-- Yaşam, Yazılar

Bisikletle gelen özgürlük

Uzun zamandır bisiklet sürmek istiyordum. Bisikletle yolculuk yapmak, istediğim zaman istediğim yere gidebilmek, bisikletle gezerken çevreyi keşfedebilmek istiyordum. Ankara da yaşıyorum ve oturduğum yerin düz bir yer şekline sahip olmaması nedeniyle bisikletle yolculuk yapmak yorucu ve tehlikeli görünüyordu. Ortaokul sınıfından kalma Bianchi marka bir bisikletim bodrumda yıllardır durmaktaydı. Onu hayata döndürmeye karar verdim. Sizinle eskilerden kalmış bir bisikleti nasıl değerlendiririz, yorucu Ankara yokuşlarıyla ve tehlikeli trafiği ile nasıl başa çıkabiliriz paylaşmak istiyorum.

banner  *

Gerekli malzemeler

1) Bisiklet 🙂
2) Bisiklet kaskı
3) Ön ve arka ışıklar
4) Kedi gözü malzemeleri
5) Bisiklet kilidi
6) Google Earth (birazdan açıklayacağım)

1) BİSİKLET

2013-09-02 19.24.58

Benim bodrumda kalmış bisikletim oldukça eski bir modeldi, ön amortisör’ü paslandığı için değiştirip normal bir maşa ile değiştirdim. Tozdan dokunulmaz halini yıkayıp, lastiklerini şişirdikten sonra kullanılabilir hale getirdim. Yokuşları rahat çıkabilmek için bisikletinizin vitesli olması önemli. Yeni bisiklet almak istiyorsanız, şöyle bir çıkış noktanız olabilir.

2) BİSİKLET KASKI

2013-09-03 13.06.49

Bisiklet kaskı olmazsa olmaz malzememiz. Bir kaza anında başınıza gelen darbelerden korumaktan öte, trafik içinde araç sürücülerinin size duyduğu saygıyı da artırıyor. Kaskınız yokken sizi çok önemsemeyen sürücüler, kask taktığınızda size yol verebiliyor. En ekonomik bisiklet kaskını Ulusdaki YIBA çarşısından alabilirsiniz.

3) ÖN VE ARKA IŞIKLAR

2013-09-03 13.08.08

2013-09-02 19.24.50

2013-09-02 19.24.34

Bisikletin verdiği özgürlük ile akşam ve gecede dışarıya çıkabilirsiniz. Bunun için mutlaka bisiklet farına ihtiyacınız var. Pil ile çalışan küçük ve UFO görünümlü şirin farları kullanabilirsiniz. Taşınabilir olması açısında da çok kullanışlı. Sürekli yanma ve yanıp sönme özellikleri de mevcut. Yanıp sönen bir kırmızı arka far daha çok dikkat çekecektir. Ben Decathlondan almıştım, ürünü şuradan inceleyebilirsiniz.

4) KEDİ GÖZÜ MALZEMELERİ

2013-09-03 13.08.26

2013-09-02 19.24.40

Gece bisikletinizin yan taraftan da görülebilmesi çok önemli. Bunun için Sarı fosforlu bant ve tekerlek reflektörü kullanabilirsiniz. Sarı fosforlu bandı ayrıca uzun pantolon giydiğiniz zamanlar paçanızı koruma amaçlıda kullanabiliyorsunuz.

5) BİSİKLET KİLİTİ

kilit

Bisikletimi bodrumdan çıkartacağım zaman, kilidinin anahtarını kaybetmiştim. Çekiçle iki kere vurarak kilidi kolaylıkla kırmıştım sonra 🙂 Dayanıklılığına göre çok değişiyor bisiklet kilitleri, aslında bisikletinizi nasıl bir yere bıraktığınızın da önemi büyük. Eğer bisikletinizi uzun süreli açık bir yere bırakmayacaksanız şöyle bir kilit size önerebilirim.

6) GOOGLE EARTH

Evet buraya kadar, güvenli bir şekilde bisiklet sürebilmek için temel malzemeleri inceledik. Şimdi gelelim, trafiğe nasıl çıkarız ve nasıl güvenli ve düzgün yollar buluruz. Burada bize yardımcı olacak program Google Earth programı. Eğer bilgisayarınızda bulunmuyorsa, buradan indirebilirsiniz. Google Earth’de rota oluşturup, yükselti farklarını ölçebilirsiniz. Bu şekilde en kısa yolları ve en az ana caddeleri tercih edip daha güvenli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Programı açın, rota oluşturabilmek için, önce sürüşe başlayacağınız konumu arayarak bulun ve haritada ortalayın. Sonra Araçlar sekmesinden Cetvel‘i seçin. Açılan pencereden Yol sekmesine geçin, pencere açıkken, haritayı tıklayarak rotanızı oluşturmaya başlayın. Tamamladıktan sonra Kaydet‘i seçin. Yol adınızı girerek Tamam‘a tıklayın.

Soldaki Yerler bölümüne rotanızı kaydetmiş olacaksınız. Yolunuzun isminin üzerine sağ tıklayıp Yükseklik profilini göster‘i seçerseniz, dinamik olarak yolunuzun üzerinde gezerek yükselti değişimlerini görebilirsiniz.

rotaa

Bu şekilde alternatif rotalar oluşturarak kendi aralarında değerlendirme yapabilirsiniz. Google haritaları bunun için çok kullanışlı.

Sonuç olarak, eğer eskilerden kalma bisikletiniz varsa, küçük miktarda masraflarla onu hayata geçirebilirsiniz. Trafiğin en yoğun olduğu zamanlarda bile istediğiniz yere zamanında ulaşabilirsiniz. Dolmuşların ve otobüslerin geç gelmesine, gece ulaşımın olmamasına küfretmek yerine kendi bisikletinizle doğal bir şekilde yolculuk yapmak istiyorsanız mutlaka denemelisiniz.

Ancak yolculuk sırasında çok dikkat etmekte fayda var. Araç sürücülerinin nerede ne yapacağı belli olmadığı için hızlı gitmeden en güvenli rotaları mümkünse kaldırımları tercih etmek gerekiyor. Keşke bisiklet yollarımız olsaydı da, ben Google Earth’den güvenli yolları nasıl çıkarırız diye bir bölüm yazmasaydım.

Eski bisikletinize can verin, bisikletle gelen özgürlüğün tadına varın. Ancak trafik kurallarını ihmal etmeyin, çok dikkatli olun.

* Trafiğe kapalı alanda çekilmiştir 🙂

abe

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın