-- Erken Uyanma, Yazılar

Sabah Erken Kalkmanıza Yardımcı Olacak 10 Hile

Hayatımızda en çok değiştirmeye çalışıp da bir türlü değiştiremediğimiz şeylerin başında belkide uyku düzenimiz yer alıyor. Her ne kadar erken uyanmak gerektiğinin farkında olsak bile gerçekleştiremiyoruz hayatımızda. Benim uykuyla savaşım bundan 3 yıl önce bir kendime meydan okuma serisi ile başlamıştı. O günden bugüne çok düzenli bir uyku düzeni oturtamasam da, erken uyanmamı sağlayan pek çok silahım oldu. Bunlardan en etkili olanları sizinle paylaşmak istiyorum.

Aklı başında olan hiçbir insan, ömrünün üçte birini yastığa bağışlamaz düşüncesi ile uyku düzenimi değiştirmek için hayatımda sürekli çabaladım. Bunlardan ilki üniversite 3. sınıftayken denediğim Challenge: 30 gün boyunca saat 5’te uyanmak serisi idi. O zamanki denediğim çok doğru olmayan uygulama ve günlük yaşantımdaki değişken aktivitelerden dolayı seriyi başarıyla tamamlayamamıştım. Bunun ardından farklı tekniklerde denedim. Ancak hepsinin özeti olarak farkettiğim şuydu: aslında yöntemden çok daha önemli olan neden erken kalkmanız gerektiğinin gerçekten bilincinde olmak gerekiyordu. “If you know why, the how becomes easy” sözü tamda bunu anlatıyor aslında. Eğer düzenli olarak erken uyanmak istiyorsanız, mutlaka neden erken uyanmanız ile ilgili tüm kalbinizle inandığınız bir amacınız olmalı.

Ancak ben bu yazıda neden erken uyanmanız gerektiğini değil uyanmaya çalışırken uygulayabileceğiniz basit ama etkili 10 farklı hileden bahsetmek istiyorum. Bunları hile olarak adlandırıyorum çünkü bu maddeleri uygularken çok çaba sarf etmenize gerek yok aslında. Uykunuzu açmak için tasarlanmış boyundan büyük derecede etkili olan küçük tüyolar olarak düşünebilirsiniz bunları. Sözü çok fazla uzatmadan hileleri açıklıyorum.

1.Başkası tarafından uyandırılmak

Eğer alarmınızı sürekli erteliyor ve uyanamıyorsanız. Bir arkadaşınızdan sizi sabah uyandırmasını rica edin. En etkili yöntemlerden birisidir. Çünkü arkadaşınızın aramasıyla kendinize bir sorumluluk yüklemiş olursunuz ve telefonu açmadığınız zaman arkadaşınızın sizin için harcadığı emeği boşa saymış olursunuz. Ayrıca arkadaşınızdan sizi aramasını isterken telefonu açınca birazda sohbet etmesini de isteyin. Bu sayede zihninizi uyarmış olup artık uyanmanız gerektiğinin bilincine varabilirsiniz. Uykulu bir kişiyi telefonla arayıp, sabırlı bir şekilde uyandırmak için çabalamak oldukça zor olduğu için, sonrasında arkadaşınıza bir kahve ısmarlamayı unutmayın.

2.Gözlerinizi açar açmaz bir video izlemek

Aynı şekilde zihninizi uykudan ve rahat yatağınızdan uzaklaştırmak için dikkatinizi toplamanıza yarayacak etmenlerden birisi de video izlemek. Bu videolar sizin daha önceden izleyip etkilendiğiniz sizi heveslendiren videolardan olabilir. Tabletinizden ya da telefonunuzdan Youtube’da takip ettiğiniz kanalların videolarını açabilirsiniz. Ancak bu videoları izlerken çok spontane davranmayın, çünkü rastgele açtığınız bir video sizi uyumaya ve tembelliğe de itebilir. Süreleri çok uzun olmayan önceden hazırlanmış video listesi işinizi kolaylaştıracaktır.

3.Bir kursa kayıt olmak ya da sabah programı ayarlamak

Kendinizi sabah uyanmak zorunda bırakmak “acı ama gerçek” erken uyanma yöntemlerinden birisi. Örneğin sabah erken saatte uçağınız varsa, hava alanına zamanında gidebilmek ve uçağa yetişebilmek için normal zamanına göre çok daha kolay uyanırsınız. Çünkü uçağın telafisi hem çok zor hemde maliyetlidir. Hayatınızı sizde uçağa yetişme konusuna benzer etki yaratacak şekilde organize edebilirsiniz. Örneğin: biriyle görüşmeniz var ise ya da bir buluşmanın saatini belirlemek sizin elinizdeyse erken saatlerde program ayarlayın. Alternatif olarak sabah erken saatlerde başlayan kurslara kayıt olmak uyku saatlerinizi azaltmak için etkili bir seçenek. Hafta sonu sabahları erken uyanabilmek için ilgi alanlarınızla ilgili bir kursa kayıt olabilirsiniz. Hem uykunuzu düzene sokarsınız hemde kendinizi geliştirirsiniz. Aynı şekilde hafta içi de internetten takip edebileceğiniz kurslara kayıt olabilirsiniz. Bunlara örnek olarak konusarakogren.com sistemini önerebilirim. Saat 06:00 ve gece 01:00 saatleri arasında dil eğitimi alabiliyorsunuz.

