-- Kendime Meydan Okuma Serileri, Yazılar

Challenge: Yeni alışkanlıklar kazanmak (1. hafta)

Yeni alışkanlıklar kazanma deneyiminin ilk haftasının sonuna geldim. Gelişmeleri ve düşüncelerimi sizinle paylaşmak için heyecanlanıyorum. Şunu tüm kalbimle söyleyebilirim öncekilerinden tamamen farklı bir haftaydı.

1) Aynı saatte uyanmak
2) Günün fotoğrafını çekmek
3) Bir bölüm roman okumak
4) Bir video tutorial izlemek
5) Günlük yazmak
6) Haftada bir blog yazmak
7) Bisiklet sürmek

şeklinde kazanmak istediğim alışkanlıklar için şunları yaptım:

Pazar günü hariç her gün 7:30-8:30 saatleri arasında uyanmayı başardım. Sadece pazar günü geç uyandım. Haftada bir, yani pazar günleri sabahı uyuyup dinlenmeye karar verdim, pazar günü geç uyanıp yatakta kitap okumak haftanın yorgunluğunu alıyor adeta. Bir kere geç uyanmak genel uyku düzenini bozmayacaktır diye düşünüyorum.

Haftanın en heyecanlı kısımlarından birisi günün fotoğrafını çekmekti. Aslında çok fotoğraf çeken birisi değilim, hatta fotoğraf çeken birisi değilim de diyebiliriz 🙂 Her gittiği mekanda fotoğraf çeken kişileri gördükçe soğumuştum belkide fotoğraf çekmekten, tam bilmiyorum. Ama kendimizin fotoğrafını çekmek yerine o günü anlatan bir fotoğraf çekmek için kolları sıvayınca fotoğraf çekmekten zevk aldım. Tüm günü anlatan tek bir fotoğraf çekmek zor aslında, ama o kareden diğer anılarını da hatırlayabiliriz. Yazımın sonunda resimleri sizinle paylaşıyorum. Blogumun üst kısmında bulunan çektiğim resimler arasında bu resimlerden de ekleyeceğim.

Roman okuma alışkanlığına ingilizce bir kitapla sahip olmak istedim. Hep hayalim kalın bir ingilizce kitabı bitirmekti 🙂 Ona da başlamış oldum. Dolmuşların ve otobüslerin vazgeçilmezi artık kitap okumak. Her güne 1 chapter. Okuyamadığım gün olursa bir sonraki günü telafi ediyorum. Haftayı eksik sayfayla bitirmek yok ama.

Video tutorial için ise  Coursera sitesinde bir Image Processing dersi takip ediyordum. Haftalık yaklaşık 5-6 tane videoluk ders oluyor. Onu düzgün bir şekilde ödevleriyle takip etmeye çalışıyorum. İnternetten ücretsiz online dersler hakkında bir blog yazısı hazırlıyorum. Haftada bir blog yazma alışkanlığı da kazanmak istediğimi belirtmiştim. Bu hafta yazdığım blog yazısı da buydu. Bir kaç siteyi daha araştırmam lazım önümüzdeki 2-3 gün içinde onuda yayınlayacağım.

Günlük yazmak çocukluğumuza dönmek gibi adeta. Çizgisiz sarı sayfalı bir defterim vardı onu günlük için ayırdım ve yazmaya başladım. Günlük yazarken küçükken yazdığımız gibi günü anlatıp sonrada pijamalarımı giydim yattım tarzında değilde 🙂 o gün hissettiğim duyguları yazmaya çalışıyorum. Yalnız günlüğü yatmadan önce yazıyım dediğim zaman, uykuyla günlük arasında 3. dünya savaşı başlamış oluyor. Yatağa geçmeden bir kaç saat önce yazmak daha uygun.

Bu hafta bisiklet süremedim… Çünkü geçen hafta bisikletimi okuldan alacağımda kilidini normal anahtarıyla açmaya çalışırken kilidi elimde kaldı 🙂 Kilit satın almak için vakit bulamadım o yüzden evden çıkaramadım bisikleti. Önümüzdeki hafta bir kilit alıp bisikletle ulaşıma yeniden başlayacağım.

İlk hafta bu şekilde bitti. Önümüzdeki haftalara da umut veren, verimli bir hafta geçirdiğimi düşünüyorum. Dördüncü haftanın sonunda bunları çalışarak yapmak yerine artık alışkanlık olup kendiliğinden gerçekleşmesini sağlayacağıma inanıyorum.

Peki bunları neden sizinle paylaşıyorum ki? Belki bunları okuduğunda seninde içinde heyecan olur, sevdiğin şeyleri yapmak için çaba gösterirsin diye umut ediyorum. Genelde alternatiflerde heyecanlı ve güzeldir hayat. Bir sınava hazırlanırken film izlemek 100 kat daha keyiflidir boş zamanlarda film izlemekten. Ama ne film izleriz ne ders çalışırız çoğu zaman. Kendi mesleğim haricinde de bir çok şeyle ilgilenmeye çalışıyorum. Bu hafta arkadaşımla ilk telefon uygulamamızı geliştirdik, kendi telefonumuzda kendi uygulamamızı görmenin heyecanını anlatamam. Bu bize okulda verilen bir ödev olsaydı hiç bu kadar heyecanlı olmayacaktı.

Hayat çok hızlı geçiyor gerçekten. Onu yakalamaya çalışıyoruz hepimiz. Geçirdiğimiz zamanları unutulmaz kılsak ne güzel olurdu. Bunun için çabalamaya değer.

Haftaya görüşmek üzere.


Challenge: Yeni alışkanlıklar kazanmak Serisi

<< Giriş Yazısı 1. Hafta Gelişmeler 2. Hafta Sonuç Yazısı >>

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Günlük fotoğraflarını instagram üzerinden paylaşmayı düşündün mü? Belki biraz kısıtlayıcı olabilir ama sunumları daha rahat ve güzel olabilir.

    İlk hafta için tebrikler! Erken saatte kalkmak için uykundan kısıyorsan, Pazar günleri bu uykuyu telafi etmek çok akıllıca bir tercih.
    Keşke ben de online derslere başlayabilsem, yeni yazınla belki bana da bir umut ışığı yakarsın.

    Bana ilham vermediğini söylemek yalan olur, sanırım blogger günlerine geri dönüşüm çok yakında.

    Yeni Alışkanlıklarının devamını dinlemek üzere!

    • Instagram fikri için teşekkürler, resimlerin sunumları daha güzel olabilir ama resimler 2.planda zaten şu anda, blogdan yayınlamaya devam edebilirim. Açıkcası kullandığım sosyal medya platformlarına bir tane daha eklensinde istemiyorum 🙂 Teşekkürler yinede umarım online ders videoları yazısının size yararı olur.

  2. Bana ilham vermedin desem yalan olur. Günde kim bilir kaç dakikamızı boş boş geçiriyoruz. O aralardan birisini boş geçirmek yerine tutorial izlemeye karar verdim. Her gün düzenli izlersem neler neler öğrenebileceğimi düşününce heyecanlandım ve bugün başladım. Her gün 1 tutorial.

    Tebrikler Ahmet,
    devam ettirmen dileğiyle:)