Geçtiğimiz günlerde sürekli bir şeylerle uğraşıyor ve durmadan bir şeylerin peşinden koşturuyor, istediğim bir çok şeye vakit ayıramamaktan sızlanıyordum. Bugün (yine) hızlı hızlı eve yürürken bir anda durakladım ve etrafa baktım, yanından geçtiğim balık satan amca sigarasının dumanını kederli bir şekilde üflüyor, ben montumla dışarıda üşürken, üzerinde gömlekle benim yaşlarımda bir çocuk çöpleri karıştırıyordu. Doğrudan aklıma gelen soru şuydu: neden bu koşuşturmaca?Etrafı gözlemlemeye ve sorunun cevabını bulmaya çalışarak eve vardım. Odama geçip masa lambamı açtım ve boş bir kağıt çıkardım. Kafamda olan yetiştirmeye çalıştığım şeyleri listelemeye başladım, ödevler, websiteler, okunması gereken kitaplar ve benzeri bir çok şey. Yetişmesi gereken şeyler bittiğinde, kağıdın sonuna gelmeme yakındı. Bir başka kağıda da sürekli aklımda olmasına rağmen yapmaya zaman bulamadığım kendi isteklerimi ve planlarımı yazdım. İkisini karşılaştırdığımda fark ettiğim ise, yaptıklarımla yapmak istediğim şeylerinin arasındaki bağlantının çok az olmasıydı.
Belki karşıdaki kişiyi üzmek istemediğimden ya da iyi bir insan olmaya çalışma düşüncesinden bir çok şeye hayır diyemediğimi anladım. Küçük büyük bir çok şeye evet deyip zaman ayırmaktan, mutlu olduğum şeyleri kaybetmeye çok yakınmışım. Hayır diyebilmenin önemini anladım.
Eğer istenilen konu hakkında bilgi sahibi değilsek, o konuda yardımcı olamayacağımızı o anda çekinmeden söylemek gerek. Aslında neyi istemediğimiz konusunda zamanında, net davranamadığımız için yanlış yapıyoruz. Düzgün bir dil ile eğer istenilen şeyi yaparsak mutsuz hissedeceğimizi ve bitirmek için çok yorulacağımızı karşı tarafa anlatmalıyız.
Tabi ki en önemlisi de hayır diyebilmek için kendi sınırlarımızı bilmemiz gerekli. Bunun için ise hedeflerimizi ve değerlerimizi belirlemeliyiz. Sadece hayır diyebildiğimiz taktirde hayatımızın kontrolü bizim elimizde olabilir.
abe
Bir Cevap Yazın