-- Sosyal Medya Üzerine, Yazılar

Facebook da harcadığınız zamanı azaltın, çünkü buna değmez.

900 milyondan fazla kullanıcısı olan facebook hızla büyümeye devam ediyor.  Türkiye olarak, 30 Milyon kullanıcı ile facebook’u en çok kullanan ülkeler listesinde 7. sıradayız. İnternette şimdiye kadar hiç bir platform bu kadar fazla kullanıcıya sahip olmamıştı.Mark Zuckerberg insanların neye ihtiyacı olduğunu çok iyi bulmuş durumda ve her gün geliştirmeye devam ediyor.Gün içinde ne kadar facebook da kaldığınızı hiç hesapladınız mı ? 15 dakika? 30 dakika ? 1 saat? eminim ki bir çoğunuzun günde facebook da harcadığı zaman 1 saatten fazla. Mobil uygulamalarında hızla yayılmasıyla birlikte artık hem evdeyken hem dışarıda iken facebookdayız.  Arkadaşın buluşmaya geç mi kaldı? Hemen facebook’a bir göz atarsın. Off ders çok mu sıkıcı? Derste çaktırmadan bir facebook arasına ne dersin ?

Facebook bu kadar erişilebilir bir site olunca insanların kendine dur demesi imkansız bir hal alıyor. Sosyal platformda geçirdiğiniz onca saatten sonra ne elde ettiğinizi düşündünüz mü? Saatler boyunca facebookta yaptığınız farklı bir şeyi söyleyin ? Bilgisayarı açarken beynimizi kapatan, arifin manchester’a attığı golü bir türlü bulamayan, mouse scroll’unu çevirmekte usta varlıklar olmaya devam mı etmek istersiniz ?

Bu yazıda facebook’un kölesi olmamak için ne gibi önlemler alabiliriz onlardan bahsedeceğim, Facebook’un yaratıcılığı azalttığına dair başka bir yazı daha yazmayı düşünüyorum. İşte bazı ipuçları:

1. Facebook anasayfanızı değiştirin

Hala önce google’a girip sonra “face” diye aratıp facebook’a girenler yok değil. Onların Allah yardımcısı olsun. İnanın bunu yapmanızdan google bile nefret ediyor. En çok kullanılan giriş şekli ise, tarayıcınızın araç çubuğuna “face” diye yazıp tamamlanan web-sitesine girmek. Parmaklarınıza dans edercesine “face” yazması bir süre sonra reflekse dönüşecektir ve bir bakmışsın facebook’dasın ama nasıl girdiği bile hatırlamıyorsun. Benim tavsiyem, facebook bildirimleri sayfasını yer imlerinize eklemeniz ve oradan giriş yapmanız.  Google Chrome, Firefox ve Internet Explorer’da artık sürükle bırak mantığı ile kolayca adres çubuğunuzun altına yer imleri eklemenize izin veriyor. https://www.facebook.com/notifications bildirimler sayfasına girip yer imlerinize ekleyebilirsiniz. Bu şekilde facebook’a sadece bir göz atmak için giriş yaptıysanız, haberler kısmında sizin kendinizi facebook’da kaybetmenize neden olacak bir paylaşımla karşılaşmayıp, sadece bildirimlerinizi ve mesajlarınızı kontrol edebileceksiniz.

2. Zaman tüneliniz’e olan paylaşımları kapatın.

Acaba biri zaman tünelime bir şey eklemiş mi? şüphesinden kurtulmanın tek yolu. Zaman tünelinize yapılacak gönderileri kapatmak. Bunun için Facebook Gizlilik Ayarları’na girip “Zaman Tüneli ve Etiketleme” bölümünün ayarlarını düzenleyerek “Başkalarının senin zaman tünelinde paylaştığı gönderileri kim görebilir” kısmını “Sadece Ben” olarak değiştirebilirsiniz. Bu zaman tünelinize yapılacak paylaşımları kapatmakta kesin çözüm olmasa da, paylaşımları sadece siz görebileceğinizden ve düzenleyebileceğinizden dolayı kafanızı rahatlatacaktır.

3. Grup bildirimlerini kapatın.

Artık gruplara onayınız olmadan eklenebiliyorsunuz. Bunun önüne geçmenin bir yolu yok. Gruplara yapılan gerekli gereksiz tüm paylaşımlarda bildirim almamak için grubun sayfasını açıp bildirimleri kapatabilirsiniz. Bu sayede sadece ilginizi çeken gruplara canınız istediği bir zamanda girip paylaşımları kontrol edebilirsiniz.

4. Zamanınız limitliyse, çevrimdışı görünün.

Sadece bir mesaja bakmak için bile girseniz, facebook’u açtığınızda pıt diye sağ alt köşeden “Hey! slm” yazısıyla karşılaşabilirsiniz. Yazan kişi de samimi bir arkadaşınız olunca, plansız geçen saatlere merhaba deyin. Uygun bir zamanda arkadaşınıza istediğiniz kadar yazışabilirsiniz, ama kısa bir süreliğine girdiyseniz ve bir ödev ya da işinizi ertelemek istemiyorsanız, Facebooktan çıkarken sohbeti kapatmayı unutmayın.

5. Günlük göz atma sayınızı sınırlayın.

Sürekli yeni bir şey olup olmadığını merak etmek ve bildirimlerinizi görüntülemek istemek her 10 saniyede bir facebook’a girmenize neden olabilir. Eğer Justin Bieber değilseniz bu kadar kısa sürede kimseden mesaj ya da yorum gelmez, aynı zamanda moralinizi de bozuyorsunuz. Sabah bir kere ve akşam bir kere girmeye ne dersiniz? Hiç bir şeyden geri kalmadığınızı göreceksiniz.

Hiç kimse facebook bağımlısı değildir, facebook bağımlılığı yoktur. Plansız davranışlar vardır. Yapacak bir şey olmayan ve sıkılmış bir kimse için, bu platform tam bir kara deliktir. Facebook’unuzu kapatmayın. Bu kendinizi dışlamak olacaktır,  ama ipleri bırakmayın. Çok sıkıldığımdan giriyorum napıyım diyorsan, peki kitap okumaya ne dersin?

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın