-- Kendime Meydan Okuma Serileri, Yazılar

Kendime Meydan Okuma: 30 Gün Boyunca Müzik Dinlememek

Başlığı okuduğun anda saçma bir seri olacağını düşünmüş olabilirsin. Aslında saçma belki de… Bilmiyorum ama bunu denemek istiyorum gerçekten. Müziksiz hayat mı olur? Müzik ruhun gıdasıdır gibi düşünceler gerçek midir yoksa kalıplaşmış ve doğruluğu olmayan bir düşünce biçimi midir merak ediyorum. Sonuçlarını kendi üzerimde görüp düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Yazının içerisinde neden böyle bir işe giriştiğimin detayını öğrenebilirsin…

Son zamanlarda okuduğum bilinçaltı ile ilgili kitaplardan davranışlarımızın bizim kontrolümüz olmadan, dış etkenler tarafından nasıl yönlendirildiğine dair şaşırtıcı bilgiler öğrendim. TV reklamlarının, poster panolarının, gazete ilanlarının insanın bilinç üstünden çok, bilinç altına yönelik olduğu yadsınamaz bir gerçek. Şu anda markalar hakkında, ülkeler hakkında, siyasi görüşler hakkında, dinler hakkında sahip olduğumuz çoğu düşüncenin 3. taraf kişilerin bilinçaltımızı inşa etmesiyle oluşmadığını net bir şekilde söyleyebilir miyiz? Öyle bir zihin inşası yapılıyor ki farkında bile olmuyoruz.

Aynı şekilde dinlediğimiz müzikler o günkü ruh halimizi belirliyor. Açıkçası dinlediğimiz müzik ne tür de ise o tür bir hayat tarzı yaşıyoruz gerçekten. Örneğin ben lisede yaklaşık 2 yıl boyunca hiphop’a ve rap müziğe merak salmıştım. O zamanki ergenliğin verdiği atarlı olma duygusundan mütevellit, sürekli isyankar ve hayata sinirlenerek yazılmış şarkılar dinliyordum. Hatta kendi rap şarkılarımı yapma girişiminde bulunacak kadar ileriye gitmişti bu duygular. Okula atarlıydım, sisteme atarlıydım, hayata atarlıydım… Çok uzun sürmedi ama. ÖSS hazırlıkları falan derken iyice azaldı rap müziğe ilgim ve üniversiteye başladıktan sonra hayatımda doğru düzgün bir kere dahi rap şarkısı dinlediğim olmamıştır belkide. Üniversite ilk yıllarında metal ve rock müziğe karşı ilgim uyanmıştı ama çok uzun sürmedi o da. Hayatımın belirli dönemlerinde klasik müzik, Türk sanat müziği, Hint müzikleri yerini aldı ve bu şekilde de devam etti. O anda yaşadığım duygulara göre müzik dinliyordum. Mesela üzgün olduğum zamanlar dinlediğim şarkılar belirliydi. Sanki ancak o şarkıları dinlediğim zaman üzüntünün hakkını veriyormuşum gibi hissediyordum.

Ancak kaçırdığım bir şey var bence. Bir süre sonra o günkü ruh halime göre şarkıları belirlemek değil de, ruh halimi şarkılara göre belirlemiş olabilir miyim? Bazı şarkıların anısı vardır mesela. Tam mutluyken radyo da bir şarkı çıkar ve o şarkıyı dinlediğin zaman hatırlarsın o zamanları, aslında unutmaya çalıştığın bir anıdır belki ama artık şarkı bir kere alevlendirmiştir duygularını, üzüntülerini. Dinlediğin şarkının benzeri bir şarkı daha açarsın youtube’dan ve istemsizce kendi ruh halini değiştirirsin. Bunun tam tersi de olabilir, moralin bozuk iken bir şarkı gülümsetebilir seni. Ancak çoğu zaman şarkının sonuna kadardır bu geçici mutluluğun.

Anlattıklarım benim tecrübe ettiklerim. Bu seriyi denemek istemekteki amacım müziğin ya da şarkıların hayatımdaki etkisini merak etmem. Şu 30 gün boyunca müzik dinlemekten kendimi çekerek iç sesimi dinlemek istiyorum. Acaba bu süreç ruh halimin değişken olup olmamasında nasıl bir etki gösterecek bunu test etmiş olacağım.

