Zihnimiz içinde dolaşan fikirler, yapmamız gereken işler, o gün satın almamız gereken şeyler… Kafamız karışık olduğunda ya da yapmamız gereken şeyler biriktiğinde, düşünceler adeta kafamızın içindeki boşlukta uçuşmaya başlar. Her şeyi aynı anda düşünmeye başlarız ve bunların birbirine göre önceliğini ya da ne zaman yapılması gerektiğini soyut bir şekilde anlamaya çalışmak neredeyse imkansız hale gelir. Bunu çözmek düşüncelerimizi görmeliyiz. Evet doğru duydunuz, düşüncelerimizi görmeliyiz. Nasıl mı? Buyrun anlatayım.
Çok fazla yapmamız gereken şey olduğu zaman genelde hiçbir şey yapmak istemeyiz. Çünkü bunları kafamızın içinde yönetmekte zorlanırız. Bir düzene oturtamayız ve dolayısıyla nereden başlayacağımızı bilemeyiz. Birden kendimizi amaçsızca sosyal medya hesaplarımızı kontrol ederken buluruz. Bundan kurtulmanın çok kolay bir çözümü var aslında.
Yazının gücünü kullanmak. Evet yine tek ihtiyacınız olan bir kağıt ve kalem. Hatta bazen telefonunuzdaki bir not alma uygulaması bile yeterli olabilir. Yapmanız gereken kafanızdaki her şeyi alt alta listelemek. Aklınıza gelen ne varsa listelemelisiniz. Hiçbirini atlamadan, hiçbir önceliğe dikkat etmeden, hiç bir gruplama yapmadan. Sadece alt alta maddelerden oluşturulmuş bir liste. Örnek vermek gerekirse:
- KoşYaz maratonu yazıları
- BIM717 makalesi
- Konya konferans kayıt
- Ev için alışveriş
- LaserTag organizasyonu
gibi gibi. Şu anda hızlıca ben aklıma gelenleri yazdım sadece.
İşte şimdi yukarıda bahsettiğim düşüncelerinizi gözünüzle görmüş oldunuz. Kafanızın içinde uçuşan fikirler karşınızda duruyor. Sadece bunu yapmak dahi kafanızı biraz rahatlatacak. Bundan sonra ise süreç yönetimi başlıyor.
Kendinize en uygun yöntem ile listelediğiniz maddeler konusunda ne yapacağınızı, nasıl yapacağınızı belirlemelisiniz. Bunun için pek çok yöntem mevcut. Daha önceden yazdığım Bullet Journal Kullanımı ve Pomodoro Tekniğine göz atabilirsiniz. Ya da Eisenhower matrisini deneyebilirsiniz. Hiç olmadı kendi yöntemlerinizi geliştirebilirsiniz. Acil olmayan maddelerin üzerini çizin mesela, ya da birbiriyle bağlantılı olan şeyleri daire için alın. Altını çizin, karalayın, şekiller yapın. Bölün, parçalayın ve yönetin. Ama bir şekilde düşüncelerinizi kağıda dökün.
Üniversite 3. sınıfta bir şirkette çalışıyorken işler pek yolunda gitmiyordu. İşten eve dönerken bir kağıt çıkardım ve şirkette çalışmanın hayatıma kattıklarını kağıdın sol tarafına listeledim ve çalışarak kaçırdığım şeyleri ise sağ tarafta listeledim. Sağdaki listenin soldakinin 3 katı büyüklüğünde olduğunu görünce şirketten ayrılmaya karar vermiştim.
Düşüncelerinizi listelemek, karar vermek ve üretken olmak için olmazsa olmazlardan. Aynı zamanda bir alışkanlık meselesi. Bunu kazanmaya çalışın daha sistematik düşünebildiğinizi farkedeceksiniz.
Sevgiyle kalın,
ABE
– KoşYaz Maratonu Serisi #3
Ben de erkek arkadaşımdan ayrılmak için avantaj dezavantaj listesi çıkarmıştım. Avantaj tarafında pek bir şey yok gibiydi. Ama duygusal kararları bir kağıda bakarak vermek zor oluyor tabi.
Kötü olmuş. Hayat böyle ne yazikki
Duygusal kararlar için bu yöntemi hiç önermem. Onun bir mekanizması yok çünkü. Sadece mantık çerçevesindeki kararlar ve işler için kullanılabilir.
Hayatım listeler le doldu. Alınacaklar, yapılacaklar, götürülecekler, okunacaklar, görüşülecekler…….. Bu listelerde ki lere uyabiliyormuyum tabi ki hayır. Ama yinede böylece daha derli toplu oluyor. Dört oğlan annesinden sevgiler le…
Dört oğlan annesi olup liste yapabiliyor olmanız bile bir mucize. Tebrikler!