-- Diğer, Yazılar

Pomodoro Tekniği ile Zamanınızı Verimli Kullanın (5 Kişiye Zamanlayıcı Hediye)

Nasıl daha etkili ve verimli çalışırız konusu ile ilkokul 1. sınıftan beri iç içeyiz sanırım. Dershanelerdeki rehberlik öğretmenlerimizin günde 8-10 saat aralıksız ders çalışmamız için yaptığı programların üzerimizdeki etkisiyle yaşamımıza devam ediyoruz. Sınavdan önceki son gece, proje teslim tarihinden önceki son günün verimliliği ile hayatımızı kurtarıyoruz. Peki size sınavdan önceki son gecenin verimliliği ile aynı seviyeyi sağlayan hemde çok az çalışarak başarılı olabileceğiniz bir tekniğin var olduğunu söylesem? Sadece dersleriniz için değil, işiniz, projeleriniz yani yetiştirmeniz gereken her şey için uygulayabileceğiniz Pomodoro tekniğini detayları için buyurun yazının içine gelin.

Pomodoro tekniği ile ilk defa bir kitapçıda tanışmıştım. Tekniğin detaylarını anlatan bir kitap görmüştüm ve en başta ismi komik gelmişti açıkçası. Pek ciddiye almamış ve yoluma devam etmiştim. Bundan uzun bir zaman sonra Medium sitesinde gördüğüm 16.7 saatte nasıl 40 saat çalışırsınız yazısı ile biraz fikir edindim. Bundan 1 ay önce kendimi bir şekilde pomodoronun resmi sitesinde buldum ve 38 sayfalık dijital kitabını indirdim. Bunları yaptığım esnada 12 sayfalık yüksek lisans tezimle ilgili bir makale okumam gerekiyordu. Ancak tezimle ilgili makaleyi okumaktan kaçmak için 38 sayfalık pomodoro tekniği yazısını okumayı tercih ettim 🙂 Tekniğin detaylarını okudukça ne kadar basit ve etkili bir yöntem olduğunu farkettim ve hayatımda uygulamaya başladım. Başladığımdan bugüne yaklaşık 1 ay geçti. Normalde tüm günümü bir konuyu çalışmak ve anlamak için ayırırken şimdi 4 saat içinde aynı konuyu çalışıyorum. Daha da iyisi ise o konuyu bitirebiliyorum artık.

Şimdi sizinle tekniğin detaylarını dilimin döndüğünce paylaşmaya çalışacağım. Biraz uzun bir yazı olacak,kafanızda soru işareti kalmayacak şekilde tüm detaylarıyla anlatmak istiyorum.

İsmini İtalyanca domates anlamına gelen pomodorodan alıyor. 1992 yılında Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiş ve şu anda telif hakkı da ona ait. Üniversite yıllarındayken ciddi bir odaklanma problemi yaşıyormuş. 10 dakika boyunca ders çalışmaya odaklanmak için domates şeklindeki bir mutfak zamanlayıcısı kullanarak başlamış her şey. Süre tutarak çalışmanın ve bittiği anda zilin çalmasının motivasyon verdiğini fark edince tekniğin insanın zihinsel yapısıyla uygunluğunu da araştırarak detaylarıyla ortaya koymuş.

Sözü daha fazla uzatmadan pomodorunun detaylarına geçiyorum.

Bu yöntemin diğer çalışma yöntemlerine göre 3 büyük avantajı var:
⦁ Yaklaşan bitiş zamanı yöntemi ile çalışma verimini artırmak
⦁ Kısa periyotlar sayesinde zihnin tam konsantrasyonunu sağlamak
⦁ Kolay uygulanabilirlik

Pomodoro tekniğini bir cümle ile bana tanımla deseydiniz size şöyle söylerdim: 25 dakika çalışmayla ve 5 dakika dinlenmeyle büyük işlerinizi küçük parçalar halinde tam konsantrasyon ile kısa süre içinde bitirme yöntemi.

