-- Kendime Meydan Okuma Serileri, Yazılar

Challenge: Yeni alışkanlıklar kazanmak (Sonuç)

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Yeni şeyler denemek ve kendimi geliştirmek için yaptığım Challenge denemelerimin ikincisi Yeni alışkanlıklar kazanmak deneyiminin sonuçlarını paylaşmak için yazıyorum. Sonuçları yazmak uzun zamandır aklımdaydı ama yeni fırsat bulabildim ya da yeni yazmak istedim diyebilirim. Toplam 7 maddeden oluşan  alışkanlıkların hepsini hayatıma ekleyemedim ama bu süreçte öğrendiğim birçok şey var şimdi bunları detaylıca tartışabiliriz.Bu Challenge denememi 1 ay süreklilik sağlayarak tamamlayamadım bir önceki 30 gün boyunca saat 5’te uyanmak deneyimi gibi oldu. 3. hafta sonunda yaşadığım şeylerden dolayı bırakmak zorunda kaldım. Bu süreçte neler kazandım neden bıraktım neler öğrendim bunları yazmak istiyorum, çünkü yazdıkça bende öğrenmiş oluyorum.

Öncelikle şunu anladım Challenge denemelerimde 1 aylık bir süre olması beni zorladı. Başlangıçta çok hevesle başladığım denemelerde 30 gün içinde hayatımda olan gelişmelerin hepsi benim elimde olan sebepler değildi. Dolayısıyla günü gününe devam ettiremediğim zamanlar oldu. 2. hafta sonunda toparlamaya çalıştım yeniden denedim ama devamlılık bozulduğu için motivasyon eksikliği de oldu. Çıkardığım ilk sonuç: 30 günlük  süreç, uzun bir süre, çünkü 1 ay boyunca yaşanan her şey bize bağlı değil. Bir sonraki denememde zamanı daha kısa süreli tutup daha düzenli bir çalışma yapmak istiyorum.

İkinci bir sebep olarak hayatıma eklemek istediğim şeylerin sayısının fazla olması da zorlayan bir etkendi. Bir gün içinde 7 farklı alışkanlığın kazanmayı denedim. Gerçekten hepsi çok istediğim şeylerdi, hiç birinden feragat etmek istemiyordum. Ama her günümün yoğunluğu birbirinden farklıydı. Bir gün hepsini rahat yapıyorken, bir gün hepsini bitirebilmek için uykusuz kalıyordum ya da tam hakkını vererek yapamıyordum. Dolayısıyla şunu anladım, verimli bir şekilde çalışarak başarılı olmak için “bir şey” üzerinde odaklanmak gerekiyor. One thing at a time felsefesiyle hareket etmek en mantıklısı.

Eksik olduğu zaman hiçbir şekilde çalışmaya devam edemediğim etken ise: motivasyon. Her çalışma başlangıçta moralli başlar. Çalışmaya başlamanın sebebi zaten moral olmasıdır belkide. Ama şimdiye kadar yaşadığım her çalışma sürecinde zor zamanlar oldu. Yani projenin tamamlanacağına inancımızın sarsıldığı zamanlar. Özellikle bireysel yapılan çalışmalarda istek ve heyecanın sürekliliğini sağlamak tamamen kendi irademize bağlı. Çalışmalarımı buradan duyurarak yaptığım şeylerden sorumlu hissetmeye çalışıyorum. Bu biraz işe yarıyor. Ancak en önemlisi işler yolunda gitmediğinde büyük resmi görebilmek. Amacını bilerek yaptığımız her işte karşılaştığımız problemlerle başa çıkma gücümüz daha fazla oluyor. Motive bir şekilde devam edebilmek için, noktaların bir şekilde ilerde birleşeceğini düşünerek, yaptığımız şeyin neden olduğunu bilerek ve kalbimizle inanarak çalışmalıyız. Aksi taktirde denizin ortasında pusulasız bir gemi gibi ilerler dururuz.

30 günün sonundaki ben, her gün fotoğraf çekmiyor, ama yakaladığı farklı bir kareyi ölümsüzleştirmek istiyor artık. Her gün video tutorial izlemiyor, ama haftanın belli günleri online dersler için zaman ayırıyor. Her gün günlük yazmıyor, günlük kavramını biraz değiştirdi. Kendisiyle konuşmak istediği zaman bunları kağıda döküyor zaman zaman. Her gün aynı saatte uyanmıyor,  haftaiçi ve haftasonu iki farklı düzeni oturtabildi en azından. Her gün facebook’a girmiyor, 2 aydır facebook’u kapalı çünkü. Her gün bisiklet sürmüyor, çünkü hala bisiklet tamircisi bulamadı 🙂

Blog yazmaya, yeni challenge denemelerine devam edeceğim. Challenge deneyimlerde başarısız olsam da denemeyi gerçekten seviyorum. Buraya yazdıklarımla öğreniyorum, gelişiyorum ve büyüyorum bende. İlk blog yazımı Eylül 2012’de yazmışım. Yıllar boyunca hayata bakış açımı gözlemlediğim bir blog aslında burası. Yeni yazılarımdan Twitter hesabım üzerinden ya da sayfanın altındaki  bölümden e-postanızı ekleyerek haberdar olabilirsiniz. Keşfet Kendini ile kendimizi biraz daha keşfetmek için gelecek blog yazılarda görüşmek üzere.

Sevgiyle kalın,
ABE.


Challenge: Yeni alışkanlıklar kazanmak Serisi

<< Giriş Yazısı 1. Hafta Gelişmeler 2. Hafta Sonuç Yazısı

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Merhaba, blogunuzu henüz keşfettim ve kendime dair izlere rastladım.. Alışkanlık edinmek gerçekten zor bir süreç, ne kolay ki diye beni düzelten iç sesim ve bir şeyler yapmaya çabalayıp daha sonra elinde cipsler ekran başında o film bu film diye seçerken buluveriyorum. Yıl 2020, değişen her şey gibi umarım çabalarınızın karşılığını almış ve bu durumları kendiniz için değiştirebilmişsinizdir.

    • Evet uzun zaman olmuş gerçekten. Sürekli öğrenmeye ve değişmeye devam ediyoruz. Tamam oldum demek ya da tamam yeter dememeli.