-- Faydalı Teknoloji, Yazılar

Whatsapp’da Geçen Zamanınızı Azaltmak İçin 5 Yöntem

Birbirimizle iletişim biçimimiz teknolojiyle yeniden inşa oluyor. Yaklaşımlarımız, tepkilerimiz ve düşünce biçimlerimiz bile kullandığımız araçların diliyle şekilleniyor artık. Hissettiğimiz duygulara göre emoji göndermek yerine, gönderdiğimiz emojiler gibi hisseder olduk artık. 1.5 milyarlık kullanıcı sayısıyla Whatsapp şimdiye kadar en çok insana erişen iletişim aracı oldu. Peki işlerimizi kolaylaştırdı mı yoksa daha damı zorlaştırdı? Whatsapp’ı zamanımızı boşa geçiren bir araçtan, yararlı bir bir platforma çeviren bir kaç yöntem buldum, buyrun yazının içinde sizinle paylaşayım.

Eskiden olsa zamanımı daha verimli kullanmak ve an’ı yaşamak için whatsapp kullanımı azaltmaz, doğrudan telefonumdan silerdim 🙂 Nitekim yaptığım zamanlarda oldu, yıllarca çevremdeki hemen hemen herkes whatsapp kullanırken ben kullanmadan hayatımda devam ettim. Hayatınızı Basitleştirin isimli yazımda bundan bahsetmiştim dilerseniz okuyabilirsiniz. Ancak bugünlerde whatsapp benim için pek çok iyiliğe vesile olan bir araç haline geldi. Hal böyle olunca da onu toptan silmek gibi bir çözüm değil de yönetmek gerekti. Whatsapp’da geçirdiğimiz zamanı minimuma indirip aldığımız verimi maksimuma çıkarması için bir süredir aşağıdaki yöntemleri uyguluyorum.

Ancak maddeleri açıklamadan önce şunu kabul etmeniz ve çevrenize de hissetirmeniz gerekiyor: Whatsapp sizin her mesaja anında cevap vereceğiniz bir araç değil. Evet doğru duydunuz, whatsapp anında mesajlaşmanıza olanak veren ama bunun yapmanızın zorunlu olmadığı bir program. Eğer aksini düşünüyorsanız yazının kalan bölümleri sizin için anlamsız olacak. Her gelen mesaja cevap veriyorsanız, sanal bir hayat yaşıyorsunuz demektir. Sabah uyanır uyanmaz, gece yatmadan önce, yemek yerken, yolda yürürken telefonunuza bakıyorsunuz demektir. Bu da çevrenize olan bitenden haberinizin olmamasını ve uzun süreli bir şey odaklanamamanıza sebep oluyor. Whatsappda sürekli erişilebilir olmanız başkaları için iyi olabilir ama sizin için zararlı. Bir düşünce biçimi olarak whatsapp’da bu kadar ulaşılabilir olmayı kabul etmemek lazım. Eğer acil bir şey varsa insanlar sizi arar zaten, whatsapp’dan yazmaz. Önce bu felsefeyle yaklaşmak lazım whatsapp’a. Bunda hem fikir isek yöntemlere geçiyorum.

 

1. Grup Bildirimlerini Kapatın

Whatsapp grupları eğlenceli ve kurması bedava olduğu için hepimizin 9859485 tane grubu var çok şükür. Arkadaşlarımın sayısı kadar kombinasyonunda whatsapp grubum vardır benimde sanırım. Eğer bir de geyik yapıp gülebildiğiniz arkadaşlarınızla gruplarınız varsa bunlarda geçen 1 saat, size 10 saniye gibi gelecektir. Bu gruplar oldukça keyifli ona lafım yok. Aynı zamanda organizasyonlar ve etkinlikler için kurulan gruplarda işimizi oldukça kolaylaştırıyor. Ancak problem şu: gün boyu bu gruplardan sürekli mesaj geliyor. Sizi ilgilendiren mesajlarda oluyor, ilgilendirmeyen de. Çoğunluğu 2.si aslında. Eğer her bir grubun her mesajını, geldiği anda okuyorsanız geçmiş olsun yine hayatı sanal yaşıyorsunuz.

Çözümüm: whatsapp ayarlarından tüm grup bildirimlerini kapatmak. Yani telefonunuza bir gruptan mesaj geldiği zaman telefonun size tepki vermiyor olması lazım. Bu şekilde sizin günün her anında telefonu elinize almanızı engelleyecek. Eğer çok önemli olduğunu ve acil dönmeniz gereken olduğunu düşündüğünüz gruplar varsa bunlara özel bildirimi açabilirsiniz. Ama eminim grupların %99’unda buna ihtiyaç olmayacaktır. Grup bildirimlerini kapattıktan sonra sadece müsait olduğunuzda (mesajları okuyup cevap yazacağınız bir zamanınız olduğunda) grup mesajlarını okuyabilirsiniz. Merak etmeyin hiçbir şeye geç kalmıyorsunuz, eğer espriler komikse sonradan okuduğunuz zamanda komik olacak, eğer bir bilgi paylaşımı varsa telefona baktığınızda da o bilgi hala orada duruyor olacak.

2. Bir Şeye Odaklanmanız Gerektiğinde Telefon İnternetini Kapatın

En etkili yöntemlerden biri daha: İnterneti kapatmak. Telefonunuza bakmayın ve telefonunuzu sessize alın demiyorum. Doğrudan interneti kapatın. Çünkü eğer bir mesaj geldiyse ve telefonunuza ulaşan mesajların farkındaysanız bir şekilde o mesajı okumak isterseniz. Ama hiç mesaj yoksa daha kolay telefondan uzaklaşırsınız. Değerli bir arkadaşınızla buluştuğunuzda, sevdiklerinize zaman geçirirken, bir derse odaklanmanız gerekiyorsa interneti kapatın. Bırakın mesajlar biriksin, bırakın size ulaşmadığını karşı taraf da görsün. Bu hem sizin için hem karşı taraf için daha iyi. Eğer bir mesajın size ulaşmadığını karşı taraf görüyorsa bir beklenti içine girmeyecektir ve uygun olmadığınızı bilecektir. Eğer gerçekten önemli bir şey ise zaten iletilmediğini görecek ve sizi telefonla arayacaktır. O zaman konuşarak işlerinizi halledebilirsiniz.

3. Son Görülmeyi Kapatın.

Bu karşı tarafla olan ilişkileriniz ve sizin kaygılarınız için önemi. Bazen whatsappda birisine acil bir cevap verip çıkmanız gerekir ve diğer yazışmalarla o anda ilgilenemezsiniz. Ancak genel yargı olarak bir kişinin “çevrimiçi” olması “müsait” olduğu anlamına geliyor ki kesinlikle yanlış. Whatsapp’da olmamız yazışmak için müsait olduğumuz anlamına gelmez. Ama maalesef insanlar çevrimiçi olmanızla ve son görülme saatlerinize göre bunu yorumluyor. Ama bununda çözümü var: Son Görülme seçeneğini kapatmak. Whatsapp bu seçeneği çok adil bir şekilde yapmış. Eğer son görülme özelliğini kapatırsanız sizde başkalarının son görülme saatini görmüyorsunuz. Bence de mantıklı. Bu özelliği kapatarak whatsapp da sadece müsait olduğunuz zamanlarda kafanız daha rahat girebiliyorsunuz.

4. Okundu Özelliğini Kapatın

Bir diğer yanlış kanı; bir mesajın okunmuş olması demek ona hemen cevap yazmanız demek değildir. Bazen bir mesajı okursunuz o anda hareket halindesinizdir yazamazsınız ya da üzerine biraz düşünmeniz gerekir. Mavi tick sizi vaktiniz olmadan okuduğunuz ya da yanlışlıkla açtığınız mesajlarda bir cevap yazma hissiyatı doğuruyor. Bu durumda da her okuduğunuz mesaja cevap yazmaya başlıyorsunuz. Söylediklerim yanlış anlaşılmasın, ben okundu özeliğini kapatın sonra mesajları okuyun ama cevap yazmayın demiyorum. Sadece farketmesinizde sizde bir bağlayıcılığı olmasın diyorum. Hem emin olun bu şekil de daha doğal olacaksınız. Yazmanız gereken acele cevaplardan öte daha kendiniz olan cevaplar vereceksiniz.

5. Telefonla Arayın

Demiştim ya teknoloji bizim iletişim biçimizi değiştiriyor. Yüzyüze buluşmalarımız telefon konuşmalarına, telefon konuşmalarımız ise mesajlaşmalara dönüştü. Gittikçe daha da yapay bir iletişim kurmaya başladık. Artık insanlarla yazışırken sesimizdeki heyecan ve yüzümüzdeki tebessüm yok. Onun yerine kelimerimizdeki noktalama işaretleri ve emojilerimizdeki ifadeler var. Arayıp Sormak Demode Mi Oldu? yazımda birazda bundan yakınmıştım aslında. Gün içinde yazışmaya ayırdığımız zaman başkalarının sesini duyduğumuz zamandan çok daha fazla. İşin ironik kısmı ise: biriyle konuştuğumuzda çok daha fazla duyguyu çok daha kısa süre içinde paylaşabiliyoruz ama yazıştığımız zaman çok kalıplaşmış duyguları, çok uzun sürelerde anlatmaya çalışıyoruz. Bunun bir nebze önüne geçmek için eğer birine bir şey anlatacaksanız ilk yolunuz whatsappdan mesaj atmak olmasın. Numarasını rehberinizde bulup aramak olsun. Her zaman aramak için müsait olmayabilirsiniz, bazen whatsappdan mesaj atmak daha kolayınıza gelir. Ama siz bekleyin, müsait olana kadar bekleyin. Beklemeniz konuşarak anlattığınız her dakikaya değecek.

Gariptirki teknoloji, bizi birbirimize daha ulaşılabilir hale getirdiği kadar bir taraftanda o kadar uzaklaştırıyor. Yurt dışındaki sevdiklerimizle yazılı, sesli ve görüntülü konuşabiliyoruz ama aynı şehirde olduğumuz kişilerin sadece durum güncellemelerini takip ediyoruz, ne konuşuyor ne haberleşiyoruz.  Teknolojinin bizi yönetmesine izin vermeyip onu yönetmek lazım. Bunun için biraz daha farkında olmak lazım. Dilerim bu yazı, birazda olsun size fikir verir. Yöntemleri uygulayıp uygulamamakta ise karar sizin.

Sevgiyle kalın,
ABE

Diğer teknolojiyle ilgili yazılarımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Evet gerçekten farklı bir boyut alıyor ki amirin memuruna whatsapp üzerinden yazdığı tebliğ yerine geçiyor mu diye tartışılıyordu geçen sene.
    Yıllardır whatsapp notunda “bildirimler kapalı.” Yazmakta 🙂 bu da çok rahatlatıcı bir eylem

Webmentions

  • 100. Yazı – KEŞFET KENDİNİ! 30 Nisan 2018

    […] Whatsapp’da Geçen Zamanınızı Azaltmak İçin 5 Yöntem […]

  • Kendime Meydan Okuma: 1 Hafta Boyunca Telefon Kullanmamak (Sonuç) – KEŞFET KENDİNİ! 30 Nisan 2018

    […] Whatsapp’da Geçen Zamanınızı Azaltmak İçin 5 Yöntem […]