1 ay boyunca hiçbir şekilde müzik dinlemeyeceğim diyemiyorum. Bu imkansız zaten. Dolmuşta, kafelerde, bir yerlerde yürürken dahi müzik çalınabilir kulağıma. Bunları ikincil müzik olarak adlandırıyorum. Bunlardan kaçmak zor ama bir seçim hakkım olursa dinlememek yönünde olacak tabi ki. Bunları minimumda tutmaya çalışacağım. Asıl ben şunu yapacağım: 30 gün boyunca hiçbir şekilde, arabada evde ofiste yolda kendim müzik açmayacağım ve dinlemeyeceğim. Bunu yapabilirim. Müzikten en çok etkilendiğim zamanlar bu esnada oluyor zaten.

Bakalım 30 gün boyunca müziksiz yapabilecek miyim? Yokluğunu ne kadar hissedeceğim? Varlığını arayacak mıyım?

Sevgiyle kalın,
ABE


Kendime Meydan Okuma: 30 Gün Boyunca Müzik Dinlememek

Giriş Yazısı 2. hafta Sonuç Yazısı >>

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

15 Yorum

  1. Illa dinleyecek bir sey gerekiyorsa (metrobuste/metroda mesela) talk radyolari tercih edilebilir o zaman. Son zamanlarda ingilizce radyo dinlemeye calisiyordum bende.

    Yanliz “kendimi çekerek iç sesimi dinlemek ” kismi buyuk sehirde yasarken mumkun olmadigini dusunuyorum. Belki en az 1 haftalik izole bir yerde doga ile ic ice yanliz bir tatil/kamp bunu saglayabilir. Bende son yillarda bunu hep yapmak istiyorum.

    • Talk radyoları güzel bir fikir. Sizin dinlediğiniz varsa paylaşır mısınız linklerini?

      İç sesimizi dinlemek gerçekten çok zor bugünlerde. Hayattaki meşgalelerimizden dolayı tamamıyla kendimize dönemiyoruz. Bahsettiğiniz gibi bir tatilde ancak ulaşılabilir. Bu serideki amaç müzikten olabildiğince uzaklaşıp iç sesimi dinlemeye olanak vermek aslında.

    • Bende müzik dinlemek yerine youtube’dan benzer videolar dinlemeyi planlıyordum. Bu iyi oldu. Teşekkürler

  2. Bende müzik dinlemeyi bıraktım sizinle. Ve daha bir kaç günde olumlu etkisini görmeye başladım. İçimde bastıramadığım öfke ve duygular vardı. Müziği bıraktığımda bu duygular gitti. Müzik türleri özellikle insanları şekillendiriyor da. Müzik bir hayat tarzı haline geldiği için, bizde ona göre şekillenmek istiyoruz. İster istemez oluyor bu.

    • Umarım geçen sürede daha iyi etkilerini de görürsünüz. Bu seri süresince, ilerleyen günlerde müzik dinlememenin benim üzerimdeki etkisi ile ilgili bir yazı daha yazacağım, sizin de düşüncelerinizi o yazı da görmek mutlu eder gerçekten.

  3. Ben de dinlememde çalışıyorum. Müziğe çok güzel alternatif bulmuştum podcastler.. iOS uygulaması.. Kod yazmaktan felsefe günlüklerine kadar herşeyim anlatıldığı bir deniz.. Ama ister istemez müzik dinliyor insan

    • Müziğe alternatif bulmaya çalıştığımız sürece başarılı olamayız bence. Çünkü hiçbir şey müziğin bize hissettirdiklerini hissetiremeyecektir. O zaman ister istemez kendimizi müzik dinliyorken bulabiliriz. Hedef müziksiz bir hayatı denemek aslında.

