-- Yaşam, Yazılar

Hayatınızı Basitleştirin

Basit yaşayacaksın demiş şair. Basit. Mesela susayınca su içecek kadar basit, dört çıkacak ikiyle ikiyi çarptığında. Telefonunu sadece telefon etmek için kullanacaksın demiş. Küçük bir not defterin olacak bilgini en hızlı sayan. Ve demiş ki: Basit yaşayacaksın, basit. Sanki yaşamın bir gün sona erecekmiş gibi basit… Yalçın Ergir’in Basit Yaşayacaksın şiiri bir yaşam felsefesi niteliğinde adeta. Maddelere bağlı olmadan yaşamayı anlatıyor. Uzun zamandır en sevdiğim şiirler arasında yer alan bu şiir, yaklaşık 1 yıldır telefon kullanma alışkanlığımında ki değişiklikten vazgeçmemenin sebeplerinden olabilir.

Kendime ilk akıllı diyebileceğim telefonu üniversite 3. sınıfta almıştım. İşletim sistemi çok yavaş olan telefona format atarak biraz daha akıllandırmaya çalışmış ve facebook, twitter, whatsapp gibi sosyal ağ uygulamalarıyla telefonumu donatmıştım. Arkadaşlarımın paylaşımlarına istediğim zaman bakabiliyor, whatsappdan istediğim anda istediğim yerde arkadaşlarımla mesajlaşabiliyordum. Aslında akıllı telefon beni insanlara daha ulaşabilir yapıyordu aynı zamanda bende çok ulaşılabilir olmuştum. Whatsapp grupları, facebookda anı paylaştığım fotoğraflar derken sosyal medya furyasında sorgulamadan devam ettim. Bir süre sonra, paylaşımlarını ve fotoğraflarını gördüğüm insanların gerçek hayattaki yaşantılarıyla karşılaştırdığımda sosyal ağların ne kadar yapay bir ağ olduğunu görmek beni günbegün soğutmaya başladı. Whatsappdaki bir tartışmayı arayıp sesini duyarak, konuşarak çözebilecekken, yazıştığımdan dolayı daha büyük tartışmalara sebep olmasını yaşadım. Birden şu soruyu kendime sordum: tüm sosyal ağ platformlarından çekilsem ne kaybederim ki?

Bunu sorduğum gün tüm sosyal ağ hesaplarımı kapattım ve sim kartımı çıkartıp evde duran sadece telefon edip mesaj gönderebilen bir telefona geçtim. Not alabilmek için ise küçük bir not defteri ve kalem satın aldım. Başta denemek için başladım ama sonra alışkanlığım haline geldi. Hayatınızı basitleştirmek, daha huzurlu bir yaşam getiriyor emin olun. Bir yılın sonunda buna tüm kalbimle inandım. Uzun bir süre sonra sadece twitter hesabımı açtım ve çok değer verdiğim birisinden yeni bir not defteri hediyesi aldım. Sosyal medya hesaplarını kapatmanın sonuçları ile ilgili ayrı bir yazı yazmayı planlıyorum o yüzden bu yazıda sadece basit telefon ve not defteri kullanmanın hayatıma olan etkisinden bahsedeceğim.

Öncelikle çevreyi daha çok izlemeye başlıyorsunuz diyebilirim. Otobüste ya da dolmuşta giderken, arkadaşını beklerken sosyal ağ dolaşımları yerine çevredeki insanları ve davranışlarını izlemeye başlıyorsunuz. Bazen bir inşaat mühendisi olarak buraya neden kolon koymuşlar diye düşünüyorsun. Bazende dolmuşta asılı olan ücret tablosuyla verilen ücretin neden farklı olduğunu düşünüyorsun. Whatsapp kullanan ve size whatsappdan ulaşamayan arkadaşlar çok tepki verebiliyor. Sana mesaj atamıyoruz diyorlar. SMS gönderebilirsiniz diyorsun. SMS ücretli diyorlar. Telefonla arayın o zaman diyorsun. Cevap vermiyorlar. Çünkü artık hemen hemen herkes bedava dakika paketleri kullanıyor. Ama aramaktan çekiniyorlar.

