Bilgisayarda ilk gruplama alışkanlığımız masaüstü simgelerini ayrı ayrı klasörler içinde toplayarak başladı. Herkesin mutlaka bir gün oyunlar, müzikler ve resimler klasörü oluşturduğu ve bunların içine de alt klasörler eklediği zaman olmuştur. Çünkü eskiden bilgisayarda bir şey aramak hem çok zaman alıyordu hem de dosyanın aynısının tıpkısı şeklinde ismini yazmazsak bilgisayar bulamazdı. Bugünlerde ise bilgisayarlarımız ve telefonlarımız çok daha akıllı. Her türlü doküman saklamanızda detaylı gruplamaya bir dur demenin zamanı geldi.
Google’ın “Bunu mu demek istediniz?” şeklinde düzeltmesinin öncülüğünde doküman arama seçenekleri günümüzde oldukça güçlü bir hale geldi. Artık aramak istediğiniz belgeyi Türkçe karakterli yazmadan, kelimenin aynısını yazmadan bulabiliyoruz. Peki bunların bize yararı ne?
Tam olarak şu aslında: “aman şu dosyam kaybolamasın” ve “aman şu notu bir daha bulamam yoksa” diye 10 tane dijital belge için 8 tane gruplama yapmanıza gerek yok. Ben artık arşivlediğim e-postalar ve notlarda hiç bir şekilde gruplama yapmıyorum. Çünkü fark ettim ki açmak istediğim not/mail her neyse onu bulmak için listeden onun grubunu seçmek yerine doğrudan arama kutusunu kullanıyorum.
Örneğin basit ve kullanışlı Google Keep uygulamasında bunu yapmak çok kolay. Hayatınızın her alanındaki notları okul, ders, iş güç demeden bu uygulamaya kaydedebilirsiniz. Daha sonra o nota ihtiyacınız olduğunda uygulamanın tepesindeki koskocaman “Arama yapın” seçeneğinde aradığınız nota erişebilirsiniz. Tabi notlarınızı alırken biraz daha bilinçli olmak gerekiyor. Örneğin bir mide ilacıyla ilgili not almak istiyorsanız nota sadece ilacın latince adını yazmayın. Notun önüne sonuna bir yerine “mide ilacı” diye belirtin ki daha sonra bulabilesiniz.
Bu şekilde dijital dokümanlarınızı her seferinde gruplamak ve yeni bir şey ekleyeceğinizde “ya bu hangi gruptaydı?” diye düşünmenize gerek kalmıyor. Ana kategori olarak 4-5 tane grup oluşturmanızda bir sakınca yok ancak bunları alt alt alt gruplara ayırmanın günümüzde bir anlamı yok artık.
Fotoğraflar da da arama yapabildiğinizi biliyor muydunuz? Eğer Google Photos kullanıyorsanız, arama kutusuna yemek ya da araba gibi kelimeler yazın ve sonuçları görün. Bu kadar akıllı olduğuna şaşıracaksınız.
Arka planda ciddi anlamda machine learning algoritmalarının yer aldığı bu uygulamalar sizin yerinize gruplama yapıyor artık, siz anahtar kelime yazın yeter.
Sevgiyle kalın,
ABE
– KoşYaz Maratonu Serisi #10
Bir Cevap Yazın