-- Yaşam, Yazılar

Alışageldiğimiz Şeylerin Değerini Bilmek

Yapılan bir sosyal deneyde; bir tarafa sağlıklı diğer tarafa ise kanserle mücadele eden insanları oturtuyorlar. Aralarında perde olduğu için yan tarafta oturan kişinin kim olduğundan sağlıklı insanların haberleri yok. Her iki tarafa da “Bir dilek hakkın olsaydı ne isterdin gibi?” sorusunu yöneltiyorlar. Hemen hemen aynı yaşta olan bu insanların verdikleri cevapların farklılığı yüreklere dokunuyor gerçekten. Bu yazımda videoyu sizinle paylaşıp, fikirlerimi söyleyeceğim.

Yazının devamını videoyu izledikten sonra okumanızı öneririm.

Alıştığımız bir şeyin değerini bilmenin en etkili yolu maalesef:

Onu kaybetmek.

Sağlımızın değerini hastaneye gittiğimizde anlarız. Özgürlüğümüzün değerini tutsak kaldığımızda. Sevdiklerimizin değerini ise onlar olmadığında fark ederiz. Peki bunları kaybetmeden onların değerini anlamanın bir yolu var mıdır onu tartışmak istiyorum.

Sahip olduklarımın değerini bilerek mi yaşıyorum? sorusunu sürekli kendime sorarım. Çünkü günümüzde zihnimizi hiç çalıştırmadan kendimizi akışa bırakıp, yaşayıp gitmek mümkün. Ta ki bir yerde akışın devam etmesini sağlayan etkenleri kaybedene kadar. Kaybedilen şeyden sonra eskisi gibi olması ise neredeyse imkansız.

Sahip olduklarımın değerini bilmek için kendimce uyguladığım bazı yöntemler var. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum.

Kaybettiğinizi Hayal Edin

Bir şeyin değerini bilmenin en etkili yolu kaybetmek olduğundan yola çıkarsak eğer, “onu kaybettiğimizi düşünmek” ikinci sırada yerini alıyor. Çünkü bize getirdikleri ve bizden götürdüklerini en iyi bu şekilde anlayabiliyoruz. Sahip olduklarımız hayatımızın bir parçası iken onlara sahip olduğumuzu unutuyoruz aslında. Sanki hep varmış ve biz ölene kadar da orada olacaklarmış gibi yaşıyoruz.

Kaybetmek gerçek olmadan gerçekmiş düşünebilirsiniz. Anne babanız olmasa ne yapardınız? Kardeşleriniz? Sevdikleriniz? Eşiniz? Sağlığınız? Yarın sabah uyandığınızda olmadıklarını düşünün. Nasıl Hissedersin? yazısı bunu kafanızda canlandırmak için en iyi yöntemlerden biri.

Ayrıntılardaki Güzellikleri Görün

Alıştığımız şeylere aslında bütün bir nesne olarak değil de , onun detaylarıyla alışırız. Bir şeyin değerini bilmek için onun sadece ismi ve varlığıyla anlamaya çalışmak değil de ayrıntılarındaki güzellikleriyle anlamak gerekir. Biraz karışık oldu şöyle örnek vereyim: Mesela annenizi çok seviyorsunuz (kim sevmez ki) ve onun sizin için değerini hissetmek istiyorsunuz. Bunun için sadece annenizin hayatta olduğunu ve sizinle olduğunu düşünmek yeterli olmaz. Aslında annenizi sizin için değerli kılan: ona sımsıkı sarıldığınızdaki kokusu,  uyuyakaldığınızda üzerinizi örterken ki merhametidir. Değerler ayrıntı da gizlidir. Bunları görmeye çalışın.

Onların Hakkını Verin

Değeri hissetmek için onu tüm heyecanıyla yaşamak gerek. Sevdiklerinizin hakkını vermek için onlarla bol bol zaman geçirin. Onlara sevdiğinizi söyleyin. Bizim toplumda yapılmayan ve unutulan şeylerin başında sevdiğimizi söylemek gelir. Onlara “Birlikte olduğumuz için çok mutluyum, iyi ki varsın demek” neden bu kadar zor geliyor? İnanın karşı tarafı o kadar mutlu edeceksiniz ki.

Sağlığınızın hakkını vermek için spor yapın, yediklerinize dikkat edin. Vaktinizin hakkını vermek için boş zamanlarınızda faydalı işlerle uğraşın. Hayatınızın hakkını vermek için ise neden bu dünyada olduğunuzu düşünün, hayatınızın anlamını bulmaya çalışın ve o anlamı desteklemek için var gücünüzle çabalayın. Hayatın anlamının bütün bu anlattıklarımla iç içe olduğunu göreceksiniz.

Yukarıda yazdıklarımı düşünmek sizi tedirgin etmekten öte harekete geçireceğini düşündüğüm için yazdım. Hiçbir şey için geç olmadan, erken başlayın.

Sahip olmak ve bağlanmak ile ilgili aşağıdaki yazılarımda ilginizi çekebilir belki:

Sahip Olmadığımız Bir Şeyi Kaybedebilir Miyiz Gerçekten?

Değişene Değil, Değişmeyene Bağlanın

Sevgiyle kalın,
ABE

– KoşYaz Maratonu Serisi #5

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

Webmentions

  • 100. Yazı – KEŞFET KENDİNİ! 26 Ekim 2017

    […] Alışageldiğimiz Şeylerin Değerini Bilmek […]

  • Ölmeden Önce Ölmek – KEŞFET KENDİNİ! 26 Ekim 2017

    […] Benzer Yazılar: Nasıl hissedersin? Alışageldiğimiz şeylerin değerini bilmek […]

  • Kendime Meydan Okuma: KoşYaz Maratonu (Bitişe 3 Hafta Kala) – KEŞFET KENDİNİ! 26 Ekim 2017

    […] #5 Alışageldiğimiz Şeylerin Değerini Bilmek […]