-- Yaşam, Yazılar

En iyi kişisel gelişim kitabı

Şimdiye kadar kaç tane kişisel gelişim kitabı okudunuz? 10 tane mi? Yoksa 10’dan fazla mı? Yoksa daha az mı okudunuz? 2 tane olabilir mi? Bir tanesine başlayıp yarıda bırakmışsınızdır belkide. Benim hiç öyle kitaplarla aram yoktur da diyebilirsin. Biliyor musunuz benim ciddi anlamda kişisel gelişim kitaplarıyla tanışma fırsatım bundan 5 yıl önceydi. Üniversite hayatım boyunca belki 30-40 tane okumuşumdur. Sonra birden kişisel gelişim kitaplarını okumayı ve takip etmeyi bıraktım. Bunun tek bir sebebi vardı. Artık bu kitaplardan en iyisini bulmuştum.

İlk okuduğum kitabın adı Yaşam Stratejileri idi. Otobüs terminalinde yolculuk yapmadan önce satın almıştım. Kendi hayatım hakkında daha önceden sormadığım sorular sorması ilgimi çekmişti. Hepsini cevaplamaya çalışmıştım. Sorulara verdiğim cevapları hala saklarım. Onlar benim hayatım hakkımda kurduğum ilk yazılı cümleler.Daha sonra kitapçıların kişisel gelişim rafları ilgi odağım olmuştu. Bir solukta Ahmet Şerif İzgören kitaplarının hepsini okudum. Mümin Sekman, Erdal Demirkıran… Yabancı yazarlardan sonra Türk yazarların kitapları bana daha samimi geliyordu. Daha çok Türk yazar okumaya başladım. Okuduğum kitaplarda bir şey farketmeye başladım. Kitapların yazarının kimin olduğunun bir önemi yoktu aslında. Hepsinin verdiği mesaj aynıydı. Kendinize güvenin, kendinize inanın, sevginizi yayın, sevdiğiniz işlerle uğraşın vb. Bunlarla tekrar tekrar karşılaşmak yerine Steve Jobs’ın Stanford’daki konuşmasını izlesem daha iyiydi.
Sonra hayatımda en büyük etki yaratan o kitabı okudum. Bunun yazarı farklıydı. Üzerinde ilk 50.000 adet baskı yazmıyordu. Dünyanın en akıllı insanı da yazmıyordu. Hatta kapağında yazarın ismi bile yazmıyordu. Bu nasıl bir mütevazilik böyle. Oldukça eski tarihte yazılmış olmasına rağmen. Yeni baskıları sürekli üretiliyordu. Şimdiye kadarki tarihte en çok okunmuş kitap olması muhtemeldi.Ben nasıl bu kişisel gelişim kitabını okumakta bu kadar geç kalmıştım ki. Evimizde dünyanın en iyi kişisel gelişim kitabı bulunuyordu haberim yoktu. Ben D&R’da, Arkadaş kitabevinde tüm harçlığımı başka kitaplara yatırıyordum.Aslında kitabı okumamamın sebebi ön yargılarım idi. Herkes anlayamayacağımızı söylüyordu. Taklit edilemeyen sıradışı bir üslubu vardı çünkü. Üstelik yazıldığı dil kendi dilimizde değildi. Tercümesine de güvenemezdik. Biliyor musun bu kitabı okumak için önce başka hazırlıklarda yapmak gerekiyordu. Öyle istediğin zaman okuyamıyordun bu kitabı. Bütün bunlar bizi bu kitaptan uzak tutmak için büyük etkenlerdendi.Bütün ön yargılarıma rağmen bu kitabı okuyup, tamamını bitireceğime dair kendime bir söz verdim. İçinde sadece Türkçesi olan, hiç bir ek açıklaması olmayan bir kopyasını temin ettim. Kitabı okumaya başladım… Okumaya devam ettim… Anlamayacağım bölümlere geleceğimi merak etmeye başlıyordum. Okumaya devam ettim… Kitap tamamıyla bana hitap ediyordu. Cümlelerinden kendimi alamıyordum. Her bir cümle başlangıcında sarsılıyordum. Okumaya devam ettim… Sen anlayamazsın onu ancak bilgili kişiler anlar diyen kişilerin aksine cümleler o kadar basitti ki. O kadar vurucu idi ki. Kitabı okumaya devam ettim… Günümün %90’ını okumaya ayırdığım kitabı 3 gün içinde tamamladım.

