-- Kendime Meydan Okuma Serileri, Yazılar

Challenge: Yeni alışkanlıklar kazanmak

En son “Challenge” denememi Mart 2013’de yapmıştım. Amacım 30 gün boyunca 5’te uyanmaktı. Yanlış  yöntem uyguladığım için 30 gün sürmemişti ve serüven istediğim gibi gitmemişti. Ama sıra dışı bir deneyimdi, başka şeyler deneyeceğimi de yazmıştım o zaman. O günden bu yana yaklaşık 1 yıl geçmiş. Şimdi yeni bir “Challenge” denemesi daha yapmak istiyorum.

Ne olursa olsun zinciri bozmadan hayatıma katmak istediğim ve alışkanlık haline getirmek istediğim şeyleri 30 gün boyunca deneyeceğim ve alışkanlık haline gelmesini sağlayacağım. Nasıl ilerlediğini de blogumda size duyuracağım 🙂

Eklemek istediklerim

1) Aynı saatte uyanmak
2) Günün fotoğrafını çekmek
3) Bir bölüm roman okumak
4) Bir video tutorial izlemek
5) Günlük yazmak
6) Haftada bir blog yazmak
7) Bisiklet sürmek

Çıkarmak istediklerim

1) Facebookta uzun zaman geçirme.
2) Sosyal medya telefon bildirimleri.

Nasıl yapacağım?

Daha önceden erken uyanmak için çabalarım olmuştu, 30 gün boyunca saat 5′te uyanmak – Sonuç blog yazımda öğrendiğim şeyler var. İşim gereği zaten erken uyanıyorum ancak şu anda hafta içi 5-6 saat hafta sonu 10-12 saat şeklindeki uyku düzenini değiştirmek için her gün aynı saatte uyanmaya dikkat edeceğim.

Günün fotoğrafını çekerek o gün tam olarak nerede olduğumu ve o günün nasıl geçtiğini hatırlayacağım.

Kitap okumayı seviyorum, istiyorum da. Ancak düzenli okuyamadığım için başladığım kitapları da verimli bir şekilde devam ettiremedim. Her gün bir bir bölüm (genelde 20-30 sayfa oluyor) okuyarak bu alışkanlığı da kazanmak istiyorum.

Konusu önemli olmaksızın her gün izleyeceğim bir video tutorial hem mesleğim hem de öğrenmek istediğim alanlar hakkında beni geliştirecektir. 30 günün sonunda, 30 video tutorial serisi ile bir alanda bilgi sahibi olmuş ya da bilgilerimi ilerletmiş olacağım.

Eskiden hiç günlük yazma alışkanlığım yoktu. İlk interrail yaptığım zaman günlük tutmuştum. Şimdi dönüp okuduğumda adeta her gününü yeniden yaşıyorum. Interrail serüveninden sonrada günlük tutmaya çalıştım. Haftalık olarak adlandırsak daha doğru olur aslında 🙂 Her gün yazamıyordum. Günlük yazmanın kendimizle konuşmanın ve yargılamanın en iyi yolu olduğunu düşünüyorum. Bu da kazanmak istediğim alışkanlıklardan.

Blog yazmayı seviyorum, düşüncelerimi ve bilgilerimi paylaşmayı. Dünyanın öbür ucundaki bir insanın bu yazıyı okuyup kendisine bir şey katma ihtimali beni mutlu ediyor. Yazmak için taslaklar kısmında duran o kadar çok konu var ki. Her hafta sonu bir tanesini tamamlayacağım artık.

Ortaokuldan kalan bisikletimi tamir edip kullanılabilir duruma getirmiştim. Bisikletle gelen özgürlük yazımda nasıl yaptığımdanda bahsetmiştim. Hala ayakta ve çalışıyor 🙂 Bu Challenge süresinde her gün olmasa bile bisikletle yolculuk yapacağım.

Çıkarmak istediklerimin başında ise bizi kara delik gibi yutan facebook geliyor. Sadece arkadaşımın attığı linki açmak için girdiğimde kendimi tanımadığım bi insanın fotoğraf albümünde bulabiliyorum. En son bilgisayarınızı açtığınızda ne zaman facebooku kontrol etmeden işinize koyuldunuz?  Facebook da harcadığınız zamanı azaltın, çünkü buna değmez isimli blog yazımda bazı yöntemlerden bahsetmiştim onları uygulamaya devam edeceğim. Bir de tarayıcımın StayFocusd eklentisi ile günlük facebook zamanını 15 dk olarak limitleyeceğim.

Facebook, twitter, instagram ayarlarına girerek bildirimleri kapatıyorum. Bu şekilde sevdiğimiz biriyle vakit geçirirken ya da çalışırken dışarıdan etkileri en aza indirebilirim.

30 gün yeni alışkanlıklar kazanmak için oldukça yeterli bir zaman. İnanıyorum ki 30 günün sonunda istediğim şeyleri yapabilirsem eğer, geçirdiğim zaman daha da unutulmaz olacak.

İşte başlıyoruz.

2014-04-13 14.00.41


Challenge: Yeni alışkanlıklar kazanmak Serisi

Giriş Yazısı 1. Hafta Gelişmeler 2. Hafta Sonuç Yazısı >>

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Harika bir blog dün akşam keşfettim bir sürü yazı okudum hepsi mi efsane olur o kadar faydalı ki çok beğendim bloğunu asla bırakma. Kur’an meali okumak ile ilgili daha ayrıntılı alışkanlık kazanma veya öğrenme yazısı bekliyorum lütfen çok teşekkür ederim çok başarılar dilerim.

    • Tekrar geri döndük bakalım yazmak için. Teşekkür ederim güzel şeyler çıkar inşallah takipte kalınız

Webmentions

  • 100. Yazı – KEŞFET KENDİNİ! 1 Ocak 2020

    […] Challenge: Yeni alışkanlıklar kazanmak […]

  • Kötü Alışkanlıkları Bırakma Yöntemi – KEŞFET KENDİNİ! 1 Ocak 2020

    […] yeni alışkanlıklar kazanmak ile ilgili yazmıştım ve çook uzun zaman önce ise Challenge: Yeni alışkanlıklar kazanmak isimli bir 30 günlük kendime meydan okuma denemiştim. Hayatımda farklı yeni alışkanlıklar […]

  • Kendime Meydan Okuma: 1 Hafta Boyunca Telefon Kullanmamak (Sonuç) – KEŞFET KENDİNİ! 1 Ocak 2020

    […] Yeni alışkanlıklar kazanmak (2014) […]