Tekniği uygulamak için tüm ihtiyacınız olan
⦁ Bir zamanlayıcı
⦁ Bir kalem
⦁ Ve bir yapılacaklar listesi

En basit şekliyle: gününüzün başında o gün yapacaklarınızı 25 dakikada tamamlanabilecek şekilde parçalara ayırıyorsunuz ve listeliyorsunuz. Çalışmadan önce 25 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlıyorsunuz ve çalışmaya başlıyorsunuz. 25 dakika boyunca sizi çalışmanızı etkileyecek iç ve dış etkenleri engelliyorsunuz. 25 dakika bitince listenizdeki işinizin üzerine bir işaret koyuyorsunuz. 5 dakika zihninizi dinlendiriyorsunuz ve zamanlayıcınızı kurarak sonraki işinize geçiyorsunuz. Bu pomodoronun ilk kuralını oluşturuyor. (Kural 1: Bir pomodoro 25 dakika çalışma + 5 dakika aradan oluşur.)

Fransesco çalışmak için geçen her 25 dakikaya pomodoro ismini vermiş yani; 2 kere 25 dakikalık çalışma yaptığınız zaman, 2 pomodoro bitirmiş oluyorsunuz.

Her pomodorodan sonra 5 dakika, her 4 pomodorodan sonra ise 15-30 dakika ara vermeniz gerekiyor. (Kural 2: Her 4 pomodoroda 15-30 dakikalık ara verilir.) Bir insanın bir işe odaklanması için en optimum süre bilimsel olarak 25 dakika olarak belirlenmiş. O yüzden her pomodoronun ardından mutlaka yaptığınız işe ara vermeli ve zihninizi yenilemelisiniz. Bu aralarda zihninizi yoracak ve uzun sürecek işlere girmemelisiniz. Yerinizden kalkıp kısa bir yürüyüş yapabilir ve yüzünüzü yıkayıp gelebilirsiniz, kısa bir video izleyebilirsiniz. Kesinlikle uzun sürme ihtimalini düşündüğünüz şeyleri örneğin telefon görüşmesi gibi etkinlikleri yapmamalısınız. 4 pomodoronun ardındaki 30 dakikalık arada bunları yapabilirsiniz.

Zamanlayıcı Seçimi

Zamanlayıcı için tekniğin aslında mutfak zamanlayıcısı kullanılıyor çünkü bu zamanlayıcıları kurduğunuz zaman geri sayım esnasında tik tak sesi çıkartıyor. Başlarda sizi rahatsız ediyor gibi olsa da bu ses, sizi zamanla telkin ederek o esnada çalışıyor olduğunuzu hissettiriyor ve sizi motive ediyor. Ayrıca pomodoronun sonunda çalan zil sesi ile bilinçaltınızda bir görevi tamamlamış hissi yaşıyorsunuz. Dolayısıyla böyle bir zamanlayıcı seçmeniz önerilir. Eğer mutfak zamanlayıcısı bulamazsanız geri sayım yapabilen herhangi bir kronometre kullanabilirsiniz. Bunun için dijital kol saatleri ya da sporcuların kullandığı boyuna takılan kronometreler olabilir. Geri sayım yapan hatta pomodoro tekniği için hazırlanmış pek çok mobil uygulama mevcut. Ancak ben telefondan ya da bilgisayardan saat kontrol etmenizi önermiyorum. O zaman telefonunuza gelen bildirimler sizin dikkatinizi dağıtabilir çünkü.

Bu yazıyı okuyan 5 kişiye pomodoro şeklinde saat hediye ediyorum. Detaylı bilgiye sayfanın en altından ulaşabilirsiniz.

Yapılacak İşlerin Belirlenmesi

Her gün sabah 10 dakika ayırarak o gün yapmanız gereken işleri belirlemeniz ve “To Do Today” kağıdına yazmanız gerekiyor. Bunun dışında aslında tekniğin aslında birde “Activity Inventory” isminde bir kağıttan söz ediliyor. Basitçe yapılacak listesi şu şekilde işliyor aslında:

Yapacağınız işlerin hepsini Activity Inventory kağıdına yazıyorsunuz önce. Bu liste sadece o gün yapacağınız işler listesi değil. Yani sabah listeyi hazırlarken o gün yapmanız gereken ya da o günden sonra yapmanız gereken herşeyi öncelikle bir Activity Inventory kağıdına yazıyorsunuz. Bu aslında yapılacak işlerinizin tutulduğu bir veritabanı gibi. İşlerinizi listelerken tahmini kaç pomodoroda biteceğinide yanına yazıyorsunuz.activity_inventory

Eğer bir iş kalemi 5-7 pomodorodan fazla ise iş kalemini parçalanamız gerekiyor. (Kural 4: Eğer bir iş 5-7 pomodorodan fazla tutuyorsa, o işi küçük işlere parçalayın.) Örneğin “Osmanlı tarihi testlerini bitir” şeklinde değilde “Osmanlı kuruluş dönemi testlerini bitir.” ve “Osmanlı yükselme dönemine testlerini bitir.” gibi gibi.

