-- Diğer, Yazılar

Yolculuk Yapmak Neden Mutlu Hissettirir? – Bilimsel Araştırmaya Göre

Büyüklerimizin sözüdür: “Tebdil’i mekanda ferahlık vardır” – değişik yerlere gitmek ferah hissettirir. Gerçekten de mekan değiştirdiğimizde, şehir değiştirdiğimizde daha mutlu hissederiz. Bizi mutlu hissettiren gerçekten nedir? Bunun bilimsel arka planını araştırdım ve sizinle paylaşmak isterim.

“Mutluluğun en büyük düşmanlarından biri de uyum sağlamaktır.” diyor Dr. Thomos Gilovich. Kendisi ABD’nin Cornell Üniversitesinde 20 yılı aşkın bir süredir para ve mutluluk üzerine araştırma yapıyor. Ve sözlerine şunu ekliyor: “Bizi mutlu edecek şeyleri satın alırız ve gerçekten de bu mutluluğu elde ederiz. Ama bir süreliğine. Yeni şeyler bize mutluluk verir, ta ki ona alışana kadar.”

Dr. Thomos Glovich’in Pyschological Science dergisinde yayımlanan bulgularına göre sosyal aktivitelere, yeni hobiler edinmeye ve yolculuğa para harcamak bizi eşyaya para harcamaktan daha çok mutlu ediyor. Ayrıca bu mutluluk hayat boyu sürüyor.

Çalışma kapsamında bir grup insan için bazı eşyalara sahip olma ve tecrübeler kazanma konusunda mutlu olup olmadıkları ile ilgili rapor hazırlamaları isteniyor. Raporlar incelendiğinde başlangıçta eşyaları elde etme ve tecrübeleri elde etmek aynı seviyede mutluluk verirken, zamanla insanların eşyalara sahip olmaktaki mutlulukları azalıyor aksine tecrübelere sahip olmaktaki mutlulukları artıyor. Hatta sahip olunan tecrübe kötü bir tecrübe olsa bile zamanla bu korkunç olmaktan çıkıp anlatılması komik bir hikayeye bile dönebiliyor.

Yeni bir eşya aldığımızda örneğin telefon aldığımızda çok heyecanlı oluyoruz, ilk defa kutusunu açıyoruz ve çok dikkat dikkatli kullanıyoruz. Ama özelliklerini çözdükten bir kaç hafta sonra artık sıkılıyoruz. Hatta 2-3 ay sonra artık ondan şikayet etmeye bile başlıyoruz çünkü artık ona uyum sağlamış oluyoruz.

Diğer taraftan her seyahat ettiğimizde yepyeni tecrübeler kazanıyoruz. Sokaklarını ve insanlarını bilmediğimiz bambaşka bir şehirde bulunmanın heyecanını alışveriş merkezlerinden aldığımız eşyalar asla tutmuyor. Arkadaşlarımızla yaptığımız yolculuklarda tecrübelerimizi birlikte oluşturuyoruz. Onlar hayatımızda olmasa bile şu anda hikayelerini başkalarına anlatmaya devam ediyoruz.

Kısacası yapılan çalışmalara göre bir tecrübeye para harcamak, fiziksel bir şeye para harcamaktan daha çok mutlu ediyor. Seyahat etmek ve yolculuk yapmak bu tecrübelerden sadece bir tanesi. Bana göre seyahat etmenin iyi hissettirmesinin başka sebepleri de var. Sahip olduklarını değerini anlamak ve kendine özüne dönmek.

Bir süreliğine yolculuğa çıktığınız zaman evinizden, ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzakta kalıyorsunuz. Her zaman alışageldiğiniz güzelliklerden bir süreliğine yoksun kalıyorsunuz ve dolasıyla onların hayatınızdaki önemini anlamış oluyorsunuz. Bir şeyi en çok özlediğimiz zaman değerini en çok anlıyoruz maalesef.

Bir diğer iyi hissetme nedenimiz ise kendimize ayırdığımız zaman. Bir grup ile yolculuk yapsanız bile,  seyahat ettiğinizde kendi benliğinize dönüp bir sorgulama yapabiliyorsunuz. Mekandan ve çevrenizdeki insanların etkisinde kalmadan düşünebiliyorsunuz. Bu sizi kendinizi ve hayatı daha iyi anlamak için bir fırsat sunuyor. Bunun değeri yadsınamaz bir gerçek.

Bilimsel çalışma seyahate para harcama üzerinde durmuş ama ben yazımı para harcamak değilde zaman ayırmak olarak sonuçlandıracağım. Hiç gitmediğimiz yerlere gitmek için binlerce liraya gerek yok. Kendi şehrimizde hatta kendi mahallerimizde dahi gitmediğimiz yerler var. Zaman yatırımınızı eşyalara değil, yeni yerler keşfetmeye ve yepyeni tecrübelere harcayın. Sonuçlar gösteriyor ki uzun vadede mutlu olacaksınız.

Sevgiyle kalın,
ABE.

Bir Cevap Yazın

  1. Bilimsel bir katkı da benden olsun 🙂 Beyin yeni yerler gördüğünde ya da yeni bir şey yaptığında o deneyimle ilgili daha fazla hatıra oluşturuyor ve bu da bizim zamanı daha uzun algılamamıza neden oluyormuş.