Genelde çalışmalarımı ve araştırmalarımı internet üzerinden yapıyorum ve google chrome kullanıyorum. Bir blog yazısı ya da makale okurken dikkatimi dağıtan etkilerden kurtulmak için bazı google chrome eklentileri keşfettim. Çok basitçe kurulan bu araçlar, sizinde tarayıcınızı daha etkin kullanmanızda yardımcı olabilir.
1) Read Mode
İnternet sitelerinde bir yazı okurken dikkatinizi dağıtan hareketli reklamlardan kurtulmanın en iyi yolu “Read Mode” eklentisi. Uygulamayı chrome’unuza ekledikten sonra adres çubuğunun en sağındaki Read Mode logosuna tıklayarak, adeta temiz bir PDF dosyası gibi, okuduğunuz yazının sadeleştirilmiş ve reklamdan arındırılmış halini okuyabilirsiniz.
2) ImTranslator: Google Translate
Diyelim ki internetten ingilizce bir yazı okuyorsunuz, bilmediğiniz ingilizce kelimelere en hızlı yoldan nasıl bakarsınız? Eskiden en hızlı yolu ayrı bir sekmede sözlük sayfası bulundurup, kelimeyi sayfanızdan kopyalayıp bu sözlüğe yapıştırarak anlamını öğrenmekti. Artık dahada hızlı bir yolu var. ImTranslator eklentisi sayesinde, bir web sayfasındaki bilmediğiniz bir kelimenin üzerini çift tıklamanız yeterli. Bu çift tıkladığınızda beliren ImTranslator baloncuğuna tıklayıp merak ettiğiniz kelimenin anlamını milisaniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz 🙂
3) timeStats
Bir günde hangi sitelerde ne kadar zaman harcadığınızı hiç merak ettiniz mi? timeStats’ı kurduktan sonra artık interneti daha bilinçli kullanacaksınız. Günlük, haftalık ve tüm zamanları gösteren ziyaret grafikleri sayesinde zamanınızın çoğunu nerede harcadığınızın çarpıcı istatistiklerini öğrenebilirsiniz. Facebook oranlarını indirmenin tam zamanı.
4) StayFocusd
Diyelim ki, hangi sitelerde ne kadar vakit ayırdığınız istatistiklerini artık görüyorsunuz ama geçen günler boyunca grafiklerinizde hiçbir değişiklik olmuyor. Özdisiplininize yardımcı olacak bir eklentinin adı “StayFocusd”. Bu eklenti ile bir gün içinde hangi sitede ne kadar zaman geçirmek istediğinizi limitliyorsunuz. Örneğin bir gün içinde twitter’da toplamda 30 dk geçirmek istediğinizi ayarlıyorsunuz ve StayFocusd eklentisi twitter’a girdikçe sürenizden geri sayım yapıyor ve sonunda siteyi blokluyor. Site kapandıktan sonraki “Shouldn’t you be working” yazısı sizi kendinize getirebilir.
5) Screen Capture (by Google)
Bazen kopyalayamadığımız resimler ya da yazılar oluyor web sayfalarında. Bunların doktoru ise Google tarafından sunulan Screen Capture eklentisi. Daha önceden hiç web sayfasının tamamından screenshot almış mıydınız? Bu eklenti ile, tüm sayfanın, sayfanın görünen kısmının ya da seçmek istediğiniz bir bölgenin screenshot’ını alıp bilgisayarına resim olarak kaydetmeniz mümkün.
iyi misiniz sizi merak ediyorum