Eğer bir iş kaleminin 1 pomodorodan az süreceğini tahmin ediyorsanız o zamanda diğer küçük iş kalemleri ile birleştirmeniz gerekiyor. (Kural 5: Eğer bir iş 1 pomodorodan kısa tutuyorsa, başka küçük işlerle birleştirin.) Örneğin “A makalesini oku” ve “A makalesinin özetini çıkar” ayrı ayrı iş kalemleri olmak yerine eğer bunların toplamı 25 dakika sürecekse “A makalesini oku ve özetini çıkar” şeklinde bir pomodoro içinde birleştirmeniz gerekiyor.

Yapılacak işleri belirleme konusunu haftalık olarak yapabilirsiniz. Pazartesi günü o hafta yapacağınız tüm işleri listeleyebilirsiniz. İşleriniz için gerekli olan pomodoro sayısını en başta kolay bir şekilde belirleyemeyebilirsiniz. Bunun için sadece işlerin tanımını yazın. Daha sonra her günün başında Activity Inventory kağıdından To Do Today kağıdına sadece o gün yapacağınız işleri aktarmanız gerekiyor. Bu sefer tahmini pomodoro saatinde daha dikkatli olmanız gerekiyor. Peki böyle kağıttan kağıta yazıyı aktarmak yerine Excel ya da telefonumuzun uygulamalarını neden kullanmıyoruz diyorsanız, tabi ki kullanabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem olabildiğince bu süreci basitleştirmeniz ve planlama yaparken internet ve telefondan uzak kalmanız yönünde. Bir kağıt ve kalem ile plan yapmak her zaman bilgisayarda plan yapmaktan daha iyidir. Daha özgürce ve kendi şeklinizle notlarınızı alırsınız.

To Do Today kağıdığını hazırlarken aktardığınız işleri karşısına işaretleyeceğiniz pomodorolar için kare kutular koyun. Her bir pomodoro bittikten sonra bu kutuları X şekliyle işaretleyin to_do_today
Başlangıç olarak bir gün için yaklaşık 8-10 pomodoro planlayarak To Do Today listenizi hazırlayabilirsiniz. Daha sonra kendi performansınıza her gün tamamlayabildiğiniz ortalama pomodoro saatini belirlemeli ve planlarınızıda ona göre iyileştirmelisiniz.

Bu döngü her gün devam etmeli, her sabah Activitory Inventory listesini önünüze alıp düşünmeli ve To Do Today listesi hazırlamalısınız. Günün sonunda To Do Today listesinde tamamladığınız işlerin üzerini Activity Inventory listesinden de işaretlemelisiniz.
activity_inventory_2

İç ve Dış Engelleyici Etmenleri Yönetmek

Peki 25 dakikalık bu pomodorolarda nelere izin var? Bu süre içinde çalışma dışında ne yapabiliriz? Kısaca söylemek gerekirse: hiçbir şey 🙂

Pomodoro tekniği gücünü aslında bölünmemesi gereken bu 25 dakikalık periyotlardan alıyor. (Kural 3: Bir pomodoro asla bölünemez.) 25 dakika boyunca telefonunuza ve bilgisayarınıza (eğer bilgisayarda çalışmıyorsanız) bakmamanız gerekiyor. Gerçekten 25 dakika kısa bir süre. Hayatta 25 dakikalık bir gecikme ile gerçekten hemen hemen hiçbir şey kaçırmazsınız. Pomodoronun sonunda acil olan bir şey varsa halledebilirsiniz. O yüzden 25 dakika boyunca sizin çalışmanızı engelleyecek her şeyden uzak durmalısınız. Peki bunu nasıl yapacaksınız?

Sizin engelleyecek etmenleri iç ve dış olmak üzere ikiye ayırmak mümkün. İç etmenler çalışırken aklınıza gelen şeyler olacak. Örneğin birisine telefon etmeniz gerektiğini hatırlamak gibi, bir etkinliğe bilet almak gibi şeyler aklınıza mutlaka gelecektir. Önemli olan 25 dakika boyunca bunların aklımıza gelmesini engellemek değil, burda önemli olan bu fikirleri doğru bir şekilde yönetebilmek.

Bunuda şu şekilde yapıyoruz: Sabah yapacağımız işleri listelediğimiz, To Do Today kağıdımızın en altında “Unplanned & Urgent” isminde planlanlanmamış ve acil işler için bir başlık yer alıyor. Eğer pomodoro esnasında arkadaşımızı aramak gibi birşey aklımıza gelirse bunları o esnada yapmıyoruz ancak listenin bu kısmına adeta bir işmiş gibi yazıyoruz. Bunları yazarken aşağıdan yukarıya yazıyoruz. Bu şekilde hem pomodoromuz bölünmemiş oluyor hem de yapacağınız şeyi unutmamış oluyoruz. Eğer bu iç etkenkenler 5 dakikadan kısa sürecek birşey ise bir sonraki pomodoroya geçmeden önce ara verdiğinizde yapabilirsiniz. Eğer daha uzun süreceğini düşünüyorsanız 4 pomodorodan sonraki 15-30 dakikalık ara kısmında bitirebilirsiniz. Eğer başlı başlına büyük bir iş aklınıza geldiyse, bunu Activitory Inventory kağıdına yani yapılacak işler veritabanına aktarıp diğer günler pomodoro sayısıyla birlikte planlayıp tamamlayabilirsiniz.

unplannedDış etkenleri manipüle etmek içinde benzer bir yöntem izliyoruz aslında. Çalıştığınız yerde tek başınıza değilseniz ve ofis arkadaşlarınız var ise isteyerek ya da istemeyerek pomodoronuzu bozabilirler. Bunun için çalışmadan önce mutlaka arkadaşlarınızı pomodoroya başlayacağınız konusunda bilgilendirmelisiniz. Eğer çalışma esnasında sizden bir istekte bulunurlarsa nazik bir şekilde pomodorunuzun bitiş süresine kaç dakika kaldığına bakıp süresiyle birlikte söyleyebilirsiniz. Örneğin “12 dakika sonra hemen sana döneceğim, anlayışın için teşekkürler” gibi bir söylem ile pomodoronuza devam etmelisiniz. Tabi ki unutmamak için yukarıda bahsettiğim gibi bunuda not Urgent & Unplanned kısmına not almanız gerekiyor.

Unutmayın, kural olarak bir pomodoro asla bölünemez. Teknikten verim almak için en başta bunu mutlaka oturtmalısınız. Ve bir pomodoroya başladığınızda erken bitiremezsiniz. Yaptığınız iş bitmiş olsa bile zamanlayıcı zili çalana kadar o konu üzerinde çalışmalısınız. Bu sürede çalıştığınız konuyu kalan zamanda dahada iyileştirebilir ya da farklı açılarından bakabilirsiniz. (Kural 6: Bir pomodoro başladığında, zil çalana kadar bekleyin.)

Pomodorolarınızı İyileştirmek İçin

Birşey yaparken çalışmamızı bölecek şeylere o kadar alıştığımız için başlarda iç ve dış etkenlere karşı koyamayabilirsiniz. Ama işlerinizi bitirmenin önemini düşündüğünüzde ve sizi bölen şeylerle karşılaştırdığınızda pek çoğunu çalışma esnasında ertelemeniz gerekiyor aslında. Eğer planladığınız işi yaparken pomodoronuzu etkenlerden dolayı tamamlayamadıysanız, o boş bir pomodoro oluyor. Son 5 dakikası kalmış olsa dahi artık boşa gitmiş bir pomodoro olarak onu saymalısınız. Bu şu açıdan önemli:

Haftanın sonunda her gün tamamladığınız pomodoroları sayıp ortalama kaç pomodoro bitirdiğinizi ve işlerinizi bitirip bitirmediğinizi öğrenmelisiniz. Eğer tamamı bitmemiş bir pomodoroyu saymış iseniz o gün içinde. Haftanında sonundada çok çalıştığınızı düşünerek kendinizi kandırırsınız. Ancak işleriniz bitmediği içinde tekniğin çalışmadığını düşünebilirsiniz. Pomodoro kurallarını dikkatli bir şekilde uyguladığınız sürece mutlaka işlerinizi ve derslerinizi tamamlayacaksınız emin olun. Bu fizik kuralı gibi sonuçta, doğru bir şekilde çalışma ile başarıyla ulaşmanız çok doğal.

