-- Yaşam, Yazılar

Hayat amacın nedir?

Neden her sabah derse ya da işe gitmek için erken uyanıyorsun? Ödevlerin, sınavların, projelerin içinde neden kayboluyorsun? Bir dersten kalsan ya da işte projeyi yetiştiremezsen mesela en kötü ne olabilir? Okuldan mı atılırsın, işsiz mi kalırsın? Ya sonrası? Her şey bitti mi? Bir şeyin peşinde koşturmadan hiçbir şey düşünmeden en son ne zaman vakit geçirdin? Eğer zor soruları kendine sormaya hazırsan bu yazıyı okumalısın. Yarına yetiştirmen gereken başka bir şey varsa devam et. Onları bitirdikten sonra bu yazıyı okuyabilirsin. Ama onların biteceğinin garantisinin olmadığını hatırlamanı isterim.

Çevremizde gördüğümüz her şey, sanki hiç bir zaman hayatı sorgulamamamız için dizayn edilmiş gibi. Derslerimiz, işimiz, aktivitelerimiz, sosyal platformlar, her şey. Sorgulamamak o kadar basit ki, her zaman uğraşacak zaman geçirecek şeyleri hızlıca bulabiliyoruz artık. Neden sorgulayalım ki, nasıl yaşayacağımızı neyin doğru olduğuna zaten birileri karar vermiş bize sadece uygulamak kalmış. Kimin güzel olduğu, kimin yakışıklı olduğu belirlenmiş artık. Senin üzerine tek düşen onlar gibi olmaya çalışmak, onlar gibi düşünmek.

Gel bu dakikalar farklı olsun. Alışılmışın dışında olsun. Biraz beynimizi yoralım ne dersin? Eğer saçma gelirse anlattıklarım sadece 7 dakikanı kaybedersin. Tekrarda girmezsin bu sayfaya olur biter. Nelere 7 dakika harcamıyorsun ki?

Hayat amacını yaptığın uğraştığın işleri sorgulamayla başlarsın genelde, mantıksız gelen eylemlerde neden bunu yapıyorum demeyle başlarsın. Böyle bir durumda ya kafanı kapatırsın sadece yapmaya devam edersin ya da soruları biraz daha derinleştirirsin. Gelebileceğin en derin soru ise, “ben neden varım?” dır. Bunu senin inandığın din 1400 yıl önce açıklamıştır net bir şekilde, ha inanmıyorsan başka hipotezler söyleyenler vardır. Ben sana neden var olduğunu kanıtlayacak kişi değilim. Ben sana sadece şunu söylemek istiyorum: Yeterince sorgulamıyorsun.

“Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değer değildir” demiş düşünürlerden birisi. Düşünürlerin en büyüğü ise “Siz hiç düşünmez misiniz?” demiş. Kim olduklarını merak ediyorsan Google’la bunları. Kimler olduğunu çok iyi biliyorsun aslında.

Dünyanın en başarılı insanlarının nasıl başarılı olduklarını biliyor musun? Uçağı bulan Wright kardeşlerin, dünyanın en çok sevilen markası Apple’ın sahibi Steve Jobs’ın senden neden farklı olduğunu biliyor musun? Cevabı az önceki cümlenin içinde aslında. “Neden?” sorusundan dolayı farklılar. Kendilerine neden sorusunu sorduklarından ve yaptıkları işin neden olduğunu bildiklerinden dolayı fark yarattılar. Bu konuda şu TED videosunu izlemeni tavsiye ederim.

Bir şeyin neden olduğunu bulmak kolay değil gerçekten. Bazen net bir cevabı da yoktur. Ama önemli olan bu soruyu yöneltmek ve neden olduğu üzerine düşünmektir. Eğer neden sorusunun cevabını biliyorsan işte o zaman gerçekten başarılı ve gerçekten mutlu olabilirsin. Eğer bilmiyorsan denizin ortasında kalmış pusulası olmayan bir gemiden farklı geçmez hayatın.

