-- Diğer, Yazılar

Alışkanlık Kazanmanın B Planı

Hayattaki hedeflerimize ulaşmak, kendimizi geliştirmek ve bir şeyler öğrenmek için düzenli bir çalışma yapmamız gerekiyor. Günümüzü nasıl değerlendiriyorsak tam olarak öyle bir hayata sahibiz. Yani hayatta bizi biz yapan alışkanlıklarımızdır. Hepimiz düzenli spor yapmak, her gün erken uyanmak ve sıklıkla kitap okumak isteriz ama pek azımız bunları gerçekleştirebiliriz. Büyük bir motivasyon ile başladığımız her bir şeye bir süre sonra devam edemiyor ve bahaneler üreterek bırakıyoruz. Bu yazıda size alışkanlık kazanmanın standart yönteminin dışına çıkarak size bambaşka bir şey önereceğim.

Alışkanlık kazanmanın en önemli faktörünün motivasyon olduğunu hepimiz biliyoruzdur. Bir şeyde devamlılığın önemi ona inanmak ve tüm şartlara rağmen gerçekleştirmekten geçiyor. Ancak uzun zaman boyunca motivasyonumuzu yüksek tutmak mümkün olmuyor maalesef. Motivasyonumuz düştüğü anda kazanmak istediğimiz alışkanlığı kaybediyoruz ve bahaneler üretmeye başlıyoruz.

 

img

 

O zaman farklı bir yönteme ihtiyacımız olduğu ortada. Einstein’a  atfedilen ama aslında kimin söylediği belli olmayan bir söz der ki:

 

730722.jpg

 

Sürekli bir şeyleri deniyor ve sonuç değişmiyorsa artık tekrar denemenin anlamı yok. Biraz geri çekilmeli ve farklı bir yaklaşımda bulunmalıyız. Örneğin sabah erken uyanmak ve güne erken başlamak isteriz. Büyük bir motivasyon ile ilk gün sabahın ilk ışıklarında kalkarız ve çok mutlu oluruz. 2. günde iyi kötü bu motivasyonumuz devam eder. Ancak 3.gün mutlaka bir şey çıkmaya başlar. Örneğin gece geç yatmamızı bahane ederiz iyi uyuyamayacağımızı düşünerek kendimize “mantıklı” sebepler buluruz ve bırakırız. Bir kere zinciri bozduğumuz zaman da tekrar başlamayız maalesef.

Eğer sizde bu şekilde motivasyon kaybı yaşıyor ve yeni alışkanlıklar kazanmakta zorlanıyorsanız, gelin farklı bir yaklaşım deneyelim. A planını bir kenara bırakalım ve B planına geçelim. Bu yöntem başlarda size çok keyifli gelmeyebilir ama hedeflediğiniz alışkanlığını kazandığınız zaman her şey çok güzel olacak.

Başta sevimli gelmeyeceğinin farkındayım ama gerçekten bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız bu yöntemi uygulamalısınız. B planı: Alışkanlığın kendisine odaklanmayı bir kenara bırakmalı ve o alışkanlığı yapmanıza olanak veren etkenleri bulmalısınız. Asıl hedefiniz bu etkenlere aktif hale getirmek olmalı, bunu yaptığınız zaman alışkanlığınızı da otomatik olarak kazanmış olacaksınız. Daha iyi anlaşılması için bir kaç örnek vereceğim:

