-- Faydalı Teknoloji, Yazılar

Hayatı Yavaşlatmak İçin Telefonunuza Ara Verin

Hayatımızda annemizden babamızdan eşimizden dostumuzdan daha çok gördüğümüz en çok vakit geçirdiğimiz varlıklar artık telefonlarımız. Her ne kadar sevdiklerimizle görüşmemiz için bir araçmış gibi yorumlasakta çoğu zaman telefonlarımızla boşa zaman geçiriyoruz. Alarm kurduğumuz, notlarımızı aldığımız, fotoğraflarımızı kaydettiğimiz cihazlar olunca da hiç bir zaman yanımızdan ayırmıyoruz. Gündüz vakitlerini geçtim, gece dahi neredeyse telefonlarımıza sarılıp yatıyoruz. Telefonlarımızla aramıza biraz mesafe koymak için küçük bir formülüm var buyrun devamını anlatayım.

Her ne kadar Hayatınızı Basitleştirin isimli yazımda belirttiğim akıllı telefon kullanmayı bıraktığım dönemler olsa da onlarla bir alıp veremediğim yok. Sadece ne kadar yararlı kullandığımızı ve hayatımıza ne kadar etki ettiğini aktif olarak düşünmeye çalışıyorum. Telefon uygulamalarını ve bildirimlerini en verimli şekilde kullanmak için gayret ediyorum ve zaman zaman sizinle de fikir ve tavsiyelerimi paylaşıyorum. Son zamanlarda telefon kullanma alışkalığımızda küçük bir değişiklik ile büyük bir verim elde ettim bunu paylaşmak istiyorum.

Hemen hemen hepimiz sabah uyanmak için telefon alarmlarımızı kullanıyoruz. Bu sebeple de telefonlarımız yatmadan önce baş ucumuza koyuyoruz. Uyumadan önce telefonlarımıza bakıyoruz ve uyanır uyanmazda ilk işimiz telefonumuzu kontrol etmek oluyor. Telefonlarımıza alarm kurduğumuz sürece bu alışkanlıktan vazgeçmemiz imkansız, çünkü alarm çaldığı zaman mecburen telefonlarımızın ekranına bakıyoruz. Gözümüzü açtığımız anda ilk gördüğümüz telefonumuza gelen bildirimler oluyor, dolasıyla günün ilk dakikalarında bir whatsapp grubunda yazılan belki de hiç tanımadığımız birisinin cümleleri ile uykumuzu açıyoruz. Belki farkında değiliz ama bu bizi düşüncesel olarak etkiliyor.

Yatmadan önce okunan ve dinlenilen şeyler uyku kalitemizi etkiliyor. Depresif müzikler dinlemek ve videolar izlemek belki kabuslar görmemize sebep olmuyor ama huzursuz bir uyku uyumamıza sebep oluyor. Aynı şekilde sabahın erken saatinde gördüğümüz bir paylaşım günün ilk saatlerindeki düşüneceğimiz konu haline geliyor. Bunları organize edip düzenlemek için basit bir formülüm var: Çalar saat.

Eğer alarmlarınızı telefonunuza kurmazsanız yatarken telefonunuzu yanımızda bulundurmak için hiçbir sebebiniz yok. Küçük bir saat ile mental olarak daha rahat bir uykunuz olabilir ve düşüncelerinizi daha kolay yönetebilirsiniz. Tek yapmanız gereken evde var olan alarmı olan bir saat kullanmak ya da internetten uygun fiyata sipariş etmek. Tavsiye olarak şu saati alabilirsiniz: Casio TQ-140

img_20180311_221619.jpg

Bir çalar saat bulduğunuzda yatmadan önce alarmı ayarlayın ve baş ucunuza koyun. Telefonunuzu ise uyanınca erişemeyeceğiniz bir noktaya sessize alarak ya da kapatarak yerleştirin. Benim tavsiyem bu işlemi yatmadan 15-30 dk önce yapmanız yönünde. Yatmadan önce biraz telefonunuzda uzak kalın. Mesela sevdiğiniz bir kitabı okuyun. Gününüzü değerlendirin. Hayatı sorgulayın. Günlük yazın, hayaller kurun… Emin olun bu sizi yatmadan önce okuyacağınız son telefon bildirimlerinden daha çok mutlu edecek. Sabah uyandığınız zaman ise hemen kalkıp telefonunuza bakmayın. Elinizi yüzünü yıkayın, belki de bir duş alın. Bir bardak su için. Kahvenizi ya da çayınızı hazırladıktan sonra telefonunuzu kontrol edin.

Hayatınızı telefon bildirimleri şekillendirmesin, siz telefon kullanma yönteminizi şekillendirin. Bırakın yatmadan önce size ulaşamasınlar, sabah uyanır uyanmaz bir şeyler kaçırmış olmazsınız. En azından uyku öncesinde ve sonrasında biraz ulaşılabilir olmayıverin. Demek istediğim şu ki, en azından bu vakitlerde hayatınızı biraz yavaşlatın.

Sevgiyle kalın,
ABE

NOT: Bu saatlerin snooze özelliği olmadığı için alarmı erteleyememekten yakınabilir ve kullanmak istemeyebilirsiniz. Ama bu saatler alarm erteleme alışkanlığınızı da değiştirecek merak etmeyin. Artık alarmı defalarca erteleme değil sadece kapatma özelliğini kullanacaksınız. Bir defasında çok önemi bir derse ya da toplantıya alarmı yanlışlıkla kapattığınız için geç kaldığınızda, sonraki seferler artık saatin üstüne doğrudan basmak kolay olmayacak 🙂 Biraz piskopatça gelebilir ama bu sayede alarm çaldığı zaman doğrudan uyanıyor olacaksınız.

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

    • Haklısınız, bi süredir alarm çalmadan uyanıyorum daha sonra yatakta alarmın çalmasını bekliyorum 🙂

  1. Hocam elinize sağlık. Normal şartlar altında uyku sorunu yaşayan birisiyim. Yani birşeyler izlemeden uyuyamıyorum. Telefon tablet vs herhangi bir yerden. Sanırım uyuyacağım zaman uykumu en çok getiren şeyi yapsam daha faydalı olacak. Zira kitap okumaktan daha çok uykumu getiren birşey yok 😀

    Elinize sağlık
    Esen kalım

Webmentions

  • Kendime Meydan Okuma: 1 Hafta Boyunca Telefon Kullanmamak (Sonuç) – KEŞFET KENDİNİ! 30 Mart 2018

    […] Hayatı Yavaşlatmak İçin Telefonunuza Ara Verin […]