-- Diğer, Yazılar

Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmak (Multi-tasking) Zihnimize Zarar Veriyor

Çoğu insan işlerini yetiştirmek için aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışır ve bunu başarabildiğini de iddia eder. Örneğin bir taraftan whatsapp da arkadaşlarıyla konuşurken bir taraftan ödev ya da proje yapmaya çalışır. Bir taraftan maç yayını takip ederken bir taraftan da e-postalarını kontrol edebildiğini düşünür. Ama aslında yanılır. Bilimsel çalışmalara göre aslında beynimiz aynı anda iki işi yapmıyor. Biz aynı anda yapabildiğimizi düşünürken o sürekli iki iş arasında geçiş yaparak yoruluyor ve bu da verimi oldukça düşürüyor.

Beynimiz aynı anda sadece bir iş yapmak için tasarlanmıştır. Ona birden fazla bilgi göndermek onu yavaşlatır. Çünkü teknik olarak o aynı anda ikisini de yapmaz sadece işler arasında odak değişikliği yapar. Her değişiklikte ise mental bir kayıp yaşar. Sürekli iki iş arasında zihnimizin geçiş yapmasındaki yaşanan kayba psikoloji de “switching cost” deniliyor. Bu beynimiz için iyi değil. University of London‘da yapılan bir çalışma birden fazla iş yapanların işleri bitirdikten sonra IQ’larında önemli bir derece düşüş olduğunu gösteriyor. Bu IQ düşüklüğü bir gece uyumamak ya da marijuana içmek ile aynı derecede bir etki yaratıyormuş.

2003 yılında International Journal of Information Management dergisinde yayınlanan bir makaleye göre ise e-postalarını ortalama her 5 dakikada bir kontrol eden bir kişi, o anda yaptığı işe tekrar konsantre olabilmek için bir 64 saniye daha harcıyor. Yani kısacası her 6 dakikadan 1’ini boşa harcamış oluyor.

Benim anlatmak istediğim aslında birden fazla iş yapmaya çalıştığımızda hem verimimizi çok düşürüyoruz hemde zihnimizi yoruyor ve zarar veriyoruz. Peki bu aynı anda iş yapma (multitasking) alışkanlığından kurtulmak için ne yapmalı?

Yapacağınız Temel İşin Ne Olduğu Belirleyin

Birden fazla işle uğraşmamızın bir sebebi de o esnada odaklanmamız gereken önemli işin tam olarak ne olduğuna kendimizi ikna ettirmemiş olmamız. Bunun için masanın başına oturduğunuz zaman gerçekleştireceğiniz şeyin ne olduğunu çok iyi biliyor olmanız gerekiyor ve bu tek bir iş olmalı. Yani şunları yapacağım değilde, sadece şu işi yapacağım diyebilmelisiniz. Örneğin günlerinizi tek bir işe göre bölebilirsiniz:

Pazartesi: Makale yaz.

Salı: İnternet araştırması yap.

Çarşamba: Makale yaz.

Perşembe: Gelen yazıları cevapla.

gibi gibi. Yani her güne ait temel tek bir işi belirlemelisiniz. Tabi ki başka işlerinizde olacaktır ama listenizde o güne ait BİR iş olması lazım.

İşinize odaklanmak ve zaman yönetimi için daha önce yazdığım Pomodoro Tekniği ile Zamanınızı Verimli Kullanın yazısına bir bakmanızı tavsiye ederim.

İşinizi Yapacağınız Vakit Hayır Diyebilmelisiniz

En büyük dezavantajlarımızdan biri de sevdiğimiz insanlara hayır diyememek. Çünkü hayır demeyi zihnimiz kötü bir şeymiş gibi algılıyor. Aslında sadece zihnimizde değil karşı tarafta zaman zaman onlara hayır dediğimiz de onları istemiyormuşuz gibi düşünebiliyor… Ama durun! Durum o kadar kötü değil. Bunun bir çözümü var.

Önemli olan sebebini anlatarak güzel bir üslup ile hayır diyebilmek. İnanın öyle bir yöntem geliştirebilirsiniz ki hayır dediğinizde karşı tarafta evetten bile daha güzel bir etki bırakabilirsiniz 🙂 Bunun için küçük bir ipucu: Karşı tarafa şu anda ona zaman ayıramadığınız için üzüldüğünüzü, yapmanız gereken işin ne kadar zaman gerektirdiğini ve işi bitirdikten sonra çok daha güzel bir zaman geçirebileceğinizi hissettirin. Bunun için düz ve tek bir yöntem yok, sizde kendi tekniğinizi geliştirmelisiniz.

İşinize odaklanmak için mutlaka başka şeylere hayır diyebiliyor olmalısınız. Güzelce anlatırsanız eminim karşı tarafta anlayışla karşılayacaktır.

Çalışmalarınızdan verim almak için şu sloganı asla unutmayın: “One thing at a time”

Kısa bir video ile yazıyı sonlandırıyorum. Videoda bazı istatistikler bulabilir ve kadınların mı erkeklerin mi aynı anda iş yapmakta iyi olduğunu öğrenebilirsiniz 🙂

Sevgiyle kalın,
ABE

– KoşYaz Maratonu Serisi #1

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Bu da burada dursun

    Günün birinde öğrencisi gelip, hocasının nasıl hep telaşsız, sakin olabildiğini sorar.
    Hocası: “Oturduğumda, oturuyorum; kalktığımda kalkıyorum; gittiğimde gidiyorum; yediğimde yiyorum.” der.
    Öğrencisi lafını bölerek: ” ama bunu bende yapıyorum! Başka ne yapıyorsun?” diye sorar.
    Hala sakinliğini bozmayan hoca yine: “Oturduğumda, oturuyorum; kalktığımda kalkıyorum; gittiğimde gidiyorum; yediğimde yiyorum.” der.
    Öğrenci yine: “Ama bunu ben de yapıyorum!” der.
    “Hayır” der hocası. “Sen otururken, kalkmayı düşünüyorsun. Kalkarken, aklin gitmede oluyor. Giderken, hedefine ulaşmış sayıyorsun.” deyip telaşsız sakin bir şekilde oturmaya devam eder.
    Lao Tzu

  2. Kpss maratonuna girmis olan bana oyle faydali ki yazilariniz. Sizin kadar sistemli yapamiyorum bir seyleri hala, 22 yasindayim ve hayat cidden kaygılar uzerine kurulu. Bunlardan siyrilmak adina yazilariniz motive ediyor. Herseyi ayni anda dusunmeye calismak da kadinlarin dermansiz bir hastaligi sanirim diye dusunmeye basliyorum:) İyi calismalar ve elinize gonlunuze saglik

Webmentions

  • Kendime Meydan Okuma: 1 Hafta Boyunca Telefon Kullanmamak (Sonuç) – KEŞFET KENDİNİ! 5 Ekim 2017

    […] Zihnimizin bir parçası telefonlardayken bir parçası bulunduğumuz an’ın içinde oluyor. Aynı anda birden fazla şeyi yapmak ise zihnimize zarar veriyor. En önemlisi geçirdiğimiz an’ın değerini azaltıyor. Ders […]

  • Kendime Meydan Okuma: KoşYaz Maratonu (Bitişe 3 Hafta Kala) – KEŞFET KENDİNİ! 5 Ekim 2017

    […] #1 Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmak (Multi-tasking) Zihnimize Zarar Veriyor […]