Bir süre sonra kendi pomodoro ortalamanızı bulup ona göre planlarınızı yapacaksınız. Hatta çok uzun süre pomodoro tekniğini uygulayanlar artık saat bile kullanmadıklarını söylüyorlar. Çalışma şekline alıştıktan sonra zihniniz bu şekilde çalışacak ve tam bir odaklanma ile işlerinizi bitireceksiniz.

Son Olarak

Hayatınızın pek çok alanında pomodoro tekniğini uygulayabilirsiniz. Sadece derslerinize ve işlerinize çalışmak için değil. Bir alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız da uygulayabilirsiniz. Verimini gördükten sonra her şeye uygulamak isteyeceksinizdir. Ancak sevdiklerinize zaman ayırırken ve boş zamanlarınızda hoşunuza giden şeylerle uğraşırken kesinlikle uygulamayın. Bazen zamanın geçmesini istemediğimiz zamanlar vardır, bunlarda anın tadını çıkarın.

Teknik hakkında aklınıza takılan her türlü soruyu sayfanın altına yorum yazarak sorabilirsiniz. Hayatımda uygulamaya devam ediyorum. İnşallah tezimi de bu şekilde bitireceğim.

Aşağıdan To Do Today ve Activity Inventory sayfalarını A4 kağına yatay olarak iki tane gelecek şekilde çıktı alıp kullanabilirsiniz.

Sevgiyle kalın,
ABE

NOT: Bu yazı 8 tane pomodoro kullanılarak hazırlanmıştır.

Pomodoro Kuralları

  1. Bir pomodoro 25 dakika çalışma + 5 dakika aradan oluşur.
  2. Her 4 pomodoroda 15-30 dakikalık ara verilir.
  3. Bir pomodoro asla bölünemez.
  4. Eğer bir iş 5-7 pomodorodan fazla tutuyorsa, o işi küçük işlere parçalayın.
  5. Eğer bir iş 1 pomodorodan kısa tutuyorsa, başka küçük işlerle birleştirin.
  6. Bir pomodoro başladığında, zil çalana kadar bekleyin.

Pomodoro Dokümanları

  1. Activity Inventory
  2. To Do Today
  3. The Pomodoro Technique Dijital Kitabı

5 Kişiye Pomodoro Saati Hediye

İlginize teşekkürler. Yazının yayınlandığı günden itibaren başvuru yapan ilk 5 kişiye hediye etmeyi düşünüyordum, ancak biraz daha fazla sipariş vererek en son 10 kişiye pomodoro zamanlayıcısı hediye ettim. Zamanınıza değer katması dileğiyle,

DSC_0885

 

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

22 Yorum

  1. Kpss,bitirme tezi ve 20 günlük bir challenge denemesine başlamak adina benim icin fazlasıyla yararli bir yazi olmuş.Cok teşekkür ederim.

    • Yazınız faydalı duruyor. Önemli olan aslında bolunmemek, ama tecrübem doğrultusunda bir ekleme yapayım.

      Bir için kaç pomodora tutacağını belirlemek işe başlamadan kiçisi için çok zor oluyor. Yanlış gesapladığınız için moraliniz bozulmasın, zamanla duzeltirsiniz diye dusunuyorum.

      • @a tahir pomodoroların sayısını doğru tahmin etmek gerçekten zor. İlk haftalar biraz deneme yanılma ile geçiyor. Hem moral bozmamak hemde gerçekçi olmak açısından başlarda çok fazla pomodoro planı ile başlamamak gerekiyor. Hatırlattığınız için teşekkürler

  2. İyi günler pomodoro tekniği için zamanlayıcıyı nerden temin ettiniz bende almak istiyorum ilginiz için teşekkürler şimdiden

  3. merhaba yazınızı bugün okudum ve daha önce bilgim olmasına rağmen çok etkili kullanamamıştım. Akademik çalışmalarda, tez yazım sürecinde zor olur gibi gelmişti. Ama siz uyguladınız galiba. Bu süreçte pomodoro tekniği size nasıl yararlı oldu? Nasıl uygulayabildiniz? Çünkü akademik çalışmalarda bazen değil çoğu zaman planlanan zamanın çok gerisinde kalabiliyoruz. Örneğin literatür yazarken 1 bölümünü 3 günde yazacağım deyip daha uzun sürebiliyor. Bunu nasıl engelleyebildiniz?