4.Birden fazla alarm kurmak

Ch9_nKFWEAAiaIQ

Çok klasik bir yöntemdir ama uyanma da etkisi olduğu yadsınamaz. Birden fazla alarm derken 2 ya da 3 tane alarmdan değil, 10-20 tane alarmdan bahsediyorum. Örneğin uyanmanız gereken zamanın 10 dakika öncesinden başlayarak her dakikaya bir alarm kurabilirsiniz. Günümüz akıllı telefonları ile bunu yapmak çok kolay artık. Hem bu sayede yanlışlıkla alarmı ertelemek yerine kapatıp bir daha hiç çalmama probleminin önüne geçmiş oluyorsunuz.

5.Eşyalarınızı geceden hazırlamak

Sabah uyanıp gideceğiniz yer ile ilgili hazırlık yapma fikri çoğunlukla bunun için üşenip uykuyu uzatmanıza neden olur. Bunun için okula ya da işe gideceğiniz zaman çantanınızı akşamdan hazırlayıp, giyeceğiniz kıyafetleri ise akşamdan belirlediğinizde, sabah kalkıp yapacağınız aktivite sayınızı en aza indirgemiş olursunuz. Bu sayede uyanıp evden çıkmak size kolay göründüğü için yataktan daha kolay ayrılabilirsiniz.

6.Çalar saati yataktayken ulaşamayacağınız bir yere koymak

almondclocky4_1024x1024

Uygulaması çok basit ve etkisi büyük yöntemlerden biri daha. Yatağınızın başında duran bir alarmı yatağınızdan çıkmadan hatta gözünüzü bile açmadan elinizle uzanıp kapatmak çok kolay. Ancak yataktan uzanamayacağınız bir yere alarmınızı koymak sizi yataktan kaldırmaya mecbur kılıyor. Her gün yatarken başka bir yere koyabilirsiniz. Hatta ulaşılması zor yerleri daha tercih edebilirsiniz. Alarmı uzak yere koyarken sabahki zorlanma halinizi düşünüp vazgeçmek isteyeceksiniz. Ama kendinizi zorlayın… Sonucunu düşündüğünüzde ikna olacaksınız. Alarm çaldığı zaman sizden kaçan Clocky alarmını da tercih edebilirsiniz belki.

7.Perdeler açık yatmak

Akşam hava karardığında perdeleri kapatmak bizim için bir gelenek haline gelmiş durumunda. Bunun tam tersini denemeye ne dersiniz? Tam yatmadan önce perdelerinizi açık bırakın, evet hem iç hem dış perdeyi hepsini açık bırakın. Sabahın aydınlığı tamamıyla odanıza dolsun. Güneşin doğduğunu ve yer yüzündeki tüm canlıların uyandığını fark edin. Bütün varlıklarla birlikte sizde uyanmak isteyecek ve hayata geç kalmak istemeyeceksiniz.

8.Hiçbir şekilde alarmı ertelememek

Tıpkı telefon alarmlarımız da da olduğu gibi çalar saatlerin iki tane özelliği bulunuyor genelde. Alarmı “erteleme” ve “durdurma” özelliği. Alarmı 5’er 10’ar dakika erteleyerek uyanmamız gereken saatten saatler sonrası uyanmak mümkün. Çünkü 5 dakikacık daha uyuyayım düşüncesinde süre çok azmış gibi görünse de 20 kere böyle düşününce öğle saatinde uyanabiliyoruz. Bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekiyor. Bunun için ise sonucu ne olursa olsun alarmınızı hiçbir şekilde ertelemeyin. Alarmı durdurabilirsiniz ve uyanamayabilirsiniz ama bunun sonuçlarını yaşamanız gerekiyor. Önemli bir etkinliğe alarmı durduğunuz için geç kaldığınızda ve bir şeyler kaybettiğinizde, ondan sonra alarmı erteleme ve durdurma butonuna basmak o kadar kolay gelmeyecek.

9.Yatmadan ya da uyanınca su içmek

shutterstock_163008377

Uyanmanız gerektiğini vücudunuza da anlatmanız gerekiyor. Akşam yatmadan önce yatağınızın yanına bir bardak su koyun. Alarm çaldığında su içerseniz vücudunuzda bir yenilik yaşayacaksınız. Kendinizi biyolojik açıdan uyandırmış olacaksınız. Tam tersi de bazen işe yarıyor aslında. Yatmadan önce bol miktarda su içmeniz vücudunuz için tam bir hile. Uyandığınızda lavaboya gitmek isteyecek ve yatağınızı terk etmek zorunda kalacaksınız. Her ne kadar çok kullanışlı bir yöntem gibi görünmese de çok gerektiğinde kullanılabilir.