Bazen danışman hocan bile whatsapp kullanmıyorsun diye sinirleniyor. Sonra siniri geçiyor. Facebookdan ya da whatsappdan organize edilen bazı etkinliklerden haberin olmuyor. Ya da son anda öğreniyorsun. Ama zaten orada bulunman gereken bir etkinlik ise sana arkadaşların SMS atıyor ya da arıyor. Yer bildirimi yapamıyorsun. Zaten neden yapıyorsun ki? İnsanlara nerede olduğunu bildirmen çok saçma değil mi? Sinema seanslarına bilgisayarından bakıyorsun ya da gideceğin arkadaşının akıllı telefonundan. Hani hiçbir zaman hepsini tamamlayamadığın todolist uygulaması var ya onun çok benzerini not defterinde yapabiliyorsun. Yaptığın şeyin üstünü çizen telefon efekti yerine gerçekten kaleminle üstünü çiziyorsun. Birde bunu da yaparım deyip çat diye telefona kaydettiğin şey, not defterine yazmaya gelince bir kere daha düşündürüyor bunu da yazsam mı diye, daha önemli şeyleri not ediyorsun.

Not defterinde kendi terminolojin oluyor, kendi ikonların oluyor, neyin acil neyin önemli olduğunu belirten. Google’da arayıp hemen öğrenmek istediğin şeyleri not alıyorsun, sonra bilgisayar başındayken rahat rahat bakıyorsun.

Sana gönderilecek fotoğraf ve video benzeri dosyalar için e-posta adresini veriyorsun. Biraz küfür ettiriyorsun ama gerekli bir şey ise gönderiyorlar merak etme. Bol bol telefonla konuşuyorsun. Arkadaşlarının sesini duyuyorsun. Konuşurken kararlar veriyorsun, yazarak düşünmek yerine içinden geldiği gibi kararlar veriyorsun.

Doğal oluyorsun.

Anı yaşıyorsun.

Ben her şeyin akıllı telefonlarla erişilebilir olduğu günümüzde 1 yıldır akıllı telefon kullanmayarak bir şey kaybettiğimi düşünmüyorum. Çok zorunlu ihtiyaçlarımı bir şekilde karşılıyorum. Ama zorunlu olmayan binlerce gereksiz akıllı telefon kullanımlarından uzaklaşmak benim zihnimi ferahlattı diyebilirim.

Ben akıllı telefon düşmanı değilim, efektif kullanıldığında çok yararı olabilir. Yinede size nacizane bir tavsiyem var. 1 haftada olsa 1 günde olsa mutlaka basit bir telefon ve not defteriyle bir hayat yaşayın. Farka kendiniz karar verin.2015-04-23 (1) Sevgiyle kalın,
ABE.

Basit yaşayacaksın şiirini okumak için tıklayın.

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Bir Cevap Yazın

  1. Merhabalar, vaktinin büyük çoğunluğunu telefonda yaşayan birisi için yerine onu bağlayacak güzel şeyler koyulmazsa başarısız olacak bir kalkışma gibi geliyor. Siz nasıl düşünüyorsunuz? Yerine ne koyabilir insan?

    • Merhaba, yerine koyulabilecek o kadar çok şey var ki aslında. En başta sevdiklerinizi koyabilirsiniz, ailenizi, arkadaşlarınızı. Onlarla konuşmak ve vakit geçirmek çok daha eğlenceli olacak. Daha sonra ise kendinizi telefonunuzun yerine koyun. Yeni yerlere gidin, yeni şeyler keşfedin. Çevrenizi daha çok hissedin.

Webmentions

  • Kendime Meydan Okuma: 1 Hafta Boyunca Telefon Kullanmamak (Sonuç) – KEŞFET KENDİNİ! 8 Haziran 2018

    […] Hayatınızı Basitleştirin […]

  • Minimalism ve İslam – KEŞFET KENDİNİ! 8 Haziran 2018

    […] önce sadeliği seviyor ve hayatı olabildiğince sade yaşamaya çalışıyordum. 3 yıl önce Hayatınızı Basitleştirin yazısını yazdığım zamanlarda bu felsefeyi hayatımda uygulamaya çalışıyordum ama isim […]