-- Diğer, Yazılar

3. Nesil Kahve Nedir? Nasıl Demlenir? (Ekonomik Kahve Seti Tavsiyesi )

3’ü 1 arada, 2’si 1 arada kahveleri su gibi içiyor ve artık tadından hoşlanmıyorsanız, filtre kahvelerdeki yanık ve acımsı tattan sıkıldıysanız, kahve sevenler için güzel bir haberim var. 3. Nesil ya da 3. Dalga (third wave of coffee) olarak adını duyuran yeni kahve demleme yöntemleriyle, daha aromatik kahveler demleyebilir ve kahvenizle olan bağınızı içselleştirebilirsiniz. Bu yazımda, doğrudan uygulayabileceğiniz V60 kahve demleme yönteminden kısaca bahsedeceğim.

Toz karıştırıp yaptığımız kahveler (1.Nesil) uyku açmaya biraz yardımcı olsa da lezzeti olmadan, filtre kahveler, latte’ler, macchiato’lar (2. Nesil) ise diğerlerine göre daha lezzetli olan ama kahve makineleri ile yapıldığı için tadında çok değişikliğe imkan vermeyen kahveler olarak hayatımızda yerini almaya devam ediyordu. Bu esnada biz 1. ve 2. nesil kahvenin ne olduğundan bihaberken, 3. nesil kahve diye bir şey duyduk.

Nedir Bu 3. Nesil Kahve?

3. nesil kahvelerin çıkış noktası aslında daha yoğun kahve çekirdeği tadı almak ve lezzetli kahveler demlemek amacıyla çıkıyor. Demleme sırasındaki her bir parametrenin isteğe göre ayarlandığı bir demleme yöntemi. Örneğin; suyun miktarı, suyun sıcaklığı, kahvenin gramajı, kahvenin ne incelikte öğütülmesi, kahvenin demlenme süresi gibi gibi.

Bütün bu değişkenler ile daha aromatik kahve çekirdekleri birleşince kendi damak tadınıza uygun optimum kahveler demleyebiliyorsunuz. V60, Chemex, Spyhon gibi çok farklı kahve demleme yöntemleri mevcut. Ben uzun süredir demlediğim V60 kahve demleme yönteminden bahsedeceğim. Yazının sonunda hesaplı kahve demleme ekipmanlarını satın alabileceğiniz linkleri ekliyorum.

V60 Kahve Nasıl Demlenir?

Gözünüzde canlanması için şu kısa videoyu izleyip yazıya devam edebilirsiniz:

Bu yöntem evde, yurt odanızda, iş yerinizde kolaylıkla deneyebileceğiniz bir yöntem. En kaba şekilde ihtiyacınız olan: V60 dripper, sıcak su ve öğütülmüş kahve. Daha detayına inersek:

Malzemeler

  • Hario V60 dripper (huni şeklinde çoğunlukla seramikten yapılan ekipman)
  • Hassas terazi
  • Hario filtre kağıdı
  • Termometre
  • İnce uçlu demlik
  • Bardak
  • Filtre kahveden biraz daha ince çekilmiş kahve
  • Önceden ısıtılmış 95 derece içme suyu

Demiştim ya 3. nesil kahve demleme yöntemi tüm parametrelere müdahale edebildiğiniz bir demleme yöntemi. Ben size kendi damak tadımca en lezzetli bulduğum parametrelere göre demleme yöntemini anlatacağım. Siz dilediğiniz şekilde oranları ve sayıları değiştirebilirsiniz.

Baştan Sona Demleme Yöntemi:

  1. Hassas terazinizde öğütülmemiş kahve çekirdeğinizin miktarını ayarlayın. 12 ml su için 1 gr kahve. Bir kağıt kahve bardağı 150 ml’lik oluyor. 2 kağıt bardak kahve için 25 gram kahve tartmalısınız. (25 gram kahve,300ml su)
  2. Kahvenizi varsa elektrikli öğütücünüzde ya da aşağıda önerdiğim kahve el değirmeninde öğütün. Daha taze kahve içmek için, kahvemizi demlemenin hemen öncesinde öğütüyoruz.
  3. Bu esnada su ısıtıcınızda (kettle) yukarıdaki su miktarının biraz fazlası suyunuzu ısıtın (500 ml olabilir). Termometreniz var ise kahveyi demlemeye başladığınız sıcaklığı 94-95 santigrat derece olarak ayarlayabilirsiniz, yoksa eğer kahvenin kettle da kaynamaya başlamasından itibaren çok süre geçirmeden kahvenizi demlemeye başlayın.
  4. Isıtılmış su ve öğütülmüş kahve hazır olduğuna göre, V60 dripper’ınızı hassas terazinizin üzerine yerleştirin ve filtre kağıdını dripper’a yerleştirin ve sıcak suyla tüm filtre kağıdını ıslatın. Bu işlem kahvede kağıtımsı bir tat almamak ve kahvenin demlenirken kağıda yapışmaması için önemli.
  5. Islatılmış filtre kağıtlı dripper’a kahvenizi boşaltın ve sıcak suyu kahvenin tümü ıslanacak şekilde boşaltın. Hepsini boşaltmayın. Blooming olarak adlandırılan bu aşamada kahvenin içindeki gazlardan kurtulmaya çalışıyoruz. Kahvenin üzerindeki kabarcıklar bittiğinde sonraki adıma geçebilirsiniz.
  6. Saatinizi kontrol edin ya da kronometrinizi ayarlayın ve kahvenizi demlemeye hazırlayın. Hassas terazilerin çoğunda sıfırlama özelliği olduğu için dripper terazi üzerindeyken sıfırlayabilir ve koyacağınız su miktarını ölçebilirsiniz. Tercihen ince uçlu bir demlik ile kahvenizin her yerine suyun ulaşması için dairesel hareketler ile kahvenizi yavaş yavaş demleyin. Bu süre kahve ve suyun miktarına göre değişse de ben 2-2.5 dk arasında demlemeyi bitirmeye çalışıyorum.
  7. Kahveniz hazır. Kendi içinde çalkalayın ve servis edin. Afiyet olsun.

Kahvenizi yudumlarken farklı sıcaklıklarda ne gibi değişiklik olduğunu gözlemleyin. Örneğin ekşi bir kahve çekirdeği kullanıyorsanız, kahveniz soğuduğunda ekşimsi tadın daha yoğun olduğunu fark edeceksiniz.

Kullandığım Ekipmanlar ve Linkleri

cof

Gördüğünüz gibi linklerin çoğu Aliexpress’den 🙂 Türkiye’de bu ürünleri markalı alırsanız çok daha yüksek fiyatlar ödemek gerekiyor. Örneğin: V60 Hario Dripper Türkiye de 105 TL iken 15 dolara çok benzerini Çin’den ise 1 ay kadar süre içinde temin edebiliyorsunuz.

Kahve çekirdekleri için ise probadorcolectiva.com‘u tavsiye ederim. Eğer varsa Kenya Kiunyu AA çekirdeği favoridir.

Umarım hem demlerken hem de kahvenizi yudumlarken zevk alırsınız. “Hario V60 Kahve Demleme” ya da “V60 Coffee Brew” anahtar kelimeleri ile daha geniş bilgilere erişebilirsiniz.  Sorunuz olursa yorumlara yazabilirsiniz.

Sevgiyle kalın,
ABE

– KoşYaz Maratonu Serisi #7

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın