-- Kendime Meydan Okuma Serileri, Yazılar

Kendime Meydan Okuma: Kur’an Anlamını Öğrenmek

Eski adıyla “Challenge” yeni Türkçe adıyla “Kendime Meydan Okuma” denemelerime uzun bir süreliğine ara vermiştim. Bundan önceki Yeni Alışkanlıklar Kazanmak ve  30 gün boyunca saat 5’te uyanmak denememin tam başarıyla sona erdiğini söyleyemeyeceğim. Ama önceki denemelerimde kazandığım tecrübelere baktığımda, iyi ki hepsini denemişim diyorum kendime. Bu sefer daha farklı bir konu ile kendime meydan okuma yapmak istiyorum. Hayatın anlamını daha iyi anlamamı sağlayacak bir deneme bu. Başarmayı tüm kalbimle istediğim bir çalışma olacak. Önümüzdeki iki ay boyunca kutsal kitabımız kur’anı kerimi okumak, anlamak ve öğrenmek istiyorum.

Yer yüzüne indirilen ilk ayetin “Oku” olduğundan ve  Kuran’ı neden okumamız gerektiğinden az da olsa  En iyi kişisel gelişim kitabı  yazımda bahsetmiştim. Şu bir gerçek ki çoğumuz Kuran’ı okumuyoruz. Anlamaya çalışmıyoruz. Sadece İslama inanmayanlar değil, inanan kimseler dahi okumuyor. İnanmayan kimselerin okumaması normal zaten. Peki biz niye okumuyoruz? Okumak neden bu kadar zor geliyor? Neden namaz kılarken anlamını bilmediği cümleleri okurken kimse suçluluk duygusu hissetmiyor? Neden merak etmiyoruz?

Buna bir dur demek istiyorum ve kendimden başlayarak Kuranı anlamayı ve öğrenmeyi istiyorum. Çünkü daha önceden okuduğum kadarıyla Kuran hayatımızı doğru şekilde devam ettirebilmek için bir kılavuz aslında. Büyük düşünürlerin, bilim adamlarının açıklamalarının altyapısını ve kaynağını oluşturduğunu düşünüyorum. Kuranda geçen her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve mantıklı olduğuna inanıyorum.

Bir süredir Kuranı okuma ve anlama çalışmalarımı başlatmıştım zaten. Ama bir düzen içerisinde okumadığımdan, takibini yapamadığımdan dolayı çok az bir ilerleme katettim. Bu kendime meydan okuma serisinde bir plan yaparak kuranı 2 ay içerisinde “anlayarak” okumayı hedefliyorum. Kendimce koyduğum kurallar şu şekilde:

  • Hafta içi her gün sabah 6’da uyanacağım. Bunu başarırsam önceki 30 gün boyunca erken uyanma denememi de gerçekleştirmiş oluyorum aslında 🙂
  • Her gün 10 sayfa meal okuyacağım. 10 sayfadan az okuduğum günler ise, hafta sonu eksiklerimi tamamlayacağım. Yani 1 hafta içerisinde 70 sayfadan az okumamam gerekiyor.
  • 3 farklı meal kitabı kullanacağım. Normalde Diyanet Vakfının mealini takip edeceğim. Tam anlayamadığım kelimeler ve cümleler olursa, Elmalılı Hamdi Yazır ve Mustafa İslamoğlunun meallerinde de destek alacağım. Yine kafam karışırsa http://www.kuranmeali.org/ sitesinde 35 farklı kuran meali var buradan okuyacağım.
  • Bir kutu post it aldım. Beni etkileyen ve unutmamam gerektiğini düşündüğüm ayetleri not alacağım. Odamda başta dolaplar sonra duvarlar (umarım annem beni kesmez:)) olmak üzere yapışkan kağıtları kullanacağım. Bu kağıtları her gün görmek, hem devam etmek için beni motive edecek hem de ayetleri tekrar ederek anlamamı sağlayacaktır.
  • 2 haftada bir kendi blogum da, gelişmeleri ve etkilendiğim ayetleri sizinle paylaşacağım.

Yarın başlıyorum. Kuran yaklaşık 600 sayfa uzunluğunda. 60 günüm var. 2015’in sevgililer gününde bitireceğim inşallah 🙂 Daha öncekilerden dahada uzun sürecek olan bu kendime meydan okuma denemesini inşallah başarıyla bitirebilirim.

IMG_20141214_161646

Sevgiyle kalın,
ABE.


Kendime Meydan Okuma: Kur’an Anlamını Öğrenmek Serisi

Giriş Yazısı 2. Hafta 4. Hafta 6. Hafta Sonuç Yazısı >>

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Selam Abe,

    Yazının bir kısmını okudum aklıma aşağıdaki ayetler geldi.

    73 / MUZZEMMİL – 2: Kumil leyle illâ kalîlâ(kâlilen).
    Az bir kısmı hariç olmak üzere gece kalk!

    73 / MUZZEMMİL – 3: Nısfehû evinkus minhu kalîlâ(kâlilen).
    Onun (gecenin) yarısı veya ondan (yarısından) biraz eksilt.

    73 / MUZZEMMİL – 4: Ey zid aleyhi ve rettilil kur’âne tertîlâ(tertilen).
    Veya onu daha arttır. Ve Kur’ân’ı tane tane güzel bir şekilde oku.

    73 / MUZZEMMİL – 6: İnne nâşietel leyli hiye eşeddu vat’en ve akvemu kîlâ(kîlen).
    Muhakkak ki gece kalkışı (meşakkatli fakat) tesir bakımından daha kuvvetli ve okuyuş bakımından daha sağlamdır.

    Bir de Kuran Tefsiri okumanı tavsiye ederim. Aşağıdaki siteden okuyabilirsin.
    http://www.kurantefsiri.com/

    Daha önce bir kere tefsir okumuştum. Geçen sene de bu tefsiri bitirip konu konu ayetleri sınıflandırma hedefi koymuştum kendime. Bu sene de bu sınıflandırmayı gözden geçirip eksiklikleri tamamlamayı hedefledim. Yazın çok hoşuma gitti. Dilerim okuduklarını hayatına tatbik edebilirsin.

    Kolay gelsin.

    • İlk indirilen surelerden olan Müzzemmil suresinde, Allah’ın gece kalkışı ve Kur’anın tertil üzerine okunmasını söylemesi çok etkileyici gerçekten. Devamında da gündüz meşguliyet olduğu geçiyordu. O yüzden sakin bir vakitte okunması çok önemli.
      Seriyi tamamladığımdan bu yana hamd olsun Kur’an ile ilişkim kesilmedi. Genel olarak Kur’an çevirisi üzerinden okumaya devam ediyorum tam olarak anlayamadığım yerlerde tefsirden bakıyorum. Teşekkür ederim paylaştığın ayetler ve tavsiyelerin için. Allah Kur’anı okumayı, anlamayı ve onun ışığında yaşamayı hepimize nasip etsin.

Webmentions

  • Kendime Meydan Okuma: 1 Hafta Boyunca Telefon Kullanmamak (Sonuç) – KEŞFET KENDİNİ! 13 Mayıs 2016

    […] Kur’an Anlamını Öğrenmek (2014) […]