  • Sabah erken uyanmak istiyorsanız, erken uyanmanızı gerektirecek bir şeyler yapmalısınız. Örneğin: sabah erken başlayan bir kursa yazılmak, dil kursu gibi. Erken uyanacağınıza dair çevrenizdekilere söz vermek. Yatmadan önce aşırı su içmek. Erken kaçma hileleri için şu yazıma da bakabilirsiniz.
  • Düzenli kitap okumak istiyorsanız. Telefonu evde bırakıp, çantanıza sadece kitap koyup kitap okuyabileceğiniz bir mekana gitmek.
  • Düzenli spor yapmak istiyorsanız, pahalı bir spor salonuna yazılmak. Pahalı kısmı başlarda etki etsede sonra etkisi geçebilir yalnız 🙂 Onun yerine spor yapacağınız bir arkadaş bulmak ve sürekli spor için sözleşmek.
  • Ders çalışmak istiyorsanız, kütüphaneye gitmek (telefonunuz kapalı olmalı)
  • İnternette geçirdiğiniz zamanı azaltmak istiyorsanız, facebook, whatsapp gibi uygulamaları silmek.

Söylemek istediğim şu ki: kazanmak istediğiniz alışkanlığa olanak veren yer ve zamanı ayarlamalısınız. Belki yapmak istediğiniz alışkanlıklar zor gelebilir ama ona yönlendiren etkenler size daha kolay gelecektir. Bir blog yazısında okumuştum, düzenli spor yapmak isteyen bir kişi kendisini şu şekilde ikna ediyor: “Haftada 3 gün spor salonuna giden otobüse bineceğim.” Gerisini planlamıyor ve diyorki her otobüse bindiğimde artık spor salonuna gitmiş oluyordum.

Umarım genel mantığı anlatabilmişimdir. Kazanmak istediğiniz alışkanlığın ne olduğuna göre ve kendi hayatınıza göre B planını siz kendiniz belirlemelisiniz. Bu şekilde alışkanlığı bir kere kazandıktan sonra artık ona yönlendiren etkeni bırakabilirsiniz. Kendinize çok işkence etmeyecek bir yöntem belirleyin 🙂 Bu yöntemle kendi hayatımda değiştirdiğim bazı alışkanlıları şu yazılarda anlatmıştım.

Hayatınızı Basitleştirin

İki yıldır facebook kullanmıyorum. Ne kazandım? Ne kaybettim?

Kendime Meydan Okuma: 30 Gün Boyunca Müzik Dinlememek (Sonuç)

Challenge: 30 gün boyunca saat 5′te uyanmak – Sonuç

Sevgiyle kalın,
ABE

Bir Cevap Yazın

  1. Günlerdir bu konuda bir çalışma yapıyorum, zamanı verimli yönetememenin biriktirdiği iş iyice birikti. Artık olması gerektiği gibi değil sadece var olması üzerine çalışıyorum ki ortaya bir şeyler çıkarabileyim. Sonrasında detaylar üzerine bir takvim oluşturacağım. Aslında 5 vakit namazında bu konuda ki önemi yadsınamaz, tam bir vakit uyarıcısı.

  2. Merhabalar. Düşüncelerine değer verdiğim bir uzmana danıştığımda bana yapmak istediğim ama erindiğim bir şeyi, başlarda görev olarak yapmamı söyledi. Sizin dediğinize de biraz benzer şekilde, sonuçları beni mutlu edeceği için değil yapmak zorunda olduğum için yapmamı gerisinin kendiliğinden geleceğini söyledi. Ancak ben bunu görev bilinciyle yapmaya çalıştığımda ve yine mutsuz olduğumda kısır sorumluluk falan dinlemeden direkt bırakıp başa dönüyorum. Aşırı bir nefsine hakim olamama durumu var. Bu nasıl aşılır sizce? Çünkü artık verimli olmak istiyorum. Mutluluğuma çok etkisi olacağını hissediyorum.

    • Yapmak istediğiniz şeyin sizin için önemini hissedememiş olabilirsiniz. Neden yapmanız gerektiğini tam olarak biliyor musunuz?

Webmentions

  • Kötü Alışkanlıkları Bırakma Yöntemi – KEŞFET KENDİNİ! 8 Haziran 2018

    […] Alışkanlığı Kazanın ve Alışkanlık Kazanmanın B Planı yazılarında yeni alışkanlıklar kazanmak ile ilgili yazmıştım ve çook uzun zaman önce […]