Bazen korkarız sorgulamaktan, cevabını da öğrenmek istemeyiz. Çünkü hoşumuza gitmeyecek şeyler olabilir bu cevaplar. Ya da yaptığımız şeylerin yanlış olduğunu öğrenip huzursuz olmak istemeyiz. Bu düşünce çok mantıklı gibi görünüyor en başta. Eğer sorgulamazsak kafamızda karışmaz mutlu mesut yaşar gideriz demi. Peki nereye kadar? Hep aynı şekilde sorgulamadan devam edebilir misin? Yaptığın şeyler hep aynı şekilde devam mı edecek? Sahip oldukların hep senin mi olacak? Emin ol mutlaka sorgulayacağın bir gün gelecek. Bir gün bir şeyleri kaybedeceksin. İsterim ki o gün senin için her şey için çok geç olduğu bir gün olmasın. Eğer sorguladığında bir yanlışın farkına varacaksan, bunun şimdi farkına varman bunu çözmek için sana vakit verecektir. O yüzden çekinme sorgulamaktan, cevabını bulana kadar sorgula.

Eğer yaptığın şeylerin uğraştığın şeylerin yanlış olduğunun farkına varırsan, değiştirmeye çalış. Doğru olanı yapmaya çalış. Bu hiç kolay olmayacak biliyorum. Kendini değiştirmek kadar zor bir şey yoktur belkide dünyada. Ama yapabilirsin. Sonunda ulaşacağın şey bu zorlukların hepsine katlandığına değecek bir şey olacak çünkü.

Şimdi bir kağıt kalem al eline ve teknolojiden uzaklaştır kendini. Telefonunu uçak moduna al ve en az 5 metre uzaklaş ondan. Odanın kapısını kapat. Dinlediğin müziğin sesini alçalt. Ve son zamanlarda hiç yapmadığın bir şeyi yap. Düşün. 

Hayatının nasıl geçtiğini düşün. Dert ettiğin şeyleri düşün. Sevdiklerini düşün. Değerlerini düşün. Zamanının çoğunu neye ayırdığını düşün. Bunların senin ve ailenin yargılarına göre doğru olup olmadığını düşün. Küçükken ne olmak isterdin hatırlıyor musun? Şimdi neredesin ve ne yapıyorsun bunu düşün. Eğer para diye bir şey olmasa ne yapardın? Bir gün öleceksin farkındasın değil mi? Eğer yarın ölecek olsan, her zamanki yaptığın şeyleri yapar mıydın? Eğer cevabın hayır ise, önündeki kağıda hayat amacını yaz, tarihi ve adını da ekle. Bu kağıdı yanından hiçbir zaman ayırma. İşler yolunda gitmediğinde kağıdı çıkar ve oku. Ne için yaşadığının farkına var.Artık sabah neden erken uyandığını biliyorsun.

Dilerim ki hayatının son günü, hayatının anlamını anladığın ilk gün olmasın.

Sevgiyle kalın,
ABE.

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. nedir hayat amacınız ? yazınız çok güzel ve sizin hayat amacınızı da çok merak ettim:)

    • Bu yazıyla birlikte bende kesin cümlelerle bir hayat amacı belirledim ve yanımda taşıyorum. Ancak bu bir kariyer hedefi gibi değil sonucta. Bi kişi için hayat amacının özel olmasi gerekir bence. Bu sekilde baskalari gibi bakmayip hayata sadece kendisinin bildigi hayat amaci gozluguyle ictenlikle yasamali hayati.

  2. kariyer olmadığını tahmin etmiştim zaten:) bende bu sorunun cevabını arıyorum kendimce ama bulamadım bayadır 🙂

  3. Merhaba, nasip olur bize de anlamini buluruz insallah. Oraya 27 yasini da ekleyelim hayatta cok is yapiyor gibi yogun yasayip cok mutsuz oldugunu dark ettigin yas olarak.

  4. Düşünüp düşünüp de aklımıza gelen hiçbir cevabı yeterince benimseyemiyorsak? Yani aslında bulamıyorsak ne olduğunu? Nasıl arayabiliriz?

    • Aramak için yeni şeyler denemek, okumak ve bol bol düşünmek gerek. Denediğin şeylerde kendini sürekli sorgulamalısın.

Webmentions

  • 100. Yazı – KEŞFET KENDİNİ! 8 Haziran 2018

    […] Hayat amacın nedir? […]