10.Bir bebek sahibi olmak

Eğer evliyseniz bu yöntem tam size göre. Bir bebek dünyaya getirerek sabah erken uyanmalara merhaba deyin! Bu şekilde alarm kurmanıza dahi gerek yok, merak etmeyin bebeğiniz sizi gereken saatte en etkili yöntem ile uyandıracaktır.

Bu da işin şaka kısmıydı tabi ki… Hiçbirimiz erken uyanmak için çocuk sahibi olmayız. Zaten çocuğumuz olduğunda onun için erken uyanmak bizi mutlu edeceği için o bizi uyandırmadan dahi erken uyanırız diye düşünüyorum. Belkide şu anda çocuğum olmadığı için bu kadar rahatça söyleyebiliyorum…

Yukarıdaki yöntemleri okuduğunuzda bazı yöntemlerin kendinizi zorlayacak ve yıpratacak derecede olduğunu görebilirsiniz. Bu normal aslında çünkü kendimizi zorlamadığımız için erken uyanamıyoruz. Yöntemlerden bazıları 30 gün boyunca uygulayabileceğiniz özellikte değil. Benim tavsiyem: bu hileleri sadece uyku düzeninizi ayarlamak için kullanın. Vücudunuz erken uyanmaya alıştıktan sonra kendiliğinizden uyanmanız çok daha kolay olacak.

Son kez tekrarlamak istediğim eğer uyanmak için bir amacınız yoksa yukarıdaki yöntemleri uygulasanız dahi geçici olarak verim elde edebilirsiniz. Hayattaki amacınızı düşünmeli ve sürekli aramalısınız. Bunun için Hayat amacın nedir? yazımı okuyabilirsiniz.

Sevgiyle kalın,
ABE

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Bu konu da en büyük sorunu uyanamadıgım sabah namazlarında yaşıyorum maalesef. Kalkamadığım günler hep şunu soruyorum kendime: Gercekten Allah’ı sevdiğin için mi uyanmak istiyorsun yoksa korkudan mı? Özellikle vize final haftası uyanmak istediğim saatte, alarm çalmadan birkaç dakika önce kalktığımda bu soru aklıma geliyor. Namaza kalkamadığım günler sınav olsaydı yine de uyanamaz mıydım acaba diye düşünüyorum. İnşallah yaptığımız her şeyi kalpten yapalım ve yaşayalım……

    • Çok haklısınız, bu soruyu hepimiz kendimize sormalıyız aslında. Dolaylı yoldan pek çok şeyi Allah’dan daha fazla önemsiyoruz ama farkında değiliz ya da farkında olmak istemiyoruz. Dile getirdiğiniz için teşekkürler, selamlar

    • Allah’tan korkarak ibadet etmek insana ibadetlerin keyfini yaşamaktan alabilecek bir düşünce olabilir. Sabah namazına nasıl kalkılır diye bir kitap vardı. O dönem ben de o kitaptan baya istifade etmiştim. Faydalı olabilir.

  2. Ben de 2 yıldır uyku saatimi düşürmeye çalışıyorum ancak baya başarısızım bu konuda. Kendime senelik hedefler koyup sene sonunda bu hedefleri tutturabilmiş miyim bakıyorum ve uyku hedefimi 2 senedir tutturamıyorum. Nedeni ise kendimi huzursuz hissettiğim, bazı şeyleri düşünmemek, hatırlamamak istediğim zamanlarda üstünü örtmek için uyumak eğiliminde oluyorum. Öyle olunca da bütün çabalarım boşa gidiyor maalesef. Sil baştan yapmaya kalkınca da tabi yine zorlanıyorum.

    • Zaman zaman farklı saatlerde yatmak genel uyku düzenini bir anda değiştirmemeli aslında. Bende bazı günlerde hem dinlenmek hemde kafami dinlemek için uyuyorum. Önemli olan bunu arda arda ve sıklıkla yapmamak aslında

  3. bu mailleri sıklaştıramaz mıyız acaba? mail kutuma nerden nasıl düştünüz bilmiyorum gerçekten, yani bir sayfaya üye oldum da hatırlamıyor muyum yoksa seçilmiş insan mıyım bilemedim🙊🙈 ama mailler çok iyi geliyor, en zor zamanlarımda. keşke üniversite yaşamına, sınavlara dair bir şeyler de olsa 💃🏻 kaleminize kuvvet. esen kalın.

    senaalmazz

    • Tesekkur ederim takip ettiğiniz için. Birgün kendiniz üye olmuş olsanız gerek ben sizin onayiniz olmadan istesemde sizi abone yapamiyorum zaten sistem üzerinde:)

      Pek düzenli ve sık bir paylaşımim yok maalesef. Yazmak zorunda hissettiğimde yazamıyorum cunku. Üniversite yaşamına dair de paylaşacağım çok sey var aslında. Onları da yazmak nasip olur umarım bir gün. Selamlar

  4. Abicim sen evlisin galiba hanımın kaldırır tabi sabah 5te. Onun dışında teheccüd falan kılmıyorsa hiçbir arkadaşın kaldıracağına inanmıyorum beya.

Webmentions

  • 100. Yazı – KEŞFET KENDİNİ! 4 Şubat 2019

    […] Sabah Erken Kalkmanıza Yardımcı Olacak 10 Hile […]