Kafamı kitaptan kaldırdığımda, şimdiye kadarki en iyi kişisel gelişim kitabını okuduğumu farkettim.Kitabın adı Kuran-ı Kerim idi. Yazarı bizim yaratıcımız idi. Bizi en iyi tanıyan ve bilen birinin bizim için yazdığı bir kitap. Sizce insanlar tarafından yazılan diğer kişisel gelişim kitaplarının bu kitabın yanında sözü geçer mi? Bir tarafta hayattaki tecrübelerine dayanarak tavsiyeler veren insanlar tarafından yazılmış kitaplar VS. diğer tarafta senin her bir hücrenden haberi olan yüce varlığın yazdığı kitap. Kararı vermekte zorlanmıyor olmanız gerek.Bu yazıyı yazmaktaki asıl amacım, size kurandaki ayetlerle kişisel gelişim kitaplarındaki ortak noktaları göstermek. Kuranın kişisel gelişim kitaplarının hepsini kapsadığını gelin birlikte görelim. İşte ortak olan bazı konular:

1. Okuyun, Araştırın, İnceleyin

“Oku, Yaratan Rabbinin adıyla oku! İnsanı, embriyodan yarattı. Oku! Rabbin enbüyük cömertliğin sahibidir. O’dur kalemle öğreten! İnsana bilmediğini öğretti.” (Alak 96)

İşte kuranın ilk ayeti. Oku. Bu inanılmaz bir şey gerçekten. Oku… Başkasından dinle, başucuna koy, kitabı belden aşağıda tutma değil. Oku. İlk önce okuyup anlayarak kuranı öğrenmemizi daha sonra tüm alanlarda okumamızı araştırmamızı incelememizi tavsiye eden bir kişisel gelişim kitabı bu.

2. Aklınızı İşletin

“Yemin olsun, size bir Kitap gönderdik ki, öğüt ve uyarınız yalnız ondadır. Hâlâ aklınızı çalıştırmayacak mısınız?”(Enbiya 10)

Bu cümleler beni hep etkilemiştir. Hala aklınızı çalıştırmayacak mısınız? Düşünmez misiniz? Kuran kararlar verirken kendi aklımızı kullanmamızı istiyor. Hocaların, kendini çok bilgili zannedenlerin aklı değil. Kitabı okuyarak kendi aklımızı kullanmamızı istiyor. Bu şekilde neden mantıklı kararlar veremeyelim?

3. Çalışkan Olun

“O halde, boşalır boşalmaz yeni bir işe koyulup yorul. Ve yalnız Rabbine yönelip doğrul.” (İnşirah 7-8)

Tembellikten uzak durmamızı, sürekli çalışmamızı öğütleyen bir ayet daha.

4. Yalandan ve Hileden Uzak Durun

“Yalanı ancak, Allah’ın ayetlerine inanmayanlar uydururlar. Yalancılık edenler onların ta kendileridir. “(Nahl 105)

Her zaman doğruyu söyle ki ne söylediğini hatırlamak zorunda kalmayasın. Küçük beyaz yalanlarda dahil olmak üzere. Neden kendimize bile yalanlar söyleriz ki? Daha geçen gün okuduğum bir yazıda hiç yalan söylememenin güzel sonuçlarını görebilirsiniz.

5. Sözünüze Sadık Olun

“Bunlar (inananlar), kendilerindeki emanetlere ve sözlerine sadık kalırlar. “(Mearic 32)

Daha peygamber olmadan tüm insanların güvendiği bir kişinin sonradan peygamber olduğu ve bize öğrettiği din bu. Allah onu örnek almamızı ve sözümüzde durmamızı söylüyor.

6. Affedin

“Affedin, hoş görün. Allah’ın sizi affetmesini istemez misiniz? Allah Bağışlayandır, Şefkatlidir.” (Nur 22)

Piyasadaki kişisel gelişim kitapların hepsinde affetmenin üzerinde duruyorlar. Karşıdaki kişiyi affetmenin sizi daha erdemli bir kişi yapacağını söylüyor. Bakın bundan 1400 yıl önce kuran söylememiş mi bunu?

7. Adaletli Olun

“Bir topluluğun çirkinlik ve kötülüğü asla sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun! Bu, korunup sakınmaya daha uygundur.” (Maide 8)

Her durumda adaletli davranmak ne kadarda zor değil mi? Karşılaşılan bir zorlukta hemen kolaya kaçıyoruz. Oysa hiçbir şeyin bizi adaletsiz davranmaya itmemesi belirtilmiş.

8. Paylaşın

“Ey iman edenler! Alış-verişin, dostluğun, şefaatin olmadığı o gün gelmeden önce size verdiğimiz rızıktan infak edip dağıtın.” (Bakara 254)

Kuran ayetlerinde infak etmek, harcamak yani malların hayırlı işler için sarf edilmesi manasında kullanılmakta. Bu şekilde güçlülerin güçsüzlerle, zenginlerin fakirlere paylaşması yardımlaşması bizi tek bir ortak paydada topluyor. Kişisel gelişimden öte toplumsal bir gelişime yöneltiyor.

İnanın böyle 100’lerce ayet örneği verilebilir. Ben kısa kısa değinmeye çalıştım. Seçilen ayetler için Emre Dorman‘ın kitabından yararlandım. Teşekkürü bir borç bilirim.

Bütün ön yargılarınızı bir kenara bırakarak Kuran’ı bir kişisel gelişim kitabı olarak okumanızı tavsiye ederim. Kimin ne dediğini takılmadan.Kendi mantığınızı kullanarak okuyun. “Hala aklınızı çalıştırmayacak mısınız?”

Sevgiyle kalın,
ABE.

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın