-- Faydalı Teknoloji, Yazılar

Bilgisayarda Daha Hızlı Yazmak İçin Bu Kısayollara Mutlaka Göz Atmalısınız

Hemen hayatınızda uygulayabileceğiniz kısa ve pratik bir yazıyla karşınızdayım. Bu yazıyı blog yazanlar ve makale yazanlar dahil olmak üzere bilgisayarda her türlü metin yazanlar için hazırladım. Yazarken yaptığınız işlemleri uzun yoldan değil de, çok daha kısa yöntemlerle yapabilirsiniz. Bahsettiğim CTRL + C gibi kopyalama kısayolları değil tabi ki. Daha az bilinen, ama en çok işinize yarayacak ipuçları sizin için derledim. Bu kısayollar ile yazdığınız metne iyi bir şekilde hakim olabilir ve yazma hızınızı 1X’den 10X’e kadar çıkartabilisiniz!

Sözü uzatmadan kısayollara geçiyorum:

1. Kelimenin tamamını seçmek için üzerini çift tıklama yöntemi ile cümlenin içerisinde değiştirmek istediğiniz bir kelime gördüğünüzde onu uzun uzun imleç ile sağından tutup soluna kadar mouse’a basılı tutarak seçmenize gerek yok. Bunun yerine bir kelimenin üzerine mouse ile çift tıkladığınız zaman tamamını seçer. Sonra backspace tuşu ile silmenize bile gerek kalmaz. Üzeri seçili durumdayken, yerine doğrudan yenisini yazabilirsiniz, eskinin üzerine yazacaktır.

Eğer CTRL tuşunu sadece  kopyala yapıştır yaparken kullanıyorsanız henüz potansiyelini tam anlamıyla kullanmıyorsunuz demektir. Şu kısayollar ile elinizi mouse’a götürmenize gerek kalmadan klavyeniz ile metin içerisinde hızlıca dolaşıp, düzenlemeler yapabilirsiniz:

2. CTRL + Backspace (Silme) kısayolu, silme işlemini harf harf değil de, kelime kelime yapmanıza yarar. Silmek istediğiniz kelimenin sonuna gelin ve CTRL + Backspace tuşuna basın. Kelimeyi baştan sona silecektir. Beğenmediğiniz kelimeleri bu şekilde hızlıca silip yerine yenisini yazabilirsiniz.

3. CTRL + SağYön/SolYön kısayolu ile yine harf harf değilde kelime kelime atlayarak cümleler arasında çok daha hızlı bir şekilde imleci hareket ettirebilirsiniz. Örneğin cümlenin başında kalmış değiştirmek istediğiniz bir kelimeye bu şekilde erişmek çok kolay olacak.

4. CTRL + Home/End kısayolları ile yazı başı ve sonuna erişirsiniz. Yazının ortasında bir şeyi değiştirmeyi fark edip, değiştirdikten sonra CTRL + End ile sayfanın sonuna gelip yazmaya devam edebilirsiniz. Başına dönmekte aynı şekilde.

Windows ve internet tarayıcısında ise şu kısayollar ile ekranınızı daha verimli kullanabilirsiniz:

5. CTRL + Tab kısayolu internet tarayıcınız arasındaki sekmeler arasında dolaşmanızı sağlar. Dolasıyla referans olarak baktığınız kaynaklar arasında kolayca gezinebilirsiniz.

6. Windows Tuşu + SağYön/SolYön kısayolu çalıştığınız windows penceresini sağa ya da sola yaslamanıza yardımcı olur. Örneğin bu şekilde yazı yazdığınız ekranı sağ tarafa, referans olarak baktığınız ekranı sol tarafa yerleştirip, tek bir ekranda ikisini de görebilirsiniz.

7. Windows Tuşu + YukarıYön kısayolu bir windows penceresini tam ekran yapmanıza yarar. Bu şekilde sağ da ya da solda bulunan pencereler ile işiniz bittikten sonra kolayca onu tam ekran yapabilirsiniz.

8. Windows Tuşu + D kısayolu tüm sekmeleri simge durumuna küçültüp, bilgisayarınızın masaüstüne döner. Masaüstünde bulunan yardımcı kaynaklarınıza hızlıca erişmek için kullanabilirsiniz.

Kendi hayatımda çok sık kullandığım kısayolları özetlemeye çalıştım. Blog yazarken, rapor yazarken, hatta belki de roman yazarken 🙂 kullanabilirsiniz.

Eğer bunlar dışında kullandığınız kısayollar var ise, sayfanın altına yorum ekleyerek belirtebilirsiniz. Ben de bu şekilde yazının içerisine dahil edebilirim.

Sizden Gelenler

  • Shift+ 3 + a = â
  • Shift+F3 = Büyük-küçük harfleri dönüştürüyor.
  • Numaralandırma da alt düzeye geçmek için Tab, üst düzeye geçmek için Shift+Tab
  • Benzer yazı stilini değiştirme: Giriş  Seç  Benzer Biçimlendirmesi Olan Tüm Metni Seç
  • F5: Başka sayfaya gitmek için kullanılıyor.
  • Tablo ekleyince otomatik toplama falan almak için: Düzen  Formül
  • Tabloyu metne dönüştürme: Düzen  Metne Dönüştür
  • Düz çizgi ekleme: Ekle  Şekil  Çizgi  Shift ile çiz.
  • Klavyeye kısayol metin ekleme: Dosya  Seçenekler  Yazım Denetleme  Otomatik
  • Düzeltme Seçenekleri
  • Yazım Denetimi: F7

Sevgiyle kalın,
ABE

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Word’le ilgili kolaylaştırıcı notlarımı yazayım.

    Shift+3+a = â
    Shift+F3 = Büyük-küçük harfleri dönüştürüyor.
    Numaralandırmada alt düzeye geçmek için Tab, üst düzeye geçmek için Shift+Tab
    Benzer yazı stilini değiştirme: Giriş  Seç  Benzer Biçimlendirmesi Olan Tüm Metni Seç
    F5: Başka sayfaya gitmek için kullanılıyor.
    Tablo ekleyince otomatik toplama falan almak için: Düzen  Formül
    Tabloyu metne dönüştürme: Düzen  Metne Dönüştür
    Düz çizgi ekleme: Ekle  Şekil  Çizgi  Shift ile çiz.
    Yazım Denetimi: F7