-- Faydalı Teknoloji, Yazılar

Bir Konuda Derinleşmek İçin Listeleriniz Olsun

Dünyayı cebimizde taşıdığımız bir dönemden herkese merhaba. Bilginin ulaşılabilirliğinin geçmiş nesillere göre en hızlı olduğu günlerde yaşıyoruz. Elimizin altında milyarlarca video, fotoğraf ve makale var. Aradığımız bilgilere saniyenin onda biri sürede erişebiliyoruz. Dünyanın öbür ucundan haberler alıyor bir başka ucuna canlı yayın yapabiliyoruz. 7 katlı bir kütüphanenin kitapları yaklaşık 7 cm kalınlığındaki telefonlarımızın içinde saklı. Peki bu kadar çok bilgiye bu kadar hızlı erişebilirken bilgiyi nasıl sindireceğiz?

Her şeyin kısa videosu var mı diye arar olduk. Uzun yazılar yerine bir kaç cümle ile çıkarılmış özeti var mı diye bakıyoruz artık. Çok fazla bilgiye erişiyoruz ama çok azını derinlemesine zihnimize işliyoruz. Bu durumda kolay erişilen bilgiye uzun zaman ayırmakta istemiyoruz. Ama bir konuyu iyi bilmek, bu şekilde ulaşılabilecek bir şey değil.

Bilgiye erişme yolları ve eriştiğimiz bilgilerin güvenirliği başka yazıların konuları olarak kalsın diyerek ben kısaca size aktarmak istediğim mesaja geçiyorum.

Bir konuyu iyi öğrenmek için karşılaştığımız yazı ve video gibi içerikleri düşünmeden okumak ve izlemek yerine, kaydetmeli ve bir sıraya koymalıyız. Doğru zamanda ve doğru yerde bunlara dönmeliyiz. Örneğin bir heyecanla açtığınız 1 saatlik videoyu sonradan izlemeyi düşündüğünüzde aslında sizinle ne kadar alakasız ve gereksiz bir video olduğunu farkedip izlemekten vazgeçebilirsiniz. Bunun için karşılaştığınız içerikleri tipine göre aşağıdaki uygulamalar ile bir liste yapıp daha sonra incelemelisiniz.

Videolar için: Youtube Daha Sonra İzle Listesi

youtube

İzlediğimiz videoların %99’unun youtube’da olduğunu düşünürsek, daha sonra izle özelliğini kullanmanız yeterli. Hem bilgisayarda hem telefonda çıkan daha sonra izle butonu ile videoyu “Daha Sonra İzle” listesine ekleyebilir ve vaktiniz olduğu sessiz bir ortamda izleyebilirsiniz.

Yazılar için: Pocket Uygulaması

pocket.PNG

Daha önce Pocket Uygulaması İle Bilgi Cebinizde yazısında bu uygulamadan detaylıca bahsetmiştim aslında. Bilgisayarda Save To Pocket chrome eklentisini kurarak yazıları kaydedebilirsiniz. Telefonda ise Pocket uygulamasını kurduğunuzda, tarayıcıdan bir yazı açarsanız “Şununla Paylaş” seçeneğinde Pocket uygulamasına ekleme seçeneğini göreceksiniz bu şekilde listenize ekleyebilirsiniz.

Geriye kalan her şey için: Google Keep

keep.PNG

Geriye fotoğraf dışında bir içerik türü kalmıyor aslında, fotoğraflarda da sonra okumak için çok bilgi yer almıyor. Yinede yukarıda belirttiğim iki seçenekten biriyle bilgiyi kaydedememişseniz Google Keep uygulaması esnek not almak için çok uygun. Yazıları ve fotoğrafları Keep uygulamasına kopyala yapıştır yaparak daha sonra inceleyebilirsiniz.

Bu uygulamalar sayesinde ister bilgisayar başında olun ister telefon, karşılaştığınız bilgileri kendi listelerinize kaydederek daha sonra inceleme ve üzerine düşünme fırsatları oluşturabilirsiniz. Çok düşünmeden eklediğiniz içerikleri daha sonradan çıkarabilir ve sadece ilginizi çeken bilgilere odaklanabilirsiniz.

Unutmayın her bilgiye erişebilirsiniz ama hangi bilgiyi öğrenmek istediğinizi siz seçmelisiniz.

Sevgiyle kalın,
ABE

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

    • Evet bir süre onuda kullandım, daha düzenli not almak için ideal. Ancak Google Keep’in sadeliği beni çok etkiliyor 🙂