-- Faydalı Teknoloji, Genel

Uzaktan Eğitim Verme Konusunda Kafası Karışanlar İçin Ücretsiz ve Kolay Kullanılabilir Araçlar

Tüm dünyanın daha önce hiç şahit olmadığı sıradışı günler yaşıyoruz gerçekten. Korona salgını nedeniyle sokağa çıkmaya korktuğumuz bugünlerde günlük yaşantımızın her alanında önlem almaya çalışıyoruz. Uzaktan eğitim ise bir seçenek değil artık mecburiyet olarak bize sunulmuş durumda. YÖK tarafından açıklanan tek bir uzaktan eğitim platformu olmadığı için üniversiteler kendi imkanlarıyla uzaktan eğitim sistemlerini oluşturmaya çalışıyor. Pek çoğu ise ilk defa denediği ve kurulu bir altyapıları olmadığı için mevcut online araçlardan yararlanıyorlar. Bu yazımda size geçmişte çok farklı amaçlarla tecrübe ettiğim ve güvendiğim araçları sizle paylaşmak istiyorum.

Amacım bir nasıl kullanılır kılavuzu hazırlamak değil. Uzaktan eğitim için nereden başlayacağını bilemeyenlere bir yol haritası vermek istiyorum sadece. Önereceğim araçları internette arattığınızda bu yazıya sığmayacak kadar binlerce nasıl kullanılır video ve yazılarını bulabilirsiniz. İlk defa uzaktan eğitim verecekler için bir yazı yazmanın iyi olacağını düşündüm. Buyrun başlayalım.

Video kayıt ve yayın için: ZOOM

Uzaktan eğitim deyince Asenkron ve Senkron olmak üzere iki seçenek akla geliyor. Ya ders anlatımlarını önceden kaydedip sonra öğrencilerle paylaşabilirsiniz (asenkron) ya da dersinizi öğrencilerin online katılımı ile canlı olarak işleyebilirsiniz (senkron). Zoom uygulamasının avantajı; her iki seçeneği de bu program ile yapabilirsiniz. Zoom her ne kadar bir video konferans programı olsada oluşturacağınız konferansa sadece kendiniz katılarak ekran kaydı programı olarakta kullanabilirsiniz. Kullanım kolaylığı açısından diğer ekran video kayıt programlarına göre rahat.

Canlı ders işlemeyi düşünüyorsanız öğrencilerinizde daha rahat edecektir. Çünkü sadece yapmaları gereken bilgisayar/telefonlarına Zoom uygulamasına kurmak ve sizin vereceğiniz Meeting ID ile giriş yapmak. Bu sebeple Microsoft Meets, Google Hangouts gibi alternatif platformlara göre çok hızlı entegresyon sağlayabiliyorsunuz.

Senkron olarak kullanacaksanız ücretsiz seçeneğinde 40dk ders işleyebiliyorsunuz ve 100 katılımcı dahil olabiliyor. Derslerinizi 40’ar dk işleyip arada mola verip yeni Meeting ID oluşturarak bu sınırı da aşabilirsiniz. Asenkron seçeneğinde ise bir konferansa 2’den fazla kişi girmemiş olacağı için sınırsız sürede kayıt yapabiliyorsunuz.

Video düzenlemek için: KDENLIVE

Eskiden Windows Movie Maker varken video kesme birleştirme işlerini halledebiliyorduk. Ne zamanki Windows Movie Maker uygulamasını sunmayı bıraktı 3. parti bir yazılıma ihtiyaç duymaya başladık. Ufak tefek video düzenlemeler için bir anda Adobe Premiere ya da Adobe After Effects gibi öğrenmesi zaman alan ve pahalı yazılımlar kullanmak ise hiç mantıklı değil. Bu durumda Kdenlive imdadımıza yetişiyor. Açık kaynak kodlu olarak geliştirilen bu program ile temel anlamda video düzenleme adına her işinizi yapabilirsiniz. En önemli detay ise diğer ücretsiz video yazılımları gibi videolarınızın üzerine kendi logosuyla filigran eklemiyor.

