-- Yaşam, Yazılar

Dinle(yebil)mek

Birileriyle bir şeyler paylaşmanın en basit zamanlarını yaşadığı günümüzde ne kadar dinliyoruz, ne kadar dinleyebiliyoruz beni düşündürmeye başladı gerçekten. Sanırım dinlemek artık anlatmaktan daha zor bir eylem haline geldi. Hatta daha da enteresan olanı dinlememek sıradanlaşmaya başladı. En son ne zaman birisini hiçbir düşünce belirtmeden dinlediniz? En son ne zaman arkadaşının anlattığı olayın benzerini yaşadığını o anlatırken sizde ona anlatmadınız? En son ne zaman arkadaşınızla otururken telefonunuza gelen bildirimlere hiç bakmadınız?

Yukarıdaki soruların cevabını çok uzun zaman önce olarak veriyorsanız, en son uzun zaman önce karşınızdakini gerçekten dinlediniz demektir. Şu durumla o kadar çok karşılaşıyorum ki:

Arkadaş grubuyla oturuyoruz. Bir arkadaşım kız/erkek arkadaşıyla yaşadığı bir sıkıntısını paylaşmaya başlıyor. Başta herkes pür dikkat dinliyor. Biraz daha detayını anlatmaya başlıyor. Ve sonra daha anlatacağı olay bitmeden hemen diğer arkadaşım kendi kız/erkek arkadaşıyla yaşadığı benzer olayı anlatmaya başlıyor. İki arkadaşımda sonra konuşmaya başlıyor. Aslında tamamına bakıldığında birbiriyle çokta ilgisi olmayan iki problem tartışılıyor. Sonuçta her iki problemde dinlenmiyor. İşin garip tarafı kimse şikâyetçi değil. Ama bence burada düzgün bitmeyen bir şeyler var. Benimde kendi yaşadığım benzer durumlar aklıma geliyor ama kendimi frenlemeye çalışıyorum. Çünkü olay tamamen farklı olabilir ve de ilk anlatmaya başlayan arkadaşımızın dinlenmeye ihtiyacı var. Konuşmasının sonunda bir yoruma ihtiyacı var. Belki yorumda istemiyor, sadece anlatarak rahatlamak istiyor. Ama anlatamıyor. Ya da anlattığını düşünüyor ama dinlenmediğinin farkında değil.

Buna benzer onlarca örnek verebilirim, konu sadece kız/erkek arkadaşı konularının dinlenmemesi değil. Anlatılan başka bir problem olabilir. Geçirdiği güzel bir zaman konu olabilir. Yeni aldığı yeni bir eşya olabilir. Asıl ben şuna dikkat çekmek istiyorum: Gerçek anlamıyla dinlemiyoruz.

Peki, nedir tam anlamıyla dinlemek, karşımızdakini etkin bir şekilde nasıl dinleyebiliriz? Hem kendi yaşantımdan gördüklerim hem de okuduklarımdan bir özet çıkarmak istedim, gelin birlikte göz atalım.

1.Karşınızdakinin sözünü kesmeyin

Eğer gerçekten karşınızdakini dinlemek istiyorsanız ve ona yardımcı olmak istiyorsanız aklınıza gelen düşüncelerinizi kontrol etmelisiniz. Eminim ki yaşadığınız benzer durumlar aklınıza gelecektir. Ama bırakın onlar aklınızda kalsın. Şu anda dinleyici olan sizsiniz. Nasıl hem konuşup hemde aynı anda dinleyebilirsiniz ki? Bırakın karşınızdaki rahatlasın, bırakın sizin konuşmalarınızdan etkilenmeden anlatmak istediğini dile getirsin. Sizin de aklınızda gelen düşüncelerinizi belirtmek için zaman gelecek elbette. Sadece sabırlı olun.

2.Karşınızdakinin yüzüne bakın

Birisini dinlerken onun yüzüne mi bakıyorsunuz yoksa kendinizi pembe panjurlu evin ıslak çimenlerinde koşuyorken mi hayal ediyorsunuz? Yoksa her ikisi de mi? Karşınızdakinin yüzüne bakın ile vurgulamak istediğim, arkadaşınızın yüzüne boş boş bakmak değil. Onu ilgiyle dinlemek ve göz teması kurmak.

Bazen bende kendimi masadaki tuzlukla, şekerle oynuyorken buluyorum. Aslında bu karşımdakini dinlemediğimden değil, kulağım onda oluyor, dinliyorum. Ama karşıdakinin yüzüne bakarak dinlemek, onun için, onu dinlediğimizin bir göstergesi oluyor. Daha samimi bir dinleme için, göz teması şart. Karşınızdakine konuyla ilgilendiğinizi fark ettirmek için göz teması kuramama problemlerini yenmek gerekiyor.

3.Telefonunuza göz atmayın

Bence etkili dinlemenin en az dikkat edilen ama en önemli maddesi telefona göz gezdirme problemi. Neden bu kadar kolay erişebilir oldu bir anda tüm insanlar? Gerçekten soruyorum. Siz ne kadar erişilebilirsiniz? Ben sosyal platformların hemen hemen hepsinde olmasam da bir arkadaşıma ulaşmak için size 10 tane yol sayabilirim neredeyse. Bu iyi bir şey mi gerçekten? Detaylıca düşünülmesi gereken bir konu bence. Şunu hayal edin:

Arkadaşınızla konuşuyorsunuz, telefonunuza bir göz atmak istediniz (biri aramış mı diye düşünerek değil bu tamamen bilinçsizce yapılıyor çoğu zaman). Telefona baktığınızda 5 tane whatsapp konuşması bildirimi, 7 tane yeni paylaştığınız resim ile ilgili instagram yorumları, 20 tane facebookda da paylaştığınız aynı resim ile ilgili beğenen kişi sayısını görüyorsunuz. Belki resminiz daha az beğeni almış olabilir. Ama bütün bu bildirimleri almak çok seyrek karşılaşılan bir durum değil aslında. Şunu belirtmek istiyorum, bu bildirimlere tıklayıp açmamış olsanız bile artık siz arkadaşınızla o konuşmada değilsiniz. Çünkü artık düşünmeniz gereken başka durumlar belli oldu. Acaba fotoğrafınızı beğenen kişiler arasında hoşlandığınız kız/erkek var mı? Ya whatsappdan gelen yazışmalara cevap vermezseniz geç kalmaz mısınız? Eğer böyle düşünüyorsanız bir şeyleri değiştirmelisiniz.

Varsayılan olarak uygulamalar hep bildirimi açık olarak gelir. Bu onların ürünlerinden para kazanmaları için bir stratejidir. Ama çoğu zaman bildirimleri kapatma seçeneği vardır. Eğer kendinize hakim olamayıp telefonunuza sürekli bakıyorsanız, en azından sizi tutup çekecek bildirimler olmaz. Gerçekten acil bir durum olursa sizi telefonla ararlar, bu kadar ulaşılabilir olmayın. Yaşadığınız anın içinde olun ve dinleyin.

Sevgiyle kalın,
ABE.

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Aynı sorun bende de var. Arkadaşımla paylaştığımda aldığım cevap şöyle oldu paylaşmak istedim;

    Bu benim de problemim , daha farkli bi cozum dusunemiyorum pek…
    Hafiza problemim genelde insanlarin bahsettigi seylerin ilgimi cekmiyor olusundan ya da insanlarin ilgimi cekmiyor olusundan laynaklandigini fark ediyorum.. insan birini dinlemek icin kendini motive etmeli bnce.. neden dinliyosun karsindakini tarzinda ikna edici seebeplerin olsun ve oyle dinle bnce..

    Mesela anneni dinliyosun cunku annen senin saygina cok deger veriyo … mutlu oluyo.. mutlu olmasini istedigi icin dinliyosun… arada ilgini cekicek seyler de anlatmiyo degil tabii, hocanin tekini acayip dinliyosun cunku hoca iyi, ama kotu hocayi dinlemezsen anlamiyosun zorla dinlemen lazim o zaman iste hocanin hatalarini bumaya calisarak dinle..

    Telefon konusunda da, hani biriyle konusurken telefonu baska bi odada birak cik. Obur turlu kontrol etme isteginden kurtulamiyosun. Artik refleks olmus..