-- Faydalı Teknoloji, Yazılar

Siz Unutabilirsiniz Ama Takviminiz Asla!

Yetişmesi gereken projeler, hazırlık yapılması gereken toplantılar, gönderilmesi gereken dosyaların son tarihleri… Bunların yanında katılmak istediğiniz arkadaşlarınızın doğum günleri ve özel günleriniz… Bilgiye erişimin çok hızlı olduğu günümüzde, bizimde çok hızlı bir hayat yaşamamız gerekiyor. Bazen yetişmesi gereken onlarca işin altında ezildiğimizi hissediyoruz. Hiçbir şey yetişmiyormuş gibi gelmeye başlıyor. Aslında doğru planlama ve doğru seçimlerle her şeye yetecek kadar zamanımız var. Tek ihtiyacımız olan bütün tarihleri bir arada göreceğimiz bir takvim.

Üzerine hatırlatıcılar eklenen aylık bir takvim, hayatımızın kısa özetleri gibi aslında. 1 ay boyunca yazılmış günlüklerden çıkartılmış bir resim gibi adeta. Nelerle uğraşıyoruz nelere vakit ayıramıyoruz kolayca görebileceğimiz sihirli araçlar gibi takvimler.

Ne zaman büyük bir işe girecek olsam ya da ne zaman büyük bir işten vazgeçecek olsam takvimimi açıp bir göz gezdiririm. Çünkü hayatımda nelere ihtiyacım olduğunun ve neleri ihmal ettiğimin bir göstergesidir takvimim. Küçük büyük hayatımda olan her şeyi kaydetmeye çalışırım. Hiç bir zaman unutmayacağımı düşündüğüm şeyleri bile kaydederim ona. Bir gün hafıza kaybına uğrasam, takvimim bana her şeyi hatırlatacakmışcasına düzenlerim onu. Takvimin en güzel yanı kendime özeldir o. Kaydettiğim anılarım kendi kelimelerimle sadece kendi okuyacağım şekildedir. Başkalarına gösteriş yapmak için yapılan aktivitelerden değildir kaydettiklerim. Tüm bu anılarımın yanında, işimde gösterdiğim başarıyı da takvimime borçluyum. 3 gün sonra yetişmesi gereken bir iş varsa, takvimim onu yetiştirmek için tam 72 saatim olduğunu hatırlatır bana. Bu 72 saatlik sürecin 1 saatinde sevdiklerimle görüşmenin bana hiçbir şey kaybettirmeyeceğini de gösterir. Bir takvimim varsa güvende hissederim. Gelecek günlerin kaygısı olmadan o anda yaşarım daha çok.

Yanınızda taşıdığınız küçük bir not defteriyle başlatabilirsiniz takviminizi ya da aylık çizelge şeklinde katlayıp cebinize koyduğunuz A4 kağıdı işinizi fazlasıyla görür. Diğer yandan dijital takvimlerin kullanımı da oldukça basit. Bilgisayar ya da telefon gibi herhangi bir aracınızdan kaydettiğiniz hatırlatıcıları tek bir havuzda toplaması dijital takvimlerin en büyük avantajları. Yaklaşık 10 yıldır aylık takvimler kullanıyorum. Yıllarca kişisel not defterimde de sakladım bilgileri, cüzdanımın içinde taşıdığım küçük kağıtlarda da. Sürekli optimize etmeye ve basitleştirmeye çalıştım takvim alışkanlığımı. Şu anda üzerinde en rahat çalıştığım Google Calendar. Şu anda bu yazıyı yazarken aklıma bir şey geldiğinde bir internet tarayıcı sekmesi açıp 2 tıklama ile kaydedebileceğim kadar yakın olması en büyük avantajlarından. Telefonumdan da hızlıca kaydettiğim etkinlikleri gün sonunda, bilgisayarımda 1 aylık-2 aylık büyük takvimlerde görüntülüyor ve düzenliyorum. Aşağıya tarayıcı üzerinden kullandığım takvimin basitleştirilmiş bir ekran alıntısını ekliyorum.

ay_foto.fw

Google Takvim’i http://calendar.google.com üzerinden hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Google Play ya da App Store’dan da Google Takvim olarak aratıp telefonunuza ve tabletinize indirebilirsiniz.

Takvim kullanma alışkanlığı edinmeniz, hayatınızı bir ileri seviyeye taşıyacaktır. Takvimlerimizi ne şekilde kullanabileceğimiz ve ne kadar detaylı şekilde bilgi eklememiz gerektiği ise ayrı bir yazı olabilir aslında. Çünkü aklımıza gelen ve yapmamız gereken her şeyi takvime eklemekte hayatımızı planlamaktan çok bizi strese sokabiliyor zaman zaman. Takvimi en basit şekilde nasıl kullanabiliriz diye de pek çok yöntem araştırıp denemişimdir gerçekten. Önümüzdeki yazıların konularına ve talebe göre belki öyle bir yazı da hazırlayabiliim.

Sevgiyle kalın,
ABE

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Takvim kullanmak güzel bir proje lakin hiç denenmemiş ya da denemiş de başarısız olmuş biri olarak içeriği nasıl olmalı bu takvimin yapılacakların önem listesine nasıl karar vereceğiz