-- Kendime Meydan Okuma Serileri, Yazılar

Kendime Meydan Okuma: Kur’an Anlamını Öğrenmek (2. Hafta)

gKur’anı öğrenmek için başlattığım Kendime Meydan Okuma serisinin 2. haftasını tamamladım. Allah’a şükür ilk iki hafta sonunda hedeflediğim yerdeyim. Seri bu sefer çok iyi başladı. Yine sınavlardan dolayı arada ufak tefek kopukluklar oldu ama sonra toparladım. Çalışma masam tamamen yapışkan notlarla kaplandı. Sanırım daha fazla yapışkan kağıt satın almam gerekecek 🙂 İlk 140 sayfadan derlediğim ayetleri yazımın içinde sizinle de paylaşmak istiyorum.

Hafta içi zaten erken uyanıyordum, o yüzden sabahları erken kalkmak benim için çok zor olmadı. Birde işin içinde Hayat Kitabı Kur’anı Kerimi okumak olunca daha da bir hevesle uyandım. Normalde sadece hafta içi erken uyanıp okumayı hedeflemişken, bu cumartesi pazarda hafta içi uyandığım saatte kalktım ve okumalarımı yaptım 🙂

Maalesef şöyle bir aksama oldu bu haftanın başında sınavım vardı. Sınavın konularını zor yetiştirdiğim için, 2 günlük bir okuma yapamadım. Ama sınavdan sonraki günler toparlayarak iki haftalık sürenin sonunda hedeflediğim sayfayı okudum. Sonuç olarak 2 haftalık periyotların ilki başarıyla bitti diyebilirim.

Sıra geldi ayetleri sizinle paylaşmaya… Aslında o kadar çok ayet var ki, aklımda tutmak için hepsini not almaya çalıştım. Ama bu bir kendime meydan okuma serisi olduğu için hepsini bu altında paylaşmayı düşünmüyorum. Belki ilerde ayrı bir yazı dizisi hazırlarım. Allah’ın beni en çok etkileyen sözlerini gruplamaya çalışarak size aktarmaya çalışacağım.

Aklımızı Kullanmaya Yapılan Vurgu

Hemen hemen her surenin içinde Allah’ın aklımızı kullanmamızı söylemesi beni gerçekten çok etkiliyor. Doğru olanı anlamak için sadece aklımızı kullanabiliriz. Tüm kalbimizle inanmak için bir işaret beklemeden, aynada kendimize bakmamız bile yeterliyken, hiç düşünmediğimiz için Allah bize kızıyor aslında. Bize düşünmemizi tavsiye eden ayetlerden sadece birkaçı:

“Hala Kur’anı düşünüp, anlamaya çalışmıyorlar mı? Eğer o, Allah’tan başkası tarafından indirilmiş olsaydı, mutlaka onda bir çok çelişki bulurlardı.” (4:82)

“Düşünesiniz diye Allah size ayetlerini böyle açıklamaktadır.” (2:242)

“Hala düşünüp öğüt almayacak mısınız?” (6:80)

“Siz hiç düşünmüyor musunuz?” (3:65)

“Akıl erdiremiyor musunuz?” (2:76)

“Bunu ancak akıl sahipleri anlar” (2:269)

Kur’anın Yol Göstericiliği

Dikkatimi çeken diğer bir nokta Kur’anın bir hayat kitabı bir kılavuz olduğunu vurgulayan ayetler oldu. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim şekilde: Kur’an bir kişisel gelişim kitabı olarak düşünebiliriz aslında. Şu ayetlerle Allah bu durumu açıklıyor:

“Kur’an insanlar için bir açıklama, Allah’a karşı gelmekten sakınananlar için bir hidayet ve öğüttür.” (3:138)

“Kur’anı önceki kitapları doğrulayıcı, müminler içinde bir hidayet rehberi ve müjde verici olarak indirmiştir.” (2:97)

“Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.” (2:2)

“Kur’an bütün alemler için ancak bir uyarıdır.” (6:90)

Dünya Hayatının Süslü Gösterilmesi

O kadar bağlanıyoruz ki bu dünyaya, hayatta hep daha fazlasına sahip olmak için durmadan çalışıyoruz. Şu sınavları bir geçeyim, şu okulu bir bitireyim, daha iyi bir işim olsun, daha iyi bir arabam olsun, evim olsun, daha iyi bir evim olsun. Günümüz reklamları da o kadar etkili ki, bizi maddelere aşık etmeye çalışıyorlar adeta. Şu gerçeği hatırlamamak için her şeyi yapıyoruz: bir gün öleceğimiz. Dünya hayatı hakkında şöyle diyor Allah:

“Her canlı ölümü tadacaktır. Dünya hayatı, aldatıcı metadan başka bir şey değildir.” (3:185)

“Dünya hayatı ancak bir oyun ve eğlencedir. Elbette ahiret yurdu Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için daha hayırlıdır. Hala akıllanmayacak mısınız?” (6:32)

“Kadınlar, oğullar, yük yük altın ve gümüş… nefsin şiddetle arzuladığı şeyler insana süslü gösterildi. Bunlar dünya hayatının geçimliliğidir. (3:14)

“Şeytan yapmakta olduklarını zaten onlara süslü göstermişti.” (6:43)

“İnkar edenlere dünya hayatı süslü gösterildi.” (2:212)

Hoşlandığımız ve hoşlanmadığımız şeyler

Hepimizin isyankar olduğunu baştan bir kabul edelim 🙂 Zorluklara gelemiyoruz. Hiç mi hiç sabredemiyoruz. İstediklerimiz hemen olsun istiyoruz. Hep başarılı olalım, hep iyi insanlarla karşılaşalım, hem mutlu olalım istiyoruz değil mi? Aksini istemek zaten mantıksızca olur. Ama şu gerçeği kabullenmemiz lazım, hayat filmlerdeki başrol oyuncusunun önüne çıkan herkesi yenerek kazandığı bir senaryo değil. Hangi yaşta olursak olalım, hayat boyu bir şeyler kaybedeceğiz. Ama kaybettiğimiz şeylerin belkide bizi doğru yola ilettiğini bilemiyoruz. Steve Jobs “Noktaları ileriye bakarak birleştiremezsiniz onları sadece geriye baktığınızda birleştirebilirsiniz.” dediğinde nasılda abi adam doğru söylemiş yaa diyoruz. Peki Allah’ın bu konudaki söylemlerini hiç duymuş muydun?:

“Olur ki, bir şey sizin için hayırlı iken, siz onu hoş görmezsiniz. Yine olur ki bir şey sizin için kötüyken siz onu seversiniz. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (2:216)

“Eğer onlardan hoşlanmadıysan, olabilir ki, siz bir şeyden hoşlanmasanız da Allah onda pek çok hayır yaratmış olur.” (4:19)

“Her haberin gerçekleşeceği bir zamanı vardır. İleride bileceksiniz.” (6:67)

Dinde zorlama yoktur

Maalesef ki İslama karşı toplumuzda bir ön yargı var. İnanıp inanmamakta kararsız olanlar, İslam deyince akıllarına, şeriatı, ibadet etmenin zorluklarını (ki öyle değil) getiriyor. Böyle yargılar olunca da, islamın güzelliğini ve islama ait olan her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve ne kadar mantıklı bir din olduğunu göremiyorlar. Keşke hep birlikte okusak, hep birlikte aklımızı çalıştırsak. İslamda kesinlikle hiç bir zorlama yok. Allah düşünerek ve kendimiz seçerek islamı yaşamamızı istiyor. Aksi olsaydı bizi islamı zorla yaşatmaya şüphesiz gücü yeterdi. Şu iki ayetle paylaşımımın sonuna geliyorum:

“Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır.” (2:256)

“Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez.” (2:185)

Her ne kadar başta kısa yazmayı düşünsem de, biraz okuması uzun bir yazı oldu. Sanırım birazda kendimi kaptırdım. Umarım sıkılmadan hepsini okursunuz. Bir kişiyi Kur’an hakkında düşünmeye sevk edersem eğer ne mutlu bana. Bunları yazarken bende öğreniyorum aslında. Gerçek islamı hepimizin öğrenmesi gerekiyor. Geri kalan 6 hafta boyunca inşallah tutarlı bir şekilde Kur’anı okuyup size yazmaya devam edeceğim. Bu arada yarında sınavım var ama daha çalışamadım 🙂 Gecem biraz uzun geçecek anlaşılan. Sonraki yazılarda görüşmek dileğiyle,

Sevgiyle kalın,
ABE


Kendime Meydan Okuma: Kur’an Anlamını Öğrenmek Serisi

<< Giriş Yazısı 2. Hafta 4. Hafta 6. Hafta Sonuç Yazısı >>

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. ” Ama şu gerçeği kabullenmemiz lazım, hayat filmlerdeki başrol oyuncusunun önüne çıkan herkesi yenerek kazandığı bir senaryo değil. ”
    ”Allah düşünerek ve kendimiz seçerek islamı yaşamamızı istiyor.”

    Özellikle ikinci cümlen de ki çıkarımın beni çok etkiledi ve hah budur aslında dedirtti. Bunun bir yolculuk ve keşfetmeyle dolu olduğunu düşünüyorum. Kafam da hep olan bir düşünceydi kuranın mealini okumak ve sen bir challenge yapıp, çıkarımlarını yazmışsın. Gerçekten ilham verdi bana daha çok heveslendirdin beni. Çok teşekkürler paylaşımın için…