-- İngilizce Öğrenme, Yazılar

İngilizce Konuşmanızı İnternetten Geliştirin (Konusarakogren.com İncelemesi)

Her ne kadar İngilizce dinleme ve okuma kabiliyetimiz; izlediğimiz diziler, oynadığımız oyunlar ve internetten takip ettiğimiz sayfalar sayesinde belli bir seviyeye ulaşmış olsa da, İngilizce konuşma becerilerimizi Türkiye’de yaşayarak geliştirmemiz çok zor maalesef. İngilizce konuşan bir turist ile karşılaştığımızda Simple Present Tense’e dönüş yapıp sırtımızdan soğuk terler akabiliyor çoğu zaman. Geçtiğimiz yılda daha iyi İngilizce konuşabilmek için çeşitli yollar denedim. Bunlardan en çok verim aldığım ise online olarak takip edebildiğim “Konuşarak Öğren” sistemi oldu. Buyurun detaylarını yazının içerisinde açıklayayım.

Önceki Araştırmalarım

İngilizce konuşma becerilerimi geliştirmek için başladığım serüvende, en başta İngilizce konuşma grubu olan İngilizce kurslarına kayıt olmayı düşündüm. Ancak kurs programları genelde ya hafta içi akşamları ya da hafta sonu tatilinin yarısını kapsayacak şekildeydi. Okul-Kurs-Ev üçgenini düşündüğümde ise mesafe olarak çokta yakın olmayan bu kurslara gitmek için ciddi anlamda yolda zaman ayırmam gerekiyordu. Maalesef bu kadar vaktim yoktu. Kurs ücretine ulaşım ücretlerini de eklediğimizde çok da makul bir fiyat çıkmıyordu açıkçası o yüzden bu seçeneğe hiç girmedim.

İkinci seçenek ise evden takip edebileceğim online İngilizce konuşma siteleriydi. Benim gibi yabancı dil öğrenmek isteyen kişilerin üye olduğu çok popüler platformlar vardı. Bu seçenek başta çok mantıklı geldi aslında. Hem ana dili İngilizce olan kişilerle İngilizce konuşabilecek hem de bu kişilere Türkçe öğretecektim. Ancak bu tip ücretsiz sitelere kayıt olduktan sonra, Türkçe öğrenmek isteyen ve konuşma dili İngilizce olan hemen hemen hiç kimseyi bulamadım. Ana dilini İngilizce, öğrenmek istediği dili Türkçe olarak gösteren “çok zeki” fırsatçı Türk erkekleri dışında. Bu sitelerde İngilizce değilde Arapça öğrenmeye başladığımı fark edince, bununda işe yarar bir seçenek olmadığını anladım.

Lisans yıllarında bir blogda gördüğüm “Konuşarak Öğren” sistemi daha sonra aklıma geldi. O zamanlar sistem için test konuşması yapmış ve ilginç bulmuştum. Ancak öğrencilik zamanlarında kendinizi geliştirmek için genelde ayırdığınız para miktarı hemen hemen 0 TL olduğu için kaydımı yaptırmamıştım. O zamanlar bu sistemi detaylı olarak açıklayan bir yazı da bulamamıştım. Şimdi sistemi kullanan birisi olarak artılarını ve eksilerini detaylı olarak açıklayabileceğim bir yazı yazma fırsatı buldum. Diğer sitelerde bulamayacağınız tüm değerlendirmeleri vermek istiyorum, o yüzden biraz uzun bir yazı olabilir. Hemen başlıyorum.

Nedir bu Konuşarak Öğren?

http://www.konusarakogren.com/ sitesinden erişebileceğiniz bu sistem İTÜ KOSGEB bünyesinde geliştirilmiş, size ana dili İngilizce olan eğitmenler ile konuşma dersleri veren online bir kurs olarak düşünebilirsiniz. Bizzat sınıflarda sadece hafta içi ya da hafta sonu verilen 2-3 saat süren İngilizce konuşma gruplarını aksine bu sistemde: sadece hafta içi 10dk,20dk ya da 30dk süreli eğitimler alabiliyorsunuz. Başka bir deyişle hafta içi 5 gün boyunca belirlediğiniz bir saatte anadili İngilizce olan eğitmen ile birebir İngilizce konuşuyorsunuz. Başta bu süre kısa gibi gelebilir ancak, ders doğrudan sizinle işlendiği için 10 kişilik bir sınıfla aldığınız derslerle hemen hemen aynı hesaba geliyor.

Diğer kurslardan farkı:

  • İnternet üzerinden eğitim
  • Eğitmenle birebir konuşma
  • Ana dili yabancı eğitmenler
  • İyi hazırlanmış bir ders takip sistemi

Kayıt Süreci

Ana sayfasından ücretsiz deneyin formunu doldurduğunuzda sizi Türkiye ofislerinden bir numara arıyor ve biraz tanıtımın ardından yabancı eğitmen ile test konuşmanızı yapacağınız bir saat belirliyor. Daha sonra belirlenen saatte yabancı eğitmen sizi cep telefonunuzdan bir yurt dışı telefonu numarasıyla arıyor ve seviyenizi ölçmek için bir kaç soru soruyor. Kimsin, ne iş yaparsın, hobilerin nedir gibi gibi. Seviyenizi lokal ofisten öğrenebileceğinizi söyleyip telefonu kapatıyor. Daha sonra Türkiye ofisindeki kişi sizi arıyor ve kayıt için detayları konuşmaya başlıyor.

Sistemin iki parçası var aslında, biri amerika ofisi diğeri Türkiye’deki call center’ı. Amerika da Memphis’de bulunan ofislerinde yabancı eğitmenler çalıştırıyorlar ve Türkiye’de call center’ın da ise sizinle ilgilenen müşteri temsilcileri var. Müşteri temsilcileri sizi sisteme kayıt ettirmek ve uzun vadeli bir program yapmanız için çok ısrarcı olabiliyorlar gerçekten. O yüzden onlarla konuşmadan önce, sizin ne istediğiniz konusunda önceden emin olmanız çok önemli.

Öğrenci Bilgi Sistemi

Sisteme kayıt olduktan sonra size öğrenci bilgi sistemine girebileceğiniz bir şifre veriliyor. Bu sistemde geçmiş ve gelecek derslerinizin içeriğini, eğitmeninizin değerlendirmelerini ve ingilizce çalışabileceğiniz çeşitli kaynakları görebiliyorsunuz. Aşağıda ekran alıntılarını görebilirsiniz:

1

Öğrenci Giriş Ekranı

2

Öğrenci Bilgi Sistemi Anasayfa

3

Sunulan Bazı Kaynaklar

Derslerin İşlenişi

Sabah 06:00 ve gece 01:00 aralığında sizin belirlediğiniz bir zaman aralığında
dersleri alıyorsunuz. Haftanın ilk 4 günü (Pazartesi-Perşembe) seviyeye uygun kitap üzerinden, Cuma günü ilk 4 günün değerlendirmesi olacak şekilde freetalk (özgür konuşma) şeklinde gerçekleşiyor. Dersler skype üzerinden gerçekleşiyor. Mesela 20 dk’lık bir programa kayıt olduysanız ve saati 08:30 olarak belirlediyseniz. Her gün 08:30’da eğitmeniniz sizi skype’dan arıyor ve 08:50’ye kadar ders yapıyorsunuz.

Dersin başlangıcında gününüzün nasıl geçtiği ve bir planınızın olup olmadığı gibi havadan sudan muhabbetler yapıyorsunuz. Daha sonra öğr. bilgi sisteminden görüntüleyeceğiniz her günün bir konusu oluyor. Bu konular belirlenen seviyenize göre değişlik gösteriyor. Eğer basit bir seviyeden başladıysanız daha genel konular yer alıyor, seviyeniz ilerledikçe konularda daha özelleşiyor. Konuların, okuma parçası ve kelime bilgisi falan oluyor. O günün konusuyla ilgili eğitmen sizin fikrinizi alıyor ve çeşitli sorular soruyor. Bu şekilde ilerliyor. Dersin sonunda ise yaptığınız kelime ve gramer hatalarını sizinle paylaşıyor ve tam vaktinde dersi tamamlıyor. Bugüne kadar hiç uzatmadılar gerçekten 🙂 Çünkü sizden hemen sonra bir başka öğrencisi oluyor genelde.

Dersin sonunda düzelttiği yanlışları da öğr. bilgi sistemine ekliyor. Aynı zamanda o günkü performansınızı da listening, speaking, grammar gibi ölçütlere göre puanlıyor. Buna ek olarak konuştuğunuz her günün kaydını sisteme ekliyor ve daha sonra dinleyebiliyorsunuz. Üzerinden belli bir süre geçen derslerinizin ses kayıtları siliniyor. Eğer arşiv yapmak istiyorsanız bilgisayarınıza ses kayıtlarını indirmenizi tavsiye ederim. Örnek ders kayıtlarını şuradan dinleyebilirsiniz.

5

Günün Ders Değerlendirmesi

4

Geçmiş Derslerin Arşivi

Eğitmenler Nasıl?

Her kurs da olduğu gibi eğitmen tabi ki kursun kalitesini ölçen en önemli faktör. Ne kadar iyi dizayn edilmiş bir sistem olsa bile eğer eğitmen kötü olursa sistemin güzelliklerini değil de eksikliklerini görmeye başlayabilirsiniz. Ben şimdiye kadar 3 farklı eğitmen ile çalıştım. 2 tanesi bayan 1 tanesi erkek idi. Konuşma aksanı olarak hiç birinde problem yaşamadım. Anlaşılır bir şekilde konuşabiliyorduk. İlk başladığımdaki eğitmen dersini ciddiye alıyor ve dersin işleyişini düzgün bir şekilde ilerletiyordu. En küçük bir espriye bile güldüğü için eğlenceli dersler geçiyordu 🙂 Daha sonra ben bir süre kayıt dondurdum. Tekrar başladığımda bu eğitmenin işten ayrıldığını öğrendim. Bu sefer sistemin atadığı eğitmeni beğenmedim açıkçası çünkü zoraki konuşuyor gibiydi. Dersin bitmesine son 10 saniye kala düzeltmeleri falan vermeye çalışıyordu. Şunu yapabiliyorsunuz, eğer eğitmeni beğenmediyseniz lokal ofisi arayarak başka biriyle değiştirmelerini isteyebiliyorsunuz. Bende öyle yaptım. Şu anda görüştüğüm eğitmen ise oldukça iyi. Yanlışlarını ders içinde de düzeltiyor ve samimi bir konuşması var. Eğitmeniniz kalitesi en başta şans işi. Ancak dediğim gibi daha sonraları iyi eğitmene doğru yol alabiliyorsunuz. Ben iyiyle başlamıştım, kötüye denk geldim şimdide ise çok iyiyle devam ediyorum.

Ders Erteleme ve Kayıt Dondurma

Tabi ki kurs boyunca her gün aynı saatte uygun olamayabiliyorsunuz. Yoğun bir döneminiz olabiliyor. Tatile gitmiş olabiliyorsunuz. Bunun için 2 farklı seçenek sunmuşlar. Size belli bir adette ders erteleme seçeneği ve belli bir süreliğine ders dondurma seçeneği veriyorlar. Dolasıyla uygun olmayacağınızı hissettiğinizde 2 saat öncesinden dersinizi öteleyebiliyorsunuz. Bu kurs programınızın sonuna 1 ders olarak ekleniyor. Eğer 1 aylık süreyle derslere katılamayacaksanız, lokal ofisi arayarak 1 aylığına da dersleri dondurup öteletebiliyorsunuz. Ancak bu 2. seçenek her kurs programında olmayabilir, kayıt olurken mutlaka sorun.

6

Ders Erteleme Ekranı

Sunulan Destekler

Sisteme kayıt olduktan sonra size Türkiye’de bir eğitim danışmanı atıyorlar. Zaman zaman sizi derslerin nasıl gittiğiyle ve eğitmenden memnun olup olmadığınızla ilgili arıyor. Bu kişinin cep telefonunu kayıt edip, gerektiğinde sizde arayabiliyorsunuz. Eğer çözebileceği bir problem ise telefonda hallediyor. Değilse sistem üzerinden Ticket göndermenizi istiyor. Öğrenci Bilgi Sisteminde yetkiliye mesaj gönderebileceğiniz bir Ticket sistemi var. Genelde hızlı yanıt veriyorlar. Sanıyorum bu ticket’lara Amerika ofisindeki çalışanlar bakıyor ve gerekli düzeltmeyi yapıyorlar. Bugüne kadar bir ulaşamama problemi yaşamadım.

Tavsiyelerim

Yaklaşık olarak 8 aydır sistemi kullanıyorum. Size aşağıda listeleyeceğim önerilerde bulunabilirim.

  • Eğer yoğun bir iş ya da okul programınız var ise, bu kurs gerçekten tam size göre. Ben başka bir alternatifini bulamadım.  Her gün işe gitmeden evde 20 dakikanızı ayırarak önemli ölçüde İngilizce konuşmanızı geliştirebilirsiniz gerçekten.
  • İngilizceyi yeni öğrenen kişiler için  nasıl olur tam bilemiyorum. Beginner seviyesinde kurs var ama yararlı olur mu olmaz mı pek emin değilim. Ben en azından intermediate bir seviyeye gelmiş kişiler için bu sistemi öneriyorum.
  • Kurs fiyatlarını incelerken biraz karmaşık gelebilir. O yüzden birim fiyat çıkarmaya dikkat edin. Yani kayıt olmayı düşündüğünüz programların aylık ücretlerini çıkarın. 3 aylık kursa kayıt olacaksanız, 3 ay boyunca ayda kaç para vereceğinizi, 6 aylık kursta da 6 ay ayda kaç para vereceğinize göre hesap yapın. Çünkü 6 aylık programı 12 aylık taksite bölme gibi seçenek sunabiliyorlar vereceğiniz aylık daha az para tutarı sizi karar verirken yanıltmasın.
  • Başlangıç olarak 3 aylık 2o dk konuşma kursunu tavsiye edebilirim. Ben öyle başlamıştım. Daha sonra eğitimden memnun olunca kursun ortalarına doğru 6 ay + 1 aylık kursa çevirdim. Öğrencilere indirim yapıyorlar bunu mutlaka kayıt olurken belirtin.
  • Eğer kayıt olup kursa başlarsanız, derslerden bi 10 dk önce konuya göz atmaya çalışın. Eğitmenin bilmediği Türk’lerle ilgili bir konu için mesela bir kaç istatistik ve haber bakabilirsiniz internetten.
  • Eğitmenler konuşturmak için size sorular soruyor, sizde onlara mutlaka sorun. Onlarında neler yaptığını ve hafta sonu planlarını sizde merak edin. Daha samimi ve arkadaş gibi oluyorsunuz o zaman.
  • Call Center’ın sizi aramalarında sabırlı olun 🙂 Sizi daha uzun vadeli kursa kayıt ettirmek için çaba gösteriyorlar. Pazarlama stratejilerini çok iyi kullanıyorlar. İstemediğiniz bir şeye kayıt olmayın. Eğer ihtiyacınız var ise kayıt olun.

Sistemin Psikolojik Etkileri

Eğitime devam ettiğim süreçte psikolojik anlamda bir kaç şey gözlemledim bunları da sizinle paylaşmak isterim. Kursun ilk haftalarından sonra mükemmel İngilizce konuşan birisi olmayacaksınız belki ama, erken aşamada aslında İngilizce konuşabildiğinizi fark edeceksiniz. Kurs devam ettikçe konuşurken yanlış yapmaktan korkmuyorsunuz ve iyisiyle kötüsüyle derdinizi anlatabilmeye başlıyorsunuz. Bu sizin yabancı dilde konuşma öz güveninizi artırıyor gerçekten.

İkinci olarak dersler sizin gününüzü de etkiliyor. Örneğin eğer sabahları ders alıyorsanız, bu uykunuzun açılmasını ve güne daha enerji dolu başlamanızda yardımcı oluyor. Aynı zamanda neler yaptığınız ve o gün planlarınızın neler olduğunu biriyle konuşmak sizi daha planlı ve heyecanlı bir gün yaşamanızda yardımcı oluyor.

Oldukça uzun bir yazı oldu, yazarken benimde parmaklarım yoruldu gerçekten 🙂 Umarım tüm detayları aktarabilmişimdir. Eğer merak ettiğiniz ve kafanıza takılan şeyler olursa aşağıdaki bölümden yorum yaparak sorabilirsiniz.

Sevgiyle kalın,
ABE

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

Webmentions

  • İngilizce Pre Determiners konusarakogren.com ile Öğrenilir | Politik Kedi 9 Ocak 2021

    […] yabancı dil öğrenmeyi eziyete dönüştüren pek çok kursiyerimizin çevresindekilere de konuşarak öğren tavsiye etmesi ile yabancı dile karşı olan soğukluğunu bitiren ve ileri seviyede İngilizce […]