-- Diğer, Yazılar

Şifreniz Hayatınızı Değiştirsin

Bir firmada grafik tasarımcı olarak çalışan Mauricio Estrella eşinden ayrıldıktan sonra bunalım içinde bir hayat sürmektedir. Ofiste olduğu günlerden birinde bilgisayarının başına oturduktan sonra ekranında şöyle bir uyarı görür: “Şifrenizin süresi doldu. Değiştirmek için tıklayın.” Yeni şifre için büyük küçük harf, sembol ve sayı kullanması gerekmekte ve son kullandığı 3 şifreden farklı olması istenmektedir. Her ay değiştirmek zorunda olduğu bu şifreyi her gün bilgisayarı açarken girmek zorundadır. Tam bu esnada aklına mükemmel bir fikir gelir: “Öyle bir şifre kullanacağım ki hayatımı değiştirecek.”

Mauricio psikolojik bunalımdan dolayı odaklanma problemi yaşamaktadır ve yapması gereken bir çok şey birikmiştir.  Hayatının kontrolünü yeniden ele almak için şöyle bir karar verir: Bilgisayar şifrelerini yapmak istediği şeylere göre belirlemek.

İlk şifresini “Forgive@h3r” olarak belirler. (Onu affet)

Gün içinde bilgisayarının kilidini kaldırmak için defalarca bu şifreyi girmesi gerekmektedir. Eski eşinin resminin yer aldığı ekran koruyucunun girdiği zamanda da bu şifreyi girer, öğle arasında yalnız yemek yiyip geldikten sonra da bu şifreyi girer. Bu süreç ona aslında sadece bilgisayarın şifresini girmek değil, zihninde her seferinde kendine şunu hatırlatmış olur: Onu affet.

Yapması çok basit olan bu şifre sayesinde tüm hayatı değişir. Çünkü girdiği şifreler onun için tam bir hatırlatıcı olmuştur. “Onu affet” şifresinin 2. haftasında moral ve motivasyonun fark edilir derece de değiştiğini görmüştür. Her ay yenilemek zorunda olduğu bilgisayar şifresi sayesinde hayatını bir düzene sokmayı başarmıştır. Sonraki aylar girdiği şifreler ise şu şekilde:

Quit@smoking4ever (Sigarayı sonsuza kadar bırak): Bu şifreyi girdiği ilk geceden sonra sigarayı bırakıyor.

Save4trip@thailand (Tayland gezisi için birikim yap): Şifresini girmeye başladıktan 3 ay sonra Tayland’a gidiyor.

Eat2times@day (Günde 2 kere yemek ye): Başarılı oluyor ama hala şişman 🙂

Sleep@before12 (12’den önce uyu): Başarılı

Ask@her4date (Ona çıkma teklif et): Yeni biri hayatına giriyor.

No@drinking2months (2 ay boyunca içki yok): Başarılı

Get@c4t! (Bir kedi al): Başarılı, güzel bir kedileri oluyor

Facetime2mom@sunday (Annemle her pazar görüntülü konuşma yap): Başarılı, her hafta annesiyle görüşüyor.

Save4@ring (Yüzük için birikim yap): Başarılı, hayatındaki yeni kişiye evlenme teklifi için yüzük alıyor. Son verdiği haberde onun “Evet” dediğini söylemiş 🙂

Bu oldukça basit yöntemi sizde hayatınızda uygulayabilirsiniz. Bilgisayar ya da telefonunuza gerçekleştirmek istediğin şeyleri şifre olarak kaydederek sürekli kendinize hatırlatabilirsiniz.

Bu yöntemi uygulamak istiyorsanız gerçekçi hedefler koymalısınız. Hayalperest şifrelerden kaçının. Ölçülebilir hedefler koyun. Örneğin: bir iş arıyorsanız: y3ni1iSBuL degil de, tekn0Kent@BaSvuruLariYap sifresi koymalısınız.

Bu küçük alışkanlık Mauricio’nun hayatını değiştirdi, sizinkini neden değiştirmesin?

Sevgiyle kalın,
ABE

Yazının kaynağı: How a Password Changed My Life | Medium
Mauricio’nun TedX konuşması: Mauricio Estrella | TEDxFuxingPark

– KoşYaz Maratonu Serisi #6

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın