Zamanı verimli kullanmaya yönelik uyku alışkanlığımı değiştirme çalışması üzerinden 30 gün geçti. Bu süreçte bir kaç günlüğüne bana katılan arkadaşlarımda oldu, merak edip sabah 5 buçukta uyuyor musun diye mesaj atanlarda. Hatta sabah 5’te uyanmak için, akşam 11’de yatıp sabah ise 9’da kalkınca kaybettiği zaman için bana küfreden de. Challenge: 30 gün boyunca saat 5′te uyanmak sonuçlarını ve düşüncelerimi sizinle paylaşmak için zaman geldi.İlk bir hafta 5’te uyanma serüveni yolunda gitti. Gece 2’de uyuduğum zamanlar olsa da bu hedefi gerçekleştirmem gerektiğine inanıyordum ve düşük enerjiyle olsa da uyandım. Nescafe takviyeleri ile gün içinde uykusuzluğumu gidermeye çalıştım.İkinci hafta, saatlerin bir saat ileri alınmasıyla uyku düzenimi bende saat 6’ya çekmeye karar verdim. Çünkü amaç ilk gün ışığıyla güne başlamak idi. Bu hafta boyuncada uyanma saatini 6-7 arasında tutmayı başardım. Ancak gece yatış saatlerindeki düzeni hala sağlayamadığım için, gün içindeki enerji düşüşleri kaçınılmaz oldu.
Üçüncü hafta, iptal oldum. Sadece iptal olmak kelimesi bu durumu doğru anlatabilir sanırım. Sınavların başladığı hafta idi ve ilk 17:40 sınavımda iptal oldum. Ciddi bir konsantrasyon problemi ile karşı karşıya geldim. Yatma saatlerindeki düzeni ayarlayamamak bir vize sınavıma mal oldu. Bu haftaki kalan 2 sınavımı riske atamadım ve 5’te uyanmak olarak başlayıp, 6’da uyanma ile devam eden serüveni bırakmak zorunda kaldım. Bu deneyim boyunca çıkardığım sonuçlara göre erken uyanabilmek için size şunları tavsiye edebilirim.
1) Uykunuzu yavaş yavaş azaltın.
Ortalama 8-9 saat uyurken uykunuzu 3 saate düşürmek, size uzun bir gün sunsa da verimini düşündüğümüzde çok uyuduğunuz zamana göre aslında avantajlı değil.
Erdal Demirkıran‘ının romanında bahsettiği uyku düzenini ayarlama yöntemi oldukça mantıklı.Her 3 günde 1, 15’er dakika uykunuzu azaltarak hedeflediğiniz uyku düzenine ulaşabilirsiniz. Bu şekilde vücudu yavaş yavaş alıştırmak, uykuyu bir anda azaltmaktan daha az sancılı olacaktır eminim. Gün içindeki enerjinizi ayarlamak, bu işin en önemli kısmı olduğunu anladım.
2) Bir hedef belirleyin
Orta da hiçbir şey yokken sabahın 5’inde neden uyanasınız ki. Bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız ve bunun için zamana ihtiyacınız varsa, bu şeyi çok iyi tanımlamanız gerekli. Bir kağıt alın ve hedefinizi yazın. Altına ise “ne olursa olsun her sabah 5’te uyanacağım” yazın. Uykunuzu kaçıracak bir hedef sabah gözlerinizi açmanıza yardımcı olacak en büyük etken.
3) Bunu duyurun
Size en çok yardım edecek ve sorumlu hissetmenizi sağlayacak olan bir diğer yol ise çevrenize erken uyanma deneyiminizden bahsetmek. Blogunuz varsa bir yazı yazın. Blog kullanmıyorsanız yakın arkadaşlarınıza mesaj atın. Bunu yapabileceğinize onları da inandırın.
Sonuç olarak ilk “Challenge” deneyimimde başarısız oldum. Önemli olan, bundan ders çıkarmak diye düşünüyorum. Başka konularda alışkanlıklarımı değiştirmeye çalışmaya ve kişisel gelişim üzerine yazmaya devam edeceğim.
Challenge: 30 gün boyunca saat 5’te uyanmak Serisi
<< | Giriş Yazısı | 1. Gün | 6. Gün | Sonuç Yazısı |
yazıyı facebookta gördüm, geç yatmayı sevdiğim kadar güneş doğuşunu görmeyi ve bana verdiği o enerjiyi de seviyorum. 15 dk yöntemi hoşuma gitti deneyeceğim 🙂
ERKEN UYANMAK İÇİN SABAH NAMAZI EN İYİ MOTİVASYON NAMAZ KILMIYANLAR İÇİN YOGA SAATİ OLUR
Merhabalar, çok az uyuyan birisi olarak benim bile uygulayamayacağımı düşündüğüm ama bir o kadar da istediğim bir challenge. Sanırım önce, nasıl erken yatma alışkanlığı kazanılır’a çalışmam gerek.
Evet kesinlikle. Erken yatmadan uzun vadede erken uyanma alışkanlığı kazanmak imkansız gibi bir şey.