Resim düzenlemek için: CANVA

Bu bahsettiğim bir masaüstü uygulaması değil bir websitesi. Canva.com ‘dan erişeceğiniz web uygulaması gerçekten beklentilerin üzerinde. Kurulum gerektirmeksizin fotoğraf ve grafik düzenleme işlerinizi yapabilirsiniz. Hazır şablon kütüphaneleri ise görsellerinizin kalitesini bir anda çok yüksek seviyelere getirebilir. Filigransız ve yüksek çözünürlükte görseli bilgisayarınıza indirme seçeneğinden dolayı temel resim düzenleme işleriniz için başka hiçbir yazılıma ihtiyaç duymadan Canva’yı kullanabilirsiniz.

Ekran alıntıları için: LIGHTSHOT

Artık bir şeyi anlatmak yerine ekran alıntısı kullanmak daha kolayımıza geliyor ve anlatmak istediğimizi daha kolay anlatabiliyoruz. Siz hala Print Screen butonu ile ekran alıntısı alıp sonra onu paint benzeri programlara yapıştırıyorsanız bunların demode olduğunu söyleyebilirim. Lightshot programı Print Screen butonuna bastığınız anda otomatik açılıyor ve windows pencerenizden istediğiniz bölgenin alıntısını yapabiliyorsunuz. Üzerinde işaretlemeler yapmanıza da izin verdiği için herhangi bir resim düzenleme yazılımına dahi ihtiyacınız olmadan kullanabilirsiniz.

Doküman oluşturmak için: CAMSCANNER

Elinizde çıktısı alınmış dokümanlar ya da el yazısıyla hazırladığınız notlarınız var ve bunları dijitalleştirmek istiyorsanız Camscanner sizin yardımcınız oluyor. Telefonunuza kuracağınız bu uygulama ile notlarınızı adeta profesyonel bir scanner’da taramışsınızcasına ışık ve renk dengesini ayarlayarak kaydediyor ve PDF’e çeviriyor. Bu sayede öğrencilerinizle PDF formatında notlarınızı paylaşabilirsiniz.

Dosya paylaşımı için: DRIVE

Peki yukarıda belirttiğimiz araçların çıktı dosyalarını nasıl paylaşacaksınız? Çoğunuz aslında Dropbox benzeri bulut depolama araçları kullanmışsınızdır. Yalnız ben Google Drive öneriyorum size. Neden? 1. Ücretsiz üyelikte 15GB alan veriyorki hiç az değil. 2. Düzenlenebilir dosyalarınız oluyor. Yani Google Drive’a attığınız Microsoft Word, Excel düzenleyip yine Word, Excel formatında online olarak kaydedebiliyorsunuz. Ama benim en çok kullandığım özelliği ise bu dosyaları başkalarıyla bir link olarak paylaşmak. Oluşturduğunuz linkteki dosyada herhangi bir değişiklik yaptığınızda linke sahip olan kişide o değişiklikleri görebiliyor. Bu aslında bir nevi dinamik web sitesi oluşturmak gibi bir şey. Aynı anda dosyayı düzenleyebilme gibi daha çok sayıda avantajına burada giremeyeceğim.

Unutmadan şunuda ekleyim oluşturacağınız video ders kayıtları eğer Google Drive’a sığmayacak boyutlara gelirse Youtube’a da yükleyebilirsiniz. Burada bir Youtube Kanalı açmaktan bahsetmiyorum. Bir depolama aracı gibi Youtube’u kullanabilirsiniz. Yüklediğiniz videoyu “Liste Dışı” olarak kaydederseniz Youtube aramalarında listelenmez sadece link ile ulaşılabilir. Sizde bu linki öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz.

Bu araçlar benim uzaktan eğitim amacıyla internette araştırıp size sunduğum bir liste değil. Neredeyse her gün kullandığım ve hayatımı kolaylaştıran uygulamalar bunlar. İnternette belki 100’lerce farklı araç bulabilirsiniz. Bu listeler arasında kaybolmak istemeyenlere kullandığım ve güvendiğim araçları önermek istedim. Bu uygulamalar hakkında sorularınız varsa aşırı ince detay bile olsa bu yazının altından yorumlarda sorabilirsiniz. Güvendiğiniz başka uygulamalar varsa onları da her zaman belirtebilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum.

Sevgiyle kalın,
ABE

Bir Cevap Yazın