-- Diğer, Yazılar

Kötü Alışkanlıkları Bırakma Yöntemi

Sahip olduğumuz alışkanlıklar, kim olduğumuzu ve nasıl bir hayat yaşadığımızı belirliyor. Düzenli yaptığımız küçük şeyler, büyük başarılara olanak sağlıyor. O yüzden şimdiye kadar alışkanlık kazanmak ile ilgili yazılar yazmaya çalıştım, kendime meydan okumalar düzenledim. Yalnız bir şey fark ettim, alışkanlık kazanmak ile ilgili yazmışım ama kötü alışkanlıkları bırakmak ile ilgili pek bahsetmemişim. Bu yazıda kendimce geliştirdiğim ve işe yaradığını düşündüğüm bir kötü alışkanlıkları bırakma yönteminden bahsedeceğim size.

Listeleme Alışkanlığı Kazanın ve Alışkanlık Kazanmanın B Planı yazılarında yeni alışkanlıklar kazanmak ile ilgili yazmıştım ve çook uzun zaman önce ise Challenge: Yeni alışkanlıklar kazanmak isimli bir 30 günlük kendime meydan okuma denemiştim. Hayatımda farklı yeni alışkanlıklar kazanma mücadelesi ise hala sürüyor. Bu ömür boyu sürecek bir maraton gibi gözüküyor. Şimdi gelelim hayatımızdan çıkarmak istediğimiz alışkanlıklara. Bunlar sigarayı bırakmak, instagramı veya bir başka sosyal medya hesabınızı bırakmak, bilgisayar oyunlarını bırakmak ve yaparken zamanınızı boşa geçirdiğinizi düşündüğünüz bir şeyi bırakmak olabilir.

İlk yöntem olarak kötü bir alışkanlığı derinden etkinlendiğiniz bir olay sebebiyle aniden bırakabilirsiniz. En hızlı olan yöntem budur ama bu sebepler çoğu zaman elinizde olmayan sebeplerdir ve uzun vadede size mantıksız gelmeye başlarsa kötü alışkanlığa geri döndürür. İkinci yöntem ise bir şeyi azaltarak bırakma yöntemi. Aslında benim şimdi anlatacağım yöntem de azaltarak bitirme üzerine kurulu ama size farklı bir yaklaşımdan bahsedeceğim.

Yeni bir alışkanlık kazanmak istediğimizde ona yavaş yavaş alışmaya çalışırız değil mi? Bir anda haftanın 4 günü spor salonuna gitmeye başlayamazsınız ya da bir anda haftanın her günü kitap okuyamazsınız. Önce küçük hedefler koymalı onu gerçekleştirdikçe süreyi ve sıklığı arttırmalısınız. Başta size garip gelecek ama; kötü alışkanlıkları bırakmak içinde kendinize hedefler koymalısınız, kötü alışkanlıkları işlemek için hedefler!

Örneğin; eğer günde bir paket sigara içiyor ve sigarayı bırakmak istiyorsanız, kendinize sigara içme hedefleri koyun. Kendinize günde 5 taneden fazla sigara içmeyeceğim demek yerine her gün mutlaka 5 tane sigara içeceğim deyin. Zamanla ise bu hedefinizi azaltın. 2 hafta sonra günde 3 tane sigara içeceğim ve sonra her gün 1 tane sigara içeceğim… Kendinizi en iyi siz tanıdığınız için sayıyı kendinize göre azaltmalısınız. Aynı şekilde eğer instagramdaki geçen vaktinizi azaltmak istiyorsanız. Kendinize bir daha instagrama girmeyeceğim demek yerine her gün sabah 9’da ve akşam 9’da bir kere gireceğim deyin ve zamanla sıklığını azaltın.

Eğer bırakmak istediğiniz alışkanlığı yapmayı bir hedef olarak kendinize koyarsanız, onu bırakmak artık sizin için stresli bir hal olmaktan çıkıyor ve yapılması gereken bir şey haline dönüşüyor. Bu şekilde kendi hayatımda bıraktığım alışkanlıklar oldu. En azından bu yöntem bende çalıştı diyebilirim. Umarım sizinde işinize yarar. Sonuçlarını ya da farklı görüşlerinizi aşağıdan yorum olarak ekleyebilirsiniz.

Sevgiyle kalın,
ABE

Bir Cevap Yazın

  1. 15 gün önce bu yöntemi uygulamaya başladım, günde max. 7 dal sigara içeceğim diyerek. Hala 7 dal içiyorum bazen 6 bazen 8 oluyor ama ortalamayı tutturuyorum. Ne zaman daha da azaltabileceğim Allah bilir. Ama bir yerden başlamak iyidir, teşekkürler güzel yazı için…