      • Müziği tehlikeli yapan şey insanı istemediği daha önce arzulamadığı şeyleri sanki arzuluyormuş gibi hissettirmesi ve bunun çok doğal gelişmesi. Ama şöyle de birşey var… Bazen insan hislerinde, duygularında aşkın bir seviyeye ulaşmak istiyor , sıradandan kurtulup en uç noktaya varmak, farklılıkların uyumunu görüp bunu Yaradana hayran kalmak. Müzik bunun için çok uygun bir vasıta olabiliyor. Bu bahsettiğim tabi ki nefsi olumsuz etkileyen müzikler değil. Ve müzik dinlemekten alınacak zevk popüler kültür ve kontrol mekanizmalarının etkisinden çıkınca anlaşılıyor. Bu yüZden müzik dinlemek bile belirli bir farkındalık gerektiriyor. Buna inancım tam. Şu an o farkındalıkta olmadığımız için (kendim için diyorum) dinlememek çok daha iyi. Önce zihni gereksiz yüklerden ve isteklerden temizlemek gerek. Özür dilerim çok karmaşık yazdıysam.

  4. Benim gariban Windows Phone ile cok fazla kullanabildigim radyo programi yok, bu aralar sadece abd’deki talk radyolarini dinliyorum, cogunlukla haber ve siyaset ile ilgili, geceleri film-muzik hakkinda konusuyorlar. Kaliteli ingilizce bulursam bende mutlu olacam.

    Muzik konusunda 1 hafta hic dinlemedim, daha sonra yazilim ile ugrastigim icin muzik olmadan moda giremedigimi farkettim ve calisirken muzik dinlemeye tekrar basladim.

    Kisa ve ilginc bir deneyim oldu, meger calismak-yasamak icin muzige ihtiyacim bulunuyormus…

  5. Bu paylaşımdan anladığım şu ki; insanoğlunun hayatın getirmiş olduğu koşuşturmacadan yorulup bir kaçış yolu araması izlenimi yarattı. Saf bir benlik isteyişi , özgür irade , temiz ve arınmış bilinç , kendini dinleme ve anlama isteyişi gibi
    Benim müzik aram hiç bi zaman iyi olmadı. Müzik anlayışım yolculuk sırasında radyoda o an çalan her neyse odur. Bu bazen bi şarkı veya bazen bi haber bazen de bi radyo programı… Bunlar bile o an bilinçaltımızı o kadar güzel işliyolar ki farkına varmak gerçekten uzun zamanlar alıyor kimimizde ise fark edilmiyor bile

  6. Dinlediğimiz müzik türünün hayata bakış açımızı değiştirdiğini çok güzel ifade etmişsin. Bende katılıyorum bu yaklaşıma. Duygularımıza göre müzik dinlemenin belli bir süre sonra müziğe göre duyguyu yaşadığını dile getirmişsin. Bunun neticesinde de benliğinde ruh halinin değişken olup olmadığını ölçmeye , değişkenliğe neden olan etmenleri ve etkilerini araştırıyorsun. 30 günün sonundaki sonuçları merakla bekliyorum.

    • Kesinlikle belirttigin goruslere bende katiliyorum. 30 gunun sonunda fikirlerim degisecek mi bakalim… Bekleyelim gorelim.

  7. inanılmaz haklı bir durum bende 2 yıldır kulağım ağrımasına rağmen bir eroin bağımlısı gibi müzik dinliyordum tabiki bunda yalnızlığım payı büyük ve bende bugünden itibaren 1 ay hatta daha fazla müzik dinlemeyeceğim bakalım başarabilecek miyim ama bence yeter başarabilirim

Webmentions

  • 100. Yazı – KEŞFET KENDİNİ! 4 Haziran 2022

    […] 30 Gün Boyunca Müzik Dinlememek […]

  • Kendime Meydan Okuma: 1 Hafta Boyunca Telefon Kullanmamak (Sonuç) – KEŞFET KENDİNİ! 4 Haziran 2022

    […] 30 Gün Boyunca Müzik Dinlememek (2016) […]

  • Kendime Meydan Okuma: 1 Hafta Boyunca Telefon Kullanmamak – KEŞFET KENDİNİ! 4 Haziran 2022

    […] bağlı olduğunuz şeye dışardan bakabiliyor ve daha sağlıklı karar verebiliyoruz. Nitekim 30 gün boyunca müzik dinlememek meydan okumasında da tam olarak bunu yapmıştım ve çok güzel sonuçlar elde etmiştim. Bu […]

  • Kendime Meydan Okuma: 30 Gün Boyunca Müzik Dinlememek (Sonuç) – KEŞFET KENDİNİ! 4 Haziran 2022

    […] Giriş Yazısı […]