-- Faydalı Teknoloji, Yazılar

Neden Programlama Öğrenmelisiniz?

İlk kendi bilgisayarım alındığında 9 yaşında idim. 56k faks modemlerin garip sesler çıkarttığı yıllarda internete erişimimiz yok denecek kadar azdı. Küçük yaşın verdiği heyecanla Fifa 98 ve Hitman gibi oyunları delicesine oynuyorduk. Bir gün mahallemizdeki CD satıcısından yeni oyun almıştım. Bilgisayarın depolama kapasitesi çok düşük olduğu için boş alan açmam gerekiyordu. Gereksiz dosyaları tek tek silmeye başladım. Oyunu biran önce oynama heyecanıyla Windows klasörünün içindeki sistem dosyalarıda dahil olmak üzere pek çok bilmediğim klasörü bir güzel temizledim. Bu işlemlerden sonra bilgisayarı kapattığımda yeniden açılmadı 🙂 O günü şunu öğrendim: bilgisayarın nasıl çalıştığını anlamak onu oynamaktan daha değerli.

O günden sonra bilgisayar oyun sevdamız devam etsede bir taraftan driver yükleme, yeni donanım tanımlama, bilgisayardaki hataları düzeltme gibi konulardada küçük yaşta bilgi sahibi olmaya başlamıştım. Ailemizin ve apartmanımızın bilgisayarcısı olarak görevime devam ettim. Lise zamanında programlama öğrenmeye başladım. Şimdi kendi mesleğimde yenilikler üretecek seviyede bilgisayarla olan temasım devam ediyor. Herneyse bu yazının amacı kendimden bahsetmek değil aslında. Programlama ile bu kadar içli dışlı olduktan sonra bununla ilgili tecrübenin hakkını vererek sizinle bilgi paylaşımı yapmak. Bu yazının amacı çok para kazanmanız için programlama öğrenmeyi teşvik etmekte değil. Elimden geldiği kadarıyla programlama öğrenmenin hayatınıza nasıl katkısı olacağını anlatacağım. Neden programlama öğrenmelisiniz?

Sistematik Düşünmek İçin

Şundan eminim ki; iyi kod yazan bir kişinin düşünce biçimiyle hayatında hiç kod yazmamış birisinin düşünce biçimi aynı değil. Sürdürebilir bir program yazmak için yazılımı çeşitli katmanlarda planlamak gerekiyor. Bu katmanların birbiri ile ilişkisini çok iyi tanımlamak gerekiyor. Üretilecek yazılım dışarıdan gelecek her türlü veri türüne doğru cevap vermesi gerekiyor. O yüzden bir yazılımı planlarken kendi içinde çok sistemli olması ve dışarıdan etkileride doğru tahmin etmesi gerekli. Yazılım geliştiriciler yaptığı iş gereği sürekli böyle bir düşünce yapısı içinde olduğu için hayatındaki olaylarada aynı sistematik şekilde yaklaşmaya başlar. Bu yaklaşım çok iyi proje planı oluşturma, iyi organizasyon yapma konusunda yazılımcıları bir adım öne çıkarır. Karşılaşılan problemlere bütüncül yaklaşmaya olanak verir. Steve Jobs derki: “Everybody in this country should learn how to program a computer… because it teaches you how to think.” (Bu ülkede yaşayan herkes bilgisayarı nasıl programlayacağını öğrenmeli, çünkü bu size nasıl düşüneceğinizi öğretir.)

Yalnız bu yaklaşımın küçük bir dezavantajını söylemeden geçemeyeceğim. Hayattaki tüm olaylara sistematik yaklaşmakda doğru değil. Çünkü sistemlerin duygusu olmaz. O yüzden gece gündüz programlama ile uğraşan bir kişi sosyal hayattan kopmaya başlar. İnsanlarla ilişkiler mantıksız gelmeye başlar. Benim fikrim; sistematik düşünmek kontrol edilmesi gereken bir şey. Programlama öğrenerek bu yetinizi çok iyi geliştirebilirsiniz. Yalnız bunu sadece mesleğinizde, projelerinizde kullanmalı aile ve arkadaş çevrenizde hislerinizle yaşamalısınız.

Kullandığınız Şeyleri Daha İyi Anlamak İçin

Binlerce özelliği olan mobil telefonlar, çok yüksek kapasiteli bilgisayarlar kullanıyoruz ancak bunları sadece tüketiyoruz. Hayatımızın büyük bölümünü alan cihazların sadece “kullanıcı” sıyız. Nasıl çalıştığını bilmiyor, onları nasıl yönetebileceğimizi düşünmüyoruz. Bu doğru değil. Sıradan bir insan teknolojik cihazların kabataslak olsada nasıl çalıştığını bilmeli ve ona göre hareket etmeli. Örneğin online bankacılık sistemi kullanırken neden sanal klavye kullanılır, neden bazı web sayfalarında geri butonunu kullanmamak gerekir, üye giriş yaparken karmaşık harflerle yazılmış güvenlik kodu da nedir? Bir teknolojiyi en iyi kullananlar onu en iyi anlayanlardır. Üretilen bir şeyi en iyi onun yaratıcısı anlayabilir (!)

Büyük Etkiler Yapabilmek İçin

“Programlama” bu hayatta bir şeyler değiştirebilmek için sihirli bir değnek gibidir. Eskiden ürettiğiniz yazılımı cd’lerle insanlara ulaştırırken, şimdi internet sayesinde tüm dünyaya erişime açabilirsiniz. Hazırladığınız bir web uygulaması da programdır. Çok tipik bir örnek olsa’da Mark Zuckerberg’in bir yurt odasında kodlamaya başladığı program olan “Facebook” 2 milyar insana ulaştı. Eğer iyi bir programcı iseniz aklınızda nasıl bir proje varsa onun ilk versiyonunu kendi başınıza gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Mesela sadece sosyal sorumluluk projeleri için kendi çevrenizdeki insanlarla sınırlı iken, tüm dünyada başlatılan iyilik kampanyalarının duyurulduğu bir platform oluşturabilirsiniz. Lösemili çocukların istekleriyle, bu isteği karşılayacak insanları bir araya getiren bir sayfa oluşturabilirsiniz.

Bütün bunları gerçekleştirmek, ekrana sadece bir “Hello World!” yazısı yazdırmak ile başlıyor. Programlamaya başlamak ve çok iyi seviyeye gelmek için internette çok kaliteli kaynaklar var. Belki bu başka bir yazının konusu olabilir. Bu kaynaklardan en popüleri Code.org‘un hazırladığı bir video ile yazıyı sonlandırıyorum. (Türkçe altyazı seçeneği mevcut)

Program yazabilmek için bilgisayar mühendisi olmanıza gerek yok. Yeterli motivasyon ve doğru adımlar ile hayatınızı ve başka insanların hayatını değiştirebilirsiniz.

Sevgiyle kalın,
ABE

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Selam dostum. Yazıların oldukça güzel;
    -Web tasarıma başlamıştım 3-4 ay. JS ve Jquery doc larını okudum en son.
    -Ayrıca zamanımı verimli kullanmak adına gereksiz şeyleri hayatımdan çıkartıp erken kalkmaya çalışıyorum.
    -Pomodoro ve Minimalizm’e dair yazıların da gayet güzel. Kendimi de bir minimalist olarak tanımlayabilirm(kıyafet sayım, PC masaüstü düzenim, az mobilya meyilim :-)) Yazılarının başlıklarını şöyle bir taradım kabaca, ilgici çekici çoğu gerçekten.

    Yazılarının devamını dilerim…