    • Merhaba ben pomodoro kullanımına ilk olarak tez yazarken başladım. Yazılması gereken şeylerin başlıkları tanımlı olduğunddan dolayı pomodoro tekniği ile çalışmak çok yerinde oluyor. Başlarda yazı konularına ne kadar pomodoro ayıracağınızı doğru belirleyemeyebilirsiniz. Ancak teknik kendi içinde esneklik sağlıyor bunun için. Mutlaka belirlediğiniz sürede bitirmek zorunda değilsiniz. Zamanla kendi çalışma sınırlarınızı keşfettikçe daha hassas planlar yapıyor olacaksınız. Tez yazma ile ilgili bir yazı daha paylaşmıştım, göz gezdirmek isteyebilirsiniz: https://kesfetkendini.org/2016/10/23/tez-yazarken-dikkat-edilmesi-gereken-seyler/

  4. bende istiyorum 🙂 universite sınavına hazırlanıyorum yazınız sade ve anlaşılır.çok tesekkürler..

  5. biz mesela 3 saat süren sınavlara giriyoruz. pomodoro teknıgı bunun için bi risk oluşturuyor mu? sonuçta 25 dk bi ara veriyoruz ama sınavlarda böyle bir hakkımız yok bu sisteme alıştıktan sonra 3 saat sıkıcı gelmesın.

    • Bu yöntem çalışma veriminizi arttırmak için bulunmuş, bu şekilde çalışmanız sınavlarını etkilemeyecektir diye düşünüyorum. Sınavlarda zaten maksimum konsantrasyon ile 2-3 saat kendimizi zorlamak gerekiyor. Eğer gerçekten konsanstre olamıyorsanız, sınavda da 2-3 dk gerekirse ara verebilirsiniz.

  6. Resmen aydınlanmış hissediyorum! Müthiş bir şey bu. Zaten tezle ilgili yazınızı okurken bu tekniğe yolum düştü, iyi ki okumuşum. Hemen yer işareti ekledim sayfaya 🙂
    Sadece tekniğin adını değiştiriyorum “Ton-ton tekniği”, tonla iş yapmam gerekiyor, ton ton hallederim artık. Şuan eminim bin ton işim var :)) bu ismi sevdim. 5 kilo bir ton eder. Her tondan sonra bir kilo mola veririm. Arkadaşlarımı arayıp “nolsun işte, kilo veriyorum” derim, haha. Haftalık işlerim bitince de “fit oldum” derim. Ohh! Bu tekniğin kafası mis, yada benim kafam sabahtan beri araştırmaktan bir şey olmuş.
    Neyse yazılarınız için teşekkürler. Allah sizden razı olsun!

    • Haha ton-ton tekniğine bayıldım ne güzel çevirmişsiniz. Bence bu tekniğin telif hakkını alın 🙂 Ben teşekkür ederim. Selamlar

Webmentions

  • 100. Yazı – KEŞFET KENDİNİ! 1 Ocak 2020

    […] Pomodoro Tekniği ile Zamanınızı Verimli Kullanın (5 Kişiye Zamanlayıcı Hediye) […]

  • Listeleme Alışkanlığı Kazanın – KEŞFET KENDİNİ! 1 Ocak 2020

    […] Bunun için pek çok yöntem mevcut. Daha önceden yazdığım Bullet Journal Kullanımı ve Pomodoro Tekniğine göz atabilirsiniz. Ya da Eisenhower matrisini deneyebilirsiniz. Hiç olmadı kendi yöntemlerinizi […]

  • Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmak (Multi-tasking) Zihnimize Zarar Veriyor – KEŞFET KENDİNİ! 1 Ocak 2020

    […] odaklanmak ve zaman yönetimi için daha önce yazdığım Pomodoro Tekniği ile Zamanınızı Verimli Kullanın yazısına bir bakmanızı tavsiye […]