-- Faydalı Teknoloji, Yazılar

İnternetten Üniversite Dersleri Alın

Online video dersler bulmak için yaptığım internet araştırmanın sonunda, çok gelişmiş platformlara rastladım ve büyülendim açıkçası. Dünyada şimdiye kadar geçen hayat boyunca, bilgiye ulaşılabilirlik hiç bu kadar kolay olmamıştı sanırım. Artık odanızda kahvenizi yudumlarken, MIT’den bir hocanın derslerini dinleyebilirsin. Kendinizi Stanford’da hissedebilir ve dünyanın en iyi öğrencilerinin dinlediği dersleri alabilirsiniz.

Dersleri dinlemeden önce, ingilizcenizin yeterli olduğundan emin olmanız gerekiyor tabi ki. Dünyada bilimin dilinin İngilizce olduğu artık bir gerçek. İngilizce çalışmak için İnternetten ingilizce nasıl öğrenilir (geliştirilir) ? yazıma göz atabilirsiniz.

En kullanışlı web platformlarından öne çıkanları derlemeye çalıştım. Açık ders kaynakları (MOOC) olarak adlandırılan bu sitelerde tek yapmanız gereken üye olmak ve ilgi alanınızda derslere ücretsiz olarak katılmak.

1) Coursera

Online ders deyince akla gelen ilk iki site Courseara ve Edx. Coursera Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bölümü Profesörleri tarafından kurulan şu anda 629 tane ders bulunan online ders platformu, ingilizceden başka dil seçenekleride mevcut. Yanlız ingilizceden 552 tane varken Türkçe’de sadece 4 tane. Her ders belli zaman dilimlerinde katılımcılara açılıyor. Çeşitli mühendislik alanları, tıp, sosyal bilimler, matematik, işletme ve bilgisayar bilimlerine dair bir çok ders var.Derse kayıt oluyorsunuz. 2 aylık ders süreleri olabiliyor. Her hafta dersin sayfasına video dersler konuluyor. Video derslere göre quizler, ödevler oluyor. Bazı derslerin ödevlerinin sonucunu bilgisayar kontrol etmiyor, derse kayıtlı öğrenciler kayıt ediyor. Buna Peer Assessment deniliyor. Haliyle paragraf yazma ile ilgili bir ödev olduğu zaman 1000lerce kayıtlı öğrencinin kontrolü çok zor.  Buna da öyle bir çözüm bulmuşlar. Her dersin içinde bulunan Discussion Forums sayesinde ders öğrencileri arasında bilgi alışverişide yapabiliyorsunuz. Ders asistanları bunu izliyor ve yanıtlar veriyor. Kursu tamamladığınız taktirde başarı sertifakası alabilirsiniz. Çok geniş bir ders yelpazesi var.

courseara

2) edX

Toplam 101 ders bulunduğu halde ders profili çok geniş.  Sözel ve sayısal alanlarda çok çeşitli dersler mevcut (Aslında bu durum, herhangi bir alanda verilmeyen pekçok ders olduğunu da ifade ediyor).  Introductory şeklindeki başlangıç dersleri daha çok.  Teknik dersler genellikle birden çok eğitmenden oluşan takımlar tarafından veriliyor. Derslerin büyük bir kısmı belirlenmiş bir takvime göre işliyor.  Standart bir ders 14-16 hafta (normal semester gibi) ve hafta başı 8 saatlik efor (herşey dahil olduğunda) içeriyor.  Bazı dersler (özellikle sözel olanlar) için ise bu bilgiler gözükmüyor veya çok net değil.  Derslerin çoğu “offline” şeklinde; öğrenciler verilen materyali istedikleri saatlerde (ama verilen gün sınırları içinde) tamamlayabiliyorlar. Sertifika veren derslerde ise (bu dersler azınlıkta), sertifika modu için para ödenmesi gerekiyor.

edx

3) Udacity

Temel farkı burada dersler teknik seviyesine göre başlangıç, orta ve ileri düzey olmak üzere 3 farklı kategoriye ayrılmış. Courseara’ya eşdeğer bir sistemi var. Burada derslerin başlamasını beklemeden de paket halinde dersi alıp, kendi programınıza göre takip edebiliyorsunuz. Teknik ve sayısal konular üzerinde yoğunlaşılmış durumda. Maalesef bazı dersler ücretli.

udacity

4) Udemy

Eğer dersleri dinlemekten öte bir de online ders vermek isterseniz bu site tam size göre. Udemy de hem öğrenci olarak ders alabiliyorsunuz hem de öğretmen olarak ders verebiliyorsunuz. Herhangi bir onay almaksızın istediğiniz kurs başlığını girerek kurs açabiliyorsunuz. Kursunuzu düzenlemeniz biraz vakit alıcı; kurs için istenilen birkaç şey var. Bunlar öğretmene basamak basamak anlatılmış. Kursun içeriği de tamamen öğretmene bırakılmış: Sadece text yayınlayarak bile kurs verebiliyorsunuz. Video zorunluluğu koyulmamış. Diğer bir deyiş ile bilgisayar ortamında sergilenebilecek hertürlü yöntem kurs vermek için serbest. Kurs için bir Promo video ve bir image (bu resim öğrencilerin kurs seçerken gördükleri resim) istiyor. Bazı kurslar çok profösyönel hazırlanmış, öğretmenlerin buralarda ciddi paralar kazandıkları belli. Kurslar için fiyat sınırlaması yok istediğiniz fiyatı biçebiliyorsunuz. Ders dinlemek için ise istediğiniz her kursu bulabileceğiniz bir site. Sitede temel akademik derslerden (calculus) jonglörlük derslerine kadar istediğiniz her kurs mevcut. Fakat sitede ileri akademik kurslar yok. İnşaat mühendisliği olarak arama yaptığınızda karşınıza AutoCad kullanımından başka birşey çıkmıyor. Öğrenciler kursları konusu ile alakalı bir snapshot, fiyatı, yorumları ve öğrenci sayıları ile listelenmiş olarak görüyor. Öğrenci olarak giriş yapıldığında fiyatlandırmanın ne ile alakalı olduğu hakkında hiçbir fikriniz yok. Çok alakasız kursların fiyatları çok yüksek olabiliyor. Örneğin ekmek pişirme kursu $50. Bunun yanında bedava kurslar da yok değil. Herhangi bir kursa girdiğinizde bu kursu neden almanız gerektiği yazısı ile karşılaşıyorsunuz. Kursdaki derslerin sıralı listesi ve dersi verenin özgeçmişi de bu sayfada mevcut. Ödemenizi yaparak direk kursa başlayabiliyorsunuz.

udemy

5) MIT OpenCourseWare

MIT Derslerini online olarak veren üniversiteler arasında bir numarada geliyor. Dersler konusuna göre, ders koduna göre ve bölümüne göre kategorize edilmiş. Sadece videosu olan ya da online textbook’u olan dersler gibi bir listeleme yapabiliyoruz. Derslerin lisans mı lisansüstü mü seviyede olduğunu görebiliyoruz. Ders malzemelerine kayıt olmadan ulaşılabiliyor. Dersler üçüncü şahıslar tarafından ingilizceden Türkçeye ya da başka dillere çevirilebiliyor. Ders notlarına istenildiği zaman ulaşılabiliyor. Dersin açık olduğu dönemler gibi birşey yok. Derslerde syllabus, takvim, lecture notes, application examples, assignments ve exams bulunuyor. Ders notları, örnekler ve sınavlar pdf olarak eklenebiliyor. Ders içeriği video olarakda eklenilebiliyor. Video bilgisayara indirilebiliyor.Ayrıca tüm ders notlarını tek bir link ilede indirebiliyoruz. Açılan derslerin bazıları openstudy.com ile ilişkilendirilmiş, bu sitede öğrenciler yapamadıkları soruları kendi aralarında tartışabiliyorlar.

mitopen

6) StanfordOnline

Coursera, NovoEd gibi siteler üzerinden Stanford internetten dersler veriyor. Kendi verdiği derslerin hepsini Stanford Online sitesi alında toplamış. Çoğunlukla akademik düzeyde teknik konuda dersler yer alıyor. Ayrıca IOS7’ye uygulama geliştirin gibi derslerde var. Bu dersleride apple’ın sitesi üzerinden veriyor mesela. Video derslere Stanford farkı diyebiliriz.

stanford

7) NovoEd

Novoed’de şu anda 24 tane ücretsiz 7 tane ücretli ders bulunuyor. Dersler 7 farklı kategoriye ayrılmış. Dersler daha çok pratik bilgiler öğrenmeye dayanıyor. Takım çalışması ve grup aktivitelerini destekleyici dersler büyük bir kısmı oluşturuyor. Sitede yine video dersler bulunuyor.  Katılım sertifikasını alabilmek için videoları izlemeniz ve ödevleri bitirmeniz gerekiyor.

novoed

8) CanvasNetwork

Öğrenmekten daha fazlası da vardır sloganıyla çıkış yapmış bir platform. Öğretmen ve öğrenci profilleri var yine. Sanat, işletme, Çevre çalışmaları, tarih ,matematik, tıp ve yazma yetenekleri gibi bir çok kategorisi var. Ders malzemeleri, ödevler, notlamalar ve sertifika durumları derslere ve dersi veren kişilere göre belirleniyor.

canvas

9) Khanacademy

Khanacademy interaktif öğrenme şekilleriyle internetten ders alma sitelerine yeni bir bakış açısı getiriyor. Bir çok konu uygulayarak, soruları cevaplayarak şekiller çizerek öğreniliyor. Burada profilinizde oldukça eğlenceli. Kursları bitirdikçe enerji puanları kazanabilir ve bunları arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

khanacademy

10) OpenCourseWareConsortuim

Açık ders kaynaklarının Google’ına merhaba. Dersleri veren üniversite, kategorisi ve ders adına göre aramalar yapabilirsiniz. Şu anda veritabanlarında 25081 tane ders  78 tane ders sağlayıcı bulunuyor.

ocw

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. paylaşımınız için teşekkür ederim çok bilgilendirici ve geniş bir derleme lmuş elinize sağlık bu konu hakkında başka derlermeleriniz varmı acaba