiğiniz kadar, yaşam kalitenizde artar.

Ayrıca mobil uygulamalar ile ingilizce nasıl öğrenilir (geliştirilir) yazıma da göz atabilirsiniz.

Okuyuculardan gelen tavsiyeler:

6. Memrise

abe

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Kelime öğrenme konusunda ‘Memrise’ ın da çok etkili olduğunu düşünüyorum. Bir göz atmanızı öneririm:)