-- Diğer

Dua Nasıl Çalışır?

Uzun bir süredir bu konuda yazıp yazmamayı düşünüyorum. İnanç ile ilgili konularda yakınlarımla görüşlerimi paylaşıyorum ama herkese açık şekilde açıklama yapacak bir otorite değilim. O otoriteye sahip olmayı da hiçbir zaman istemem açıkcası. Bazı şeyler kişisel bir yolculuk gerektiriyor. Ama dua etme ve dua isteme konusundaki düşüncelerimi bir zemine oturtmak ve en azından dile getirmek istiyorum. Benzer düşünceye sahip olduğum bir videoyu da izleyince bu konuda birkaç şey yazmak istedim.

Hayatta çok farklı zorluklar yaşıyoruz. Sahip olduklarımızdan eksiltiliyoruz. Bazısı kendi eylemlerimizin hemen akabinde olanlar, bazısı ise ansızın bizden bağımsız bir şekilde götürülenler. Bütün bu zorluklar da Allah’a dua ediyoruz. Tek başımıza da değil, başkalarından da dua istiyoruz. Bazen tüm ülke olarak dua ettiğimiz şeyler oluyor. Ancak bütün bu problemler dua ettiğimiz için çözülmüyor. O zaman dua ederken bir şeyi kaçırıyor olabilir miyiz? Duanın amacı nedir? Dua nasıl çalışır?

Neden dualarımız kabul olmuyor? Yoksa Allah bizi sevmiyor mu? Neden sonsuz merhamet sahibi Allah bize acı çektiriyor? Allah bizden razı değil mi?

Sizce Hz. Nuh kendi oğlunun iyi yönde değişmesi için hiç dua etmemiş midir? Ağlamaktan gözleri beyazlayan bir peygamber Hz. Yakup oğlu Hz. Yusuf’un güven içinde olması için hiç dua etmemiş midir? Hz. Muhammed amcası Ebu Leheb’in doğru yolu bulması için hiç dua etmemiş midir? Allah peygamberlerden razı değil midir de onların duasını kabul etmemiş midir?

Aslında dualarımızın kabul olup olmamasının Allah’ın bizden hoşnutluğu arasında hiçbir korelasyon yok. Dua etmeyi talep etme ile karıştırıyoruz çoğu zaman. Dua istekleri sıralamak değil. Dua bir sipariş değil. Sipariş gibi yaptığımız tüm duaları kabul etmek de Allah’ın görevi değil.

Dua ile yaptığımız aslında bir çağrı. Bir yöneliş. Dua ile Allah’a dönmek. Her ne zorluk yaşarsak yaşayalım ancak O’ndan dilemek. Asıl amaç bu. Allah’ın bizim problemlerimizi çözüp çözmeyeceği ise apayrı bir olay.

Zorluklar içinde iken sorduğumuz en sık soru neden bunlar benim başıma geldi? Bunları ben hakettim mi? Ardından neyin geleceğini bilmeden sorduğumuz sorular bunlar. Bizim için en iyi olan şeyi ne zaman yaşayacağımızı bilemeyiz. Bu iyi şey bazen biz hayattayken gelir bazense Allah’a döndüğümüzde. Bazen bizim için iyi olur bazen ise başka biri için.

Hz. Yusuf çocukken kaçırılmayı nasıl haketti? Kuyuya atıldı, satın alındı, farklı bir şehirde iftira ile hapse atıldı. Eğer Hz. Yusuf hiç kaçırılmasaydı, kuyuya atılmayacaktı, kuyuya atılmasa Mısır’a gitmeyecekti, Mısır’a gitmese orada hapse atılmayacaktı, hapse atılmasa oradaki rüyasını tabir ettiği iki kişiyle karşılaşmayacaktı, bu iki kişiyle karşılaşmasaydı, onlardan biri krala gidip ben rüya tabiri yapan birini tanıyorum demeyecekti, bu kişi kralla konuşmasaydı, Hz. Yusuf kralın rüyasını yorumlayıp Mısır’a gelecek kıtlığı bilemeyecekti. Binlerce kişi açlıktan ölecekti. Bunun için bir çocuk yıllarca zorlandı. Ama bu çocuk sayesinde Allah’ın planı ile pek çok çocuğun hayatını kurtardı. Bazen yaşadığımız zorluklar, bu dünyada ya da ahirette karşılaşacağımız büyük iyiliklere bedel olabilir.

Hz. Meryem garip bir doğum ile dünyaya geldi. Genç bir kadın olduğunda, melekler ona bir çocuğun olacak dedi. “Hiçbir beşer bana dokunmamışken nasıl olacak?” Sonra çocuğu oldu ve yaşadığı merkeze geldi. Herkes onunla dalga geçti. Bu hayal edemeyeceğimiz bir acı. Buna Allah karar verdi ve yüzleşmesi gerekiyordu. Ne yaptı? “Keşke bunlar olmadan ölseydim” dedi. En azından doğum yaparken ölseydim. Ya da unutulsaydım. Kimse beni düşünmeseydi. Yaşadığı zorluğun büyüklüğünü tahmin edebiliyor musunuz? Kur’an’da hiç kimse yoktur ki ölümü arzulamış olsun. Hz. Meryem’in bu zorluğu bize neden anlatılıyor? Allah biliyorki insanlar bazen çok zor durumda kalabilirler hatta ölümü bile arzulayabilirler. Ama bu Allah’ın onlardan nefret ettiği, onları unuttuğu için değil. Her şeyin sonunda onu onurlandırması içindi. Kur’an’da hiçbir peygamber yokturki zikredildiği anda ebeveyninin ismi de belirtilsin, ancak Hz. İsa var. Meryem oğlu İsa. İsmi vahiy ile bildirilmiş bir anne.

Dualarımız Allah ile bağ kurmamız için var. Bu dünyayı cennete çevirmek için değil. Bu dünyada çok zorluk olacak. Zorluklar hayatın bir parçası. Duanın amacı bunlarla mücadele edebilmek. Allah iyi zamanımızda da zor zamanımızda da bizimle.

Dua edin, Allah’a yönelmek için.

Dua isteyin, istediğiniz kişinin Allah’a yönelmesi için.

Sevgiyle,
ABE.

Yararlanılan kaynak: How Duaa Works – Khutbah by Nouman Ali Khan

Bir Cevap Yazın

  1. Aslında dualarımızın kabul olup olmamasının Allah’ın bizden hoşnutluğu arasında hiçbir korelasyon yok…

    Dua ile ilgili bir yazıda korelasyon kelimesini görmek harika..

    Dua dua dua olmak.. Dua ettikçe daha iyi hissetmek.. Teşekkür ederim bu anlamlı yazı için.. 😊