-- Yaşam, Yazılar

Maraton Hazırlığı ve Hayat Arasındaki 5 Benzerlik

Yaklaşık 1.5 aydır yoğun bir şekilde koşu antrenmanlarına devam ediyorum. Zorlandığım, hastalandığım, başlayamadığım ve bırakmak üzere olduğum zamanlar oldu. Bir maraton kadar uzun mesafeli yarışa hazırlanmıyorum ama başarıyla bitirebilirsem eğer kendi rekorumu kırmış olacağım bir serüvenin içindeyim. Bu süreçte her koşu antrenmanımda aklıma sürekli, yarış hazırlığı yapmak ve yaşam arasındaki benzerlikler geliyordu. Yarışa sayılı günler kala bu benzerlikleri sizinle paylaşmak istedim.

Bu ikisi arasındaki benzerlikleri 5 başlık altında toplamaya çalıştım:

1. İvmeye değil, devamlılığa odaklanmalısın

Seni başarılı yapan her gün daha fazla çalışmak değil, sabit bir seviyede çalışmak ama düzenli çalışmak. Hayat uzun mesafeli bir parkur. Eğer kendini kontrol edemez ve kendini aşırı kaptırırsan, gücünü yitirir ve bir gün tamamen pes edersin. Tıpkı maratondaki gibi, başlarda hırsına yenik düşüp enerjini tüketirsen yarışı bitiremezsin. Dolasıyla; başarmak çok çalışmaktan değil, düzenli çalışmaktan geçiyor.

2. Bir hedefin olsun

Amaç olmadan motivasyon olmaz. Bir şeyi neden yaptığını bilmeden, hiçbir zaman o işte başarılı olamazsın. Hedefler ise bir amacın ölçülebilir ve gerçekçi halleridir. Örneğin amaç; sağlıklı yaşam için koşmak iken, hedef; “istanbul maratonunda 15k bitirmek”tir ya da “40 gün içinde 20 defa koşu antrenmanı yapmak“tır. Bir hedefin olduğu zaman motivasyonun olur. Önüne çıkan engellerin boyu küçülür. Çünkü karşına bir engel çıktığı zaman asıl hedefin o engeli aşmak değil, o engeli aştıktan sonraki amacına ulaşmaktır. Yaptığın her işte bir hedefin olsun. Bütün bu hedeflerine ise yön veren bir hayat amacın olsun.

3. Başkalarının ne yaptığı değil, senin ne yaptığın önemlidir

Başkalarıyla yarışırsan eğer, en büyük hedefin birinciyi geçmektir. Onu geçtikten sonra kimse olmadığı için mesafeyi koruyararak devam edersin ve bir gelişim göstermezsin. Eğer kendinle yarışırsan, her gün bir önceki günkü seni geçersin ve her gün yeni bir rekor kırarsın. Sürekli gelişim olur ve güçlenirsin. Bir de kendini başkalarıyla kıyasladığında mutlaka senden daha iyi ve daha kötü kimseler olduğunu görürsün. Bu seni ya kibirlendirir ya da moralini bozar. O yüzden kendini başkalarıyla kıyaslamadan, kendi çizginde mutlu mesut bir şekilde üretmelisin.

4. Dinlenirsen daha güçlü olursun

Hayatta yorulduğunve bırakmak istediğin zamanlar olacak. Bu durumlarda tek ihtiyacın olan biraz dinlenmek, ara vermek. İnsansın. Yorulman ve demotive olman normal. Vücudunu ve zihnini dinlendirmelisin. Vücudun için alarm ile uyanmanmadığın bir uyku çekebilirsin. Zihnin için ise hiç gitmediğim, hiç görmediğin bir yerlere giderek onu ferahlatmalısın. Eğer hedefini gerçekten istiyorsan, geri döndüğünde daha motive olduğunu göreceksin. Unutma bilinçli dinlenmek geri kalmak değil, daha güçlü başlamaktır.

5. Tek olduğunda daha hızlı gidersin, birlikte olduğunda ise daha uzağa

Tek başına koşarsan eğer, kendi uygun zamanlarda olduğunda koşarsın, hızını kendine göre ayarlarsın ve seni yavaşlatan unsurlar olmaz. Ama yalnızken daha çabuk pes edersin. Çünkü motivasyonun düştüğü zaman senin elinden tutacak kimse yoktur. Eğer birlikte olursan, takım olursan takımının hızında gidersin. Çok hızlı değil belki ama daha uzaklara ve daha ileriye gidersin, biriniz düştüğünde diğeri kaldırır çünkü. Son yarışta ve son gün de tek başına olacaksın ancak yarışa kadar yan yana ve omuz omuza olmalısın.

Şimdilik fark ettiklerim bu kadar, belki yarıştan sonra söyleyeceğim bir kaç şey daha olur.

Sevgiyle kalın,
ABE

– KoşYaz Maratonu Serisi #8

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın