-- Diğer, Yazılar

Bir hobi olarak playlist hazırlamak

Yemek yapmaktan zevk almak, malzeme almak için alışverişe gitmekle başlar. Yemeğin malzemelerini kendi ellerinizle yıkarsınız. Miktarlarını kendi damak zevkinizi ölçüsünde belirlersiniz. Pişirme süresine kadar her şey sizin tercihinizdir. En son kendi tarzınıza uygun bir şekilde servis edersiniz ve baş yapıtınızın her bir taneciğini damağınızda hissederek yersiniz. Yemeğiniz sizi anlatır adeta. Şimdi malzemelerin yerine şarkılar olduğunu düşünün, miktarını ve yumuşaklığını sizin ayarladığını şarkılar. Şarkıların süreleri de pişirme süreleri olabilir mi? Gelin birlikte zevkle çalma listesi hazırlayalım.

Bir albüm satın aldığınızda ya da internetten indirdiğinizde, albümü sırayla dinlerseniz sanatçının bir kompozisyonu olduğunun farkına varırsınız. Baştaki ve sondaki şarkılar özenle seçilmiştir ve albümdeki tüm şarkıların türü ve melodisi birbiriyle yakındır. Bir bütünlük vardır içinde.

Ruh halimize göre değişir bizimde dinlediğimiz şarkılar, neyi dinlemek istiyorsak spesifik olarak o şarkıyı açarız genelde. Ama tam tatmin olamayız bazende, tekrar dinleriz aynı şarkıyı. Tekrar tekrar dinleyip şarkıyı eskitmekte istemeyiz aslında. Hemen o anda dinleyeceğimiz bir şarkıda gelmezse aklımıza, tadı damağınızda kalarak bırakırız dinlemeyi.

Hiç boş bir vaktinizde kendiniz için playlist hazırladınız mı? O anda dinlemek istediğiniz 10 şarkıyı seçerek yaptığınız çalma listelerinden değil ama. Üzerine düşündüğünüz bu şarkıdan sonra hangi şarkı daha güzel gider, bundan dahada güzeli var mı dediğiniz bir çalma listesinden bahsediyorum. Ben bunu bir gün denemenizi tavsiye ederim.

Artık playlist hazırlamakta çok kolay. Ders çalışırken, ödev yaparken, bilgisayar başındayken youtube’dan anında dinliyoruz istediğimiz şarkıları. Youtube’un çalma listesi hazırlama seçeneğini de var basitçe oluşturulabilecek şekilde. Üstelik istediğimiz bilgisayardan, telefondan, tabletten ulaşabiliyoruz listelelerimize. Peki neden yapmıyoruz ki o zaman?

Yemek pişirmeyi sevmiyor olabilirsiniz ama çalma listesi pişirmeyi seveceksiniz. Boş bir vaktinizde bir bakın dinlediğiniz şarkıların listesine ve gruplamaya çalışın şarkıları. Türlerine göre, sözlü sözsüz olup olmadığına göre uzunluklarına göre, iniş çıkışlarına göre, sanatçısına göre her neye göre hazırlamak isterseniz hazırlayın. Çalma listesi ustası sizsiniz. Kendinizden dokunuşlar yapın listenize. Ve hiç bitmeyen bu yemeği her seferinde afiyetle servis edin kendinize ve yakınlarınıza.

Ben uzun süredir üzerinde çalıştığım iki tane listemi sizinle paylaşmak isterim. İsmini durulmak anlamına gelen “Settle Down” koydum. Ders çalışırken, hayal kurarken, kod yazarken dinlendiriyor beni. Listelerin uzunluklarını 1’er saat olarak belirledim. Şarkıların isimlerini gizledim ben. Sıradaki şarkıyı bilmediğimiz çalma listeleri daha keyifli geliyor bana çünkü. Listelere şuradan ulaşabilirsiniz:

Settle Down Playlist #1 (Guitar Edition)

Settle Down Playlist #2 (Piano Edition)

Settle Down Playlist #3 (Ney Edition)

Yeni listeler yaptıkça paylaşacağım bu yazının sayfasından.

Sevgiyle kalın